Koliki su medicinski radnici nezadovoljni svojim statusom u društvu pokazuje podatak da se na javni poziv Ministarstva javne uprave za raskid ugovora o radu javilo 296 ljekara i medicinskih radnika, što je najveći broj u javnom sektoru, saopšteno je iz SNP-a.

foto SNP

“Državu je već napustilo preko 150 ljekara, koji su svoju sreću potražili u nekoj od evropskih zemalja. Kada na to dodamo podatak da državi već nedostaje oko 200 ljekara i preko 300 medicinskih sestara, vidi se da su niske zarade i neodgovoran odnos državnih institucija prema nosiocima ovog važnog poziva, doveli do toga građani moraju da brinu da li će ih u narednim godinama imati ko liječiti”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da se na konkurske za specijalizacije javlja se sve manji broj ljekara jer znaju koliko ih mala zarada očekuje, a koliko truda i rada treba da ulože da bi dobili i odradili specijalizaciju.

“Dok javni funkcioneri ne mogu da prebroje stanove i ostale nekretnine koje su dobili od države, mladi ljekari ne mogu da obezbijede osnovne uslove za život, pa ubrazno uče njemački jezik i spremaju se da napuste zemlju.

Nadležni, čini se, još uvijek nisu svjesni da je bolje da povećaju plate našim zdravstvenim radnicima, umjesto da izdvajaju znatno više novca za radnu snagu sa strane”, dodaje se u saopštenju.

Socijalistička narodna partija zahtijeva od Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore da se pitanjem odlaska ljekara pozabave na ozbiljniji način i da konačno pokažu spremnost da nađu rješenje za problem koji će, ako se uskoro ne počne tretirati, imati katastrofalne posledice na cijelo društvo.

 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments