Socijalistička narodna partija pita da li Nacionalno koordinaciono tijelo ima legitimitet da odlučuje o trošenju doniranog novca za borbu protiv koronavirusa. Oni traže da se izvještaji o stanju na računu i isplatama sa računa učine javnim, kako bi građani mogli da prate kretanje novca i kako bi svi bili uvjereni da se sredstva troše za predviđene svrhe, odnosno da odlaze u prave ruke.

SNP

“Kako je moguće da pomoćnica ministra zdravlja svu odgovornost za dalje širenje virusa prebacuje na građane, a sa NKT i Vlade skida krivicu za odugovlačenje u procesu nabavke potrebne opreme?”, pitaju u SNP-u.

Kako su istakli, pomenutom odlukom je definisano da će se sredstva koristiti za nabavku zaštitne i medicinske opreme, pružanje medicinske i druge zaštite, nabavku druge opreme, sredstava, roba i usluga, “kao i preduzimanje drugih aktivnosti i radova neophodnih za realizaciju mjera” i mogu se koristiti isključivo za predviđene namjene.

Socijalistička narodna partija smatra da je jedna ovakva odluka trebalo da bude donesena na sjednici Vlade, kao i da je javnost trebalo da bude upoznata sa njenom sadržinom na adekvatan način.

“U ovim izazovnim vremenima Vlada mora pokazati veću odgovornost i svoj rad učiniti potpuno transparentnim”, navode u SNP-u.

Osim toga, traže da se izvještaji o stanju na računu i isplatama sa računa učine javnim, kako bi građani mogli da prate kretanje novca i kako bi svi bili uvjereni da se sredstva troše za predviđene svrhe, odnosno da odlaze u prave ruke.

“Na kraju, ali ne i najmanje važno, potrebno je precizirati koje su to “druge aktivnosti i radovi neophodni za realizaciju mjera”. Ovo je neophodno kako bi se izbjegle bilo kakve nedoumice u pogledu načina trošenja doniranih sredstava. Vlast konačno mora naučiti da se sredstvima građana mora upravljati na pravedan, pošten i domaćinski način, te shvatiti da ovu priliku ne može koristiti za vođenje predizborne kampanje”, poručuju u SNP-u.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve