Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Smišljaju kako da ih zaštite da ne dobiju otkaz

Odbor za prosvjetu jutros podržao prijedlog da asistenti dobiju ugovore na neodređeno

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport jednoglasno je jutros podržao prijedog poslanika Marka Milačića (Prava Crna Gora) da se kroz izmjene zakona omogući asistentima koji rade sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama da dobiju ugovor na neodređeno vrijeme.

Poslanici se, međutim, nijesu još usaglasili kroz koji model bi trebalo da ih zaštite da ne dobiju otkaz ukoliko u školama u kojima rade ne bude djece kojima pomažu.

Iako su u petak odgodilii sjedinicu i zakazali je za danas, kako bi za vikend otklonili te dileme, kazali su da još nemaju precizno rješenje, jer je bio vikend, pa nijesu mogli, ipak, da obave određene konsultacije.

Zaključili su da imaju još vremena za dogovor, sve dok ta tačka ne bude na dnevnom redu Skupštine, pa su pomenuli da je dobro usmjeriti model na način na koji je regulisan položaj nastavnika. Čelnik ovog tijela Damir Šehović (SD) objasnio je da kada se nastavnik proglasi tehnološkim viškom u školi, onda se konsultuju sve obrazovne ustanove kako bi se pronašlo mjesto gdje bi mogao da nastavi angažman.

-Trebalo bi ići na sličan način i sa angažovanjem asistenata u nastavi- rekao je on.

Poslanik Miodrag Lekić rekao je da čine dobro, ali dosta improvizovano, navodeći da postoji i pravna služba u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta i da ih treba konsultovati, jer za to primaju platu.

Šehović je kazao da je upravo zbog ove situacije u kojoj su se našli važno da ovakve prijedloge izmjena akata dobijaju od Vlade, jer prolaze određene filtre, ali da to oni ne čine.

-Prinuđeni smo onda da tragamo za rješenjima. Najvažnije je da asistenti treba da budu mirni i da ćemo naći pravnu formulaciju koja će ih zaštiti – rekao je Šehović.

Odbor je, takođe, podržao prijedlog poslanica Ure Suade Zoronjić i Božene Jelušić da se kroz izmjene drugog zakona u srednjim školama smanji norma za nastavnike maternjeg jezika – da bude 16 časova nedjeljno. Zoronjić je kazala da time žele da uklone diskriminaciju prema ovim profesorima, jer je predloženim izmjenama zakona, koje je inicirala poslanica Branka Bošnjak (DF) ponuđeno da se svima smanji norma sa 20 na 18 i bude na nivou kao što je u osnovnim školama od 2017.godine. Smatra da je to iskorak, ali da je problematično što su nastavnici maternjeg jezika ranije imali normu 18. Precizirala je da su ovi nastavnici mnogo više opterećeni od ostalih, da pripremaju internu, eksternu provjeru znanja, dopunsku nastavu, sva kulturnu dešavanja i brojne projekte i aktivnosti u školi i van nje.

-Na ovaj način bi lakše ne mali broj nastavnika došao do norme – rekla je Zoronjić.

Poslanik Dejan Đurović (DF) kazao je da će podržati prijedlog, ali se boji da ne uđu u talas u kom bi obrazovanja izgubilo na kvaliteta zbog broja časova koji su smanjeni. Zoronjić je odgovorila da sve treba uskladiti sa evropskim normama i da tun ema smetnji.

-Profesori književnosti imali su i prije smanjenu normu u odnosu na ostale profesore, što znači da je njihov rad znatno veći – rekla je poslanica.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve