Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Vlada LEGALIZOVALA PREPISIVANJE zbog GLASOVA: Smijenjena uprava Ispitnog centra, za v.d. imenovan službenik zadužen za auto škole

Smjena dolazi nakon što je objelodanjeno da je više stotina maturanata na eksternom testu iz Crnogorskog – srpskog, bošnjačkog i hrvatskog jezika i književnosti dobilo nula bodova zbog prepisivanja

Vlada je danas na telefonskoj sjednici smijenila direktoricu Ispitnog centra Draganu Dmitrović. Takođe, smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra koji predvodi Valentina Radulović, nakon što je više stotina maturanata dobilo nula bodova na ispitu iz maternjeg jezika.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je savjetnik u Ministarstvu prosvjete Miloš Trivić. Trivić je javnosti do sada bio poznat kao službenik za auto škole, koji je bio u središtu afere jer se testovi nijesu mogli polagati par mjeseci.

U obrazloženju Vlade, navodi se da je Vlada ove mjere preduzela zbog zaštite javnog interesa u Javnoj ustanovi Ispitni centar, zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa.

U Privremeni upravni odbor imenovani su: Miomir Đurišić, profesor istorije, predsjednik, Mihailo Ćetković, strukovni pravnik, Dragan Čađenović, profesor srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti, Tatjana Vujošević, Ispitni centar, članica, Bojana Ostojić, Ispitni centar, članica.

Vlada je takođe naložila vršiocu dužnosti direktora i Privremenom upravnom odboru Ispitnog centra da obezbijede izvršenje zaključka Državne komisije za maturski i stručni ispit o ponovnom vrednovanju testova učenika koji nijesu položili ispit iz nastavnog predmeta Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost u roku od dva dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Odlukom Vlade, predviđeno je da privremeni upravni odbor izvrši izbor direktora Ispitnog centra u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Oštre reakcije

Na odluku Vlade stiglo je niz reakcija. Šef BIRN-a za Crnu Goru Vuk Maraš.

Grupa maturanata je u petak sa roditeljima protestovala ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete negodujući što nijesu položili ispite iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Njih 533 dobilo je nula bodova zbog navodnog prepisivanja, a među njima su i lučaši i đaci generacije.

Ministarstvo prosvjete je nakon toga preporučilo Ispitnom centru Crne Gore da komisija za ocjenjivanje testova iz maternjeg jezika za maturante ponovo vrednuje testove.

To je Ministarstvo saopštilo nakon sastanka sa predstavnicima roditelja. Na sastanku je bila i profesorica Slađana Knežević koja je i predstavnica roditelja sa Žabljaka i rekla je Pobjedi da im je ministar Miomir Vojinović kazao da će biti formirana nova komisija koja će da pregleda testove.

Komisija za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita saopštila je juče da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove, te predlaže ponovno polaganje u vanrednom junskom roku. Navode da su se dva puta obraćali imejlovima direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije, tražeći odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, ali da ih do kraja ocjenjivanja nijesu dobili.

Knežević je jutros kazala da sa sigurnošću može da tvrdi da 553 maturanta neće izaći na vanredni rok 13. juna.

Dok Slobodan Savović ispred Ministarstva prosvjete tvrdi da se vanredni ispit ne može organizovati, te da komisija treba da vrednuje testove koji su dobili nula bodova, Olivera Leković iz NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore kaže da komisije ništa nijesu objavile na svoju ruku, te da na novom testiranju đaci treba da pokažu koliko znaju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Komita
05.06.2023-15:41 15:41

Miomiru Đurišiću su kada je bio na Cetinje direktor gimnazije dali punu podršku. Dragan Čadjenović je nedavno penzionisan frustrirani je šahista i partijski vojnik koji je pljuvao po bivšoj vlasti nakon čega je postao omražen kod većine prijatelja.

mila
05.06.2023-21:31 21:31
Reply to  Komita

Đe je do sada radio ovaj Đurišić? Rijedak glupson je bio?

džudović
05.06.2023-21:30 21:30

Ova Slađana Knežević mora da je iz URA-e ili DF. Ona je iznijela nešto zbog čega bi Vojinović odmah trebao da prestane biti ministar. Novu komisiju za ocjnjivanje je mogla imenovati samo Državna komisija za maturski ispit na prijedlog IC . Da li je bilo tog prijedloga? Nije. Mogu se kladiti da ovaj autoškolac neće moći nahvatati dovoljno predlagača za novu Komisiju.

Zoran
05.06.2023-21:38 21:38

Ovo je sokantno. Ovi ljudi koji su smijeni, ako imaju hrabrosti i casti ne smiju da prihvate smjenjivanje od strane nesrtrucnog, nekvalifikovanig i smijenjenog premijera. Sjutra moraju da se pojave na svoje radno mjesto, u ispitnom centru Crne Gore, i glasno poruce Dritanu: “ti nas nijesi postavijo ovdje, nego nasa strucnost i zato nas ti neces ni smjenjivati. Nije, javna ustanova Ispitni centar Crne Gore tvoja prcija , a ti nijesi ni strucan, ni nadlezan da nas ocjenjujes a jos manje da nas smjenjujes.”