Socijaldemokratska partija je, kao mjeru podrške privredi zbog korona krize, predložila smanjenje stope PDV za ugostiteljske usluge sa sadašnjih 21 na sedam odsto. Na taj način, kako smatraju u SDP-u, bi se pomoglo više od 3.500 kompanija na način na koji su prije pet godina poslanici DPS-SD-Pozitivne pomogli samo četiri vlasnika luksuznih hotela, kojima je PDV za ugostiteljske usluge smanjen na nižu stopu.

SDP smatra da bi smanjenje PDV olakšalo poslovanje svim privrednicima u ovoj oblasti, (Foto:rtcg.me)

Kako se ističe u saopštenju SDP-a, njihova ideja utemeljena je na onome što su trendovi i u drugim evropskim državama. Nacionalni parlamenti Austrije i Njemačke su odlučili da PDV u posljednjim danima juna značajno smanje za restorane, ugostiteljske objekte i hotele.

“Tako je parlament Austrije usvojio odluku kojom je smanjen iznos PDV za sve usluge u restoranima i hotelima sa 20 odsto na samo pet, u okviru mjera za pomoć dijelu svoje ekonomije čiji je udio u BDP-u značajno niži od crnogorskih 22 procenta. Već ranije su u okviru prvog paketa pomoći svim građanima podjeljeni vaučeri u iznosu od 100 eura za potrošnju u ugostiteljskim objektima, čime je ta zemlja na djelu pokazala koliko joj je stalo do očuvanja svakog radnog mjesta u ovom sektoru”, objašnjava član predsjedništva i portparol SDP-a Mirko Stanić.

Kako dodaje, parlament Njemačke je prije nekoliko dana, takođe, usvojio smanjenje opšte stope PDV sa 19 % na 16 % u jasnoj želji da ekonomija, posebno sektor usluga, turizma i ugostiteljstva, preživi krizu uzazvanu korona virusom sa što manje gubitka radnih mjesta ili gašenja kompanija.

“S druge strane vlast u Crnoj Gori ne želi da prihvati naš predlog Zakona o dopuni zakona o PDV kojim bi se sigurno olakšalo poslovanje za sve privrednike u ovoj oblasti, ali i sačuvale hiljade radnih mjesta koja su ovih mjeseci ugrožena. SDP će i dalje insistirati na ovom rješenju, koje bi uz usvajanje garantne šeme za povoljne kredite, sigurno spasilo najveći dio od 3.500 kompanija u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva. Zbog toga smo juče i podnijeli amandman na Predlog zakona o dopunama Zakona o turizmu kojim smo tražili smanjenje PDV poreske stope na sedam odsto, a kako se slični modeli usvajaju i u ekonomski najjačim državama EU, smatramo da bi i Vlada Crne Gore trebala prihvatiti ovaj predlog zakona, ne zbog toga što ga je predložila SDP, već zbog hiljada radnih mjesta koje bi kroz to smanjenje bile spašene”, zaključuje Stanić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve