Ponovo je danas odloženo ročište u slučaju “Karbon” u kojem je odbjegli biznismen Duško Knežević označen kao organizator. Kontrola optužnice odložena je za 12. decembar, a razlog je taj što je odbrana zatražila izuzeće specijalnih tužilaca Lidije Vukčević, Milivoja Katnić i v.d. Ivice Stankovića.  Advokati odbrane smatraju da im je Vukčević uskratila pravo da prisustvuju saslušanju svjedoka. Takođe, iz istih razloga odložena je kontrola optužnice u slučaju “Aerodomi” koja je bila zakazana u 13. sati.

Arhiva

Knežević je, u slučaju Global karbon, označen kao organizator četvoročlane kriminalne grupe koja mu je svojim djelovanjem pribavila imovinsku korist od 1,9 miliona eura.

Osim Kneževića, na optužnici su se našli bivši izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM) Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke Predrag Dašić, izvršna direktorica „Global karbona“ Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su ,,Atika land“ i ,,Mogren hil“, Brankica Bašović.

Prema navodima optužnice specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, Duško Knežević, Predrag Dašić, Zoran Nikolić, Brankica Bašović i Biljana Bašović, su na štetu pravnog lica “Global Karbon”, a pravnim licima “Fin Invest”, “Atlas Grupa”, RTV “Atlas”, “RT Mimoza”, “Atlas Sistem” i “Mega Gulf Investments Holdings Limited” pribavili korist protiv pravnu u iznosu od 1.942.000 eura.

Istragom je Tužilaštvo došlo do nepobitnih dokaza da je ova grupa od 2008. do 2017, kako se navodi po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije „Global karbon“ oštećena Invest Montenegro banka. Status svjedoka saradnika u ovom predmetu dobio je bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić.

Knežević je, kako se navodi, davanjem pozajmice od milion eura koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900.000 eura za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku.

Slučaj “Aerodromi”

U predmetu formiranom protiv Kneževića, bivšeg izvršnog direktora Atlas banke, Marka Nikolića i nekadašnje direktorice sektora platnog prometa u toj banci, Dijane Zečević, kompanija Aerodromi Crne Gore je, kako se sumnja, nezakonitim poslovanjem oštećena za tri miliona eura.

CBCG uvela je 4. aprila stečaj u Atlas banku.

Komentari

avatar