Afera “Plaža Ploče” potresa crnogorsku javnost već više od mjesec i po, ali niko od nadležnih državnih organa niti institucija ne preduzima ništa da bi se taj gorući problem riješio u skladu sa zakonom i propisima.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, više Vladinih resora, Uprava za inspekcijske poslove i Direkcija za inspekcijske poslove Ministarstva turizma o plaži Ploče ćute! Slobodno se može reći da su potpuno zatajile. Sporno je i to što o problem o statusu jednog od najatraktivnijih kupališta na crnogorskom primorju potpuno ignoriše Specijalno državno tužilaštvo, odnosno njegov šef Milivoje Katnić.

Specijalni državni tužilac Milivoje: Grčko pravo!

A o čemu svi oni ćute? Afera “plaža Ploče” je primjer gdje se dio državne imovine, u ovom slučaju dio “morskog dobra” (vrlo atraktivno i popularno kupalište) pokušava suprotno propisima i bez tendera dodijeliti na upravljanje “privatnom licu” mimo zakona i propisane procedure. Za cijeli slučaj je nadležano više organa pa samim tim i više osoba što samim tim predmet praktično dovodi u ruke SDT odnosno Katnića!

Do sada je samo javno poznato da je reagovala Inspekcija i to još početkom maja koja je utvrdila da je dosadašnji zakupac Nebojša Carević, brat aktuelnog predsjednika opštine Budva Marka Carevića, već postavio plažni mobilijar, te stavio u funkciju ugostiteljski objekat na plaži, iako mu je istekao ugovor o zakupu.

Inspektori su u službenoj zabilješci konstatovali da Carević ne izvodi građeninske radove na plaži, ali da je podnio inicijativu da mu se odobri sanacija oštećenja na jednom dijelu plaže. Takođe, inspektori su, kako je pisao Standard, prvog dana utvrdili i da je otvoren ugostiteljski objekat, zajedno sa terasom, te da je na dijelu plaže već postavljen plažni mobilijar. Na licu mjesta je konstatovano i da dosadašnji zakupac nema ugovor o korišćenju kupališta, te da novi tender još uvijek nije raspisan.

Dakle, nema ugovora, objekat radi bez validne dokumentacije tvrde inspektori, dok sa druge strane “zakupac” (iako to nije zvanično) očigledno ostvaruje dobit odnosno prihode jer je sezona već uzela maha. Nadležni organi sve to samo posmatraju i ne reaguju! Međutim, ni to nije dozvoljeno!

Krivičnim zakonikom Crne Gore predviđene su sankcije za zloupotrebu službenog položaja u slučajevima ukoliko “službeno lice nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist”. (vidi sliku ispod)

Krivični zakonik CG

Narednim članom Krivičnog zakonika predviđene su oštre sankcije i za nesavjestan rad u službi! (vidi sliku ispod) 

Svi ovi eventualni propusti službenih lica gone se po “službenoj dužnosti” što znači da bi trebalo da SDT samoinicijativno krene u provjeru svega što se dešava oko plaže Ploče.

Upravo, ako već Inspekcije ne žele da rade svoj posao red bi bio da to učini Katnić koji je to i obećao. Katnić je u intervju 31.12.2016. godine rekao “niko neće uspjeti da spriječi Specijalno tužilaštvo da se obračuna sa počiniocima krivičnih djela, bez obzira na to da li iza njih stoji politička partija ili su dio sistema”. Javnost očekuje da ovo bude pretočeno u djela i da konačno problem plaže Ploče dobije epilog!

Država nemoćna da riješi problem: O plaži Ploče ćute inspekcije, specijalni tužilac, Vlada..

Slučaj “Plaža Ploče”: Zašto ćuti specijalni tužilac?

SUMNJIVO: Samo plaža Ploče besplatno i bez tendera!

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments