Specijalno državno tužilaštvo skolpilo je nagodbu sa bivšim izvršnim direktorom Atlas banke Đorđem Đurđićem u slučaju Kaspia kojom je predviđeno da za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju bude osuđen na kaznu od šest mjeseci, koju bi izdržavao u prostorijama stanovanja, prenijeli su jutros mediji. Na taj način, poslodavac Đurđića, biznismen Duško Knežević je praktično doveden pred zid u tom slučaju falsifikovanja bankarske garancije kojom se varao investitor iz Azerbejdžana. Međutim, to je samo jedan predmet u brojnim malverzacijama Kneževića, a javnost se opravdano pita šta je sa ostalim slučajevima koji su spektakularno i senzacionalno najavljeni od strane glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića odnosno šta se dešava sa oko “500 miliona eura” opranog i zloupotrijebljenog novca!? Od objavljivanja afere prošlo je pola godine!?

Afera “Atlas banka”, prema početnim informacijama iz decembra, bila je najveći finansijski skandal u istoriji Crne Gore. Podsjetimo, Policija i Tužilaštvo su tada saopštili da je riječ o pranju novca u iznosu “većem od pola milijarde eura”. Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su protiv čak 174 fizičkih i pravnih lica, zbog sumnje da su, u periodu od početka 2011. do novembra 2018, kao članovi kriminalne organizacije, radi sticanja nezakonite dobiti, na području Crne Gore počinila krivična djela pranje novca. Od tada do danas, slučaj malo pomalo se namjerno ili ne “minimalizuje”. Sada se praktično ne pominje “opranih 500 miliona eura”, a ni utaja poreza više nije fokus, a ko su 174 fizičkih i pravnih lica koji su činili mrežu ostalo je nejasno.

Katnić je o detaljima slučaja protiv Duška Kneževića govorio na konferenciji za medije 25. januara kada je precizno govorio o načinu na koji je odbjegli biznismen sedam godine varao državu izbjegavajući plaćanje poreza i ostalih dažbina državi. Umjesto citata donosimo video prilog RTCG sa konferencije za medije u kojima se precizno govori o prevarama Kneževića.

 

Ono što svakako upada u oči jeste činjenica da na današnji dan od opranog novca i zloupotrebe teške oko pola milijarde eura još nema nikakve konkretne optužnice. Nagledala se Crna Gora kroz razne predmete spektakularnih akcija dijela pravosudnih organa koje su na kraju završene oslobađajućim presudama zbog čega se sada isplaćuju iz državnog budžeta odštete tada osumnjičenim.

Precizan odgovor o ovoj aferi trebalo bi da objavi SDT čiji je šef Milivoje Katnić.

Katnić voli da poruči javnosti “polakote”, ali je i krajnje vrijeme da se oglasi o tome šta je sa aferom teškom nekoliko stotina miliona eura. Ako ne zbog crnogorske javnosti, onda makar zbog međunarodnih organizacija kojima je proslijeđen nalog za hapšenje Duška Kneževića, jer teško da će ga neka država isporučiti zbog predmeta “Kaspia” koji predstavlja oko pet odsto vrijednosti onoga što SDT tvrdi da je Knežević zloupotrijebio.

Komentari

avatar