Petak, 21 Januara, 2022
Rubrika:

Slabi povjerenje u institucije, od NVO se očekuje da budu kritičari vlasti

Dodaje se i da se registruje apatija i nespremnost građana i građanki za društveni aktivizam, ali i snažna želja za članstvom u EU

Građani i građanke imaju sve manje povjerenja u institucije, opterećuju ih socio-ekonomski problemi, nevladine ogranizacije se vide kao najistaknutiji dio civilnog sektora i o njima preteže pozitivan stav, kao i da rade u javnom interesu i da imaju značajan uticaj u crnogorskom društvu, navodi se u između ostalog u istraživanju Centra za građansko obrazovanje (CGO) pod nazivom “uloga civilnog društva u procesu demokratizacije i evropeizacije Crne Gore”

Dodaje se i da se registruje apatija i nespremnost građana i građanki za društveni aktivizam, ali i snažna želja za članstvom u EU.

Petar Đukanović, programski direktor CGO-a, u osvrtu na nalaze istraživanja konstatuje ukupan pad povjerenja građana i građanki u sve institucije u odnosu na ranija CGO istraživanja.

-Najveću prosječnu ocjenu (2.54), na skali od 1 do 5, imaju vjerske zajednice, slijedi obrazovni sistem, pa policija i zdravstvo, zatim predsjednik Crne Gore, pa NVO. Najmanje se vjeruje političkim partijama, tužilaštvu, medijima, sudstvu i sindikatima-, kazao je Đukanović.

Dodaje da najveću odgovornost za dobrobit društva nosi Vlada (2.71 na skali od 1 do 3), a slijede Predsjednik države (2.68) i Skupština Crne Gore (2.67), što ukazuje da se, nezavisno od nivoa povjerenja, dobro percipiraju nadležnosti, ali i mogućnosti, institucija.

-Za dobrobit društva smatraju se najmanje odgovornima banke, NVO, biznis sektor i sindikati. Na drugoj strani, za promovisanje demokratije ključni su mnogi i različiti akteri, ali primarno Vlada, zatim obrazovni sistem, mediji, i predsjednik države, pa vjerske zajednice i nevladine organizacije. Kao najvažniji problemi, ističu se oni iz socio-ekonomske sfere – nezapošljenost (27%), borba protiv korupcije i organizovanog kriminala (17.1%) i unaprjeđenje životnog standarda (13.5%), i zdravstvo (10.7%) navode iz CGO.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica u CGO-u, navodi da nalazi ukazuju da građani i građanke u većinski nijesu opšte ili uglavnom informisani o radu civilnog sektora (57.4%), dok je trećina njih (30.3%) uglavnom ili veoma informisana, a sa rastom stepena obrazovanje raste i informisanost o civilnom sektoru.

-TV, medijski portal i društvene mreže su najvažniji izvori informacija o NVO. Iako civilno društvo čine brojni društveni akteri, građani i građanke tu dominantno prepoznaju NVO (44%), a u višestruko manjim procentima sindikate (7.9%), fondacije (7.6%), protesne i društvene pokrete (5.8%), medije (4.7%), strukovna udruženja (2.8%), vjerske grupacije (1.8%), itd. Skoro četvrtina građana i građanki nije znala što čini civilno društvo- dodala je Kaluđerović.

Istraživanje govori i da se u opštem odnosu prema NVO, značajno preteže pozitivan stav građana i građanki i ocjena da NVO dobro rade (47.6%), dok je nešto malo više od petine (22%) suprotnog mišljenja.

-Građani i građanke su podijeljeni u procjeni nezavisnosti NVO od vlasti i političkih partija, a oko mnogih pozicija NVO trenutno se ne određuju. Značajni su procenti oni koji smatraju da su NVO bile kritične prema prethodnoj Vladi, ali da su sad dominantno utihnule u kritici iako su mnogi stari problemi ostali- navodi Kaluđerović.

Navodi se da je preovlađujući stav (38.1%) da NVO treba da budu oštri kritičari rada Vlade, lokalnih samouprava, državnih organa i institucija. Slijede stavovi da NVO treba da prate rad Vlade, lokalnih samouprava, državnih organa i institucija (28.3%), i da učestvuju u izradi zakona, strategija i drugih važnih akata i odluka (15.8%).

-Velika većina građana i građanki (45.1%) smatra da NVO rade u njihovom i javnom interesu, dok je skoro četvrtina i stava da su NVO u službi interesa svojih lidera. Nešto malo više od osmine je onih koji su mišljenja da NVO rade u interesu političkih partija, a svaki deseti ispitanik cijeni da NVO rade u interesu Vlade. Iako je najprepoznatljiviji rad NVO u oblasti borbe protiv korupcije, građani smatraju da NVO trebaju da budu još više angažovane u toj oblasti, ali i u socijalnoj brizi i humanitarnom radu – navodi Kaluđerović uz napomenu da po percepciji građana i građanki, NVO imaju priličan uticaj u društvu.

Građani kao trenutno glavne donatore NVO sektora vide EU (34.7%), zatim Vladu Crne Gore (16.5%), pa međunarodne organizacije (14%) i ambasade država članica EU, UK, SAD i Kanade (11%).

-Kad je riječ o odnosu Vlade prema NVO, izražen je stav da je ova Vlada preuzela one NVO i lidere koji su joj odgovarali dok prema drugima ima negativan stav (24.2%). Oko petina ispitanika cijeni da ova Vlada nema stav prema NVO, a približna šestina (17.2%) da je mnogo otvorenija prema NVO nego prethodna. Međutim, preko trećine ne može jasno da se odredi prema ovom pitanju-, naveo je Petar Đukanović.

Mišljenja su podijeljena o ocjeni saradnje između Vlade i NVO, kao i procjene uslova za razvoj NVO koje mogu slobodno da kritikuju i ograničavaju vlast kada je to potrebno.

Đukanović je istakao da više od ¾ građana i građanki (77.3%) podržava članstvo Crne Gore u EU, kao i da je procenat onih koji imaju pozitivan ili uglavnom pozitivan stav prema EU još viši – 81.8%.

-Većinski je i stav (66.3%) da se Crna Gora kreće sporo ili veoma sporo u procesu pregovaranja sa EU. Ipak, optimizam građana i građanki da ćemo postati članica EU, u odnosu na percipirani spori tempa tog puta, postoji. Tako njih 29.5% smatra da će Crna Gora za pet godina postati članica EU, dok je 20.4% stava da će to biti za 10 godina, a 12% za 20 godina. Nešto više od petine (22.6%) ne vjeruje da ćemo ikad postati članica EU-, kazao je Đukanović.

Dodaje i da se čini da su građani i građanke, u ovih devet godina pregovora, naučili ko što radi u ovom procesu, pa tako najviše njih (35.7%) smatra da je Vlada najodgovornija za dinamiku pristupanja Crne Gore EU.

-Nešto manje od petine (18.2%) smatra da je to Skupština, a približnu odgovornost, po građanima, dijele pravosuđe (11.3%) i političke partije (10.9%). Zanimljivo je i dobro da građani i građanke i sebe vide kao vrlo odgovorne za proces pristupanja-, dodao je Petar Đukanović.

Značajna većina građana i građanki smatra da NVO imaju ekspertizu/znanje u oblasti evropskih integracija (44%), ali i isto tako većinski (40.4%) konstatuju da vlasti ne čuju stavove NVO oko procesa evropskih integracija i obaveza Crne Gore na tom putu.

Dominantna većina građana i građanki Crne Gore (52%) smatra da socijalni dijalog sindikata, poslodavaca i vlasti o razvoju, zaradama, zapošljavanju i dostojanstvenom radu i radnim i socijalnim pravima kao temeljne, demokratske vrijednosti i uslova za EU integracije u Crnoj Gori uglavnom ili uopšte nije razvijen. Prikupljanje podataka je obavila agencija DAMAR, od 18. do 24. novembra 2021. godine, na troetapnom stratifikovanom slučajnom uzorku od 1020 punoljetnih građana i građanki Crne Gore iz devet crnogorskih opština uz korišćenje CAPI metode.

Najnovije

Odlaže se SP u vaterpolu

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu najvjerovatnije će biti odloženo - FINA je imala sastanak, blizu su dogovora,ali zvaničan dopis još nije stigao na adresu Vaterpolo...

Počeli protesti u Nikšiću i Beranama

Građani Nikšića nezadovoljni najavama o formiranju manjinske vlade i večeras protestuju kod Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Protest je i večeras organizovan u Beranama,...

Bečić posjetio počasni konzulat Crne Gore u Azerbejdžanu i NVO Internacionalni centar „Nizami Ganjavi“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je prilikom trodnevne posjete Republici Azerbejdžanu posjetio počasni konzulat Crne Gore, a prilikom trodnevne posjete sastao se i...

Runi: Odrastao sam uz Everton, laska mi ta priča

Vejn Runi je dijete Evertona, sada je kandidat za menadžera nakon što je smijenjen Rafael Benites. Ulogu privremenog rješenja je preuzeo Dankan Ferguson, a Runi,...

Krivokapić: Abazović govorio da me neće nikada izdati

Premijer Zdravko Krivokapić kaže da mu je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović govorio da ga neće izdati, a da je formiranje manjinske Vlade izdaja izborne...

Najčitanije

Povezano

CGO osudio napad na novinara RTCG u Nikšiću

Centar za građansko obrazovanje osudio je napadna dopisnika RTCG-a Slobodana Doknića na protestu građana u Nikšiću. ''Pozivamo sve društvene aktere da doprinesu smirivanju tenzija i...

Uljarević: Zahtjev za smjenu Abazovića besmislen

Inicijativa za smjenu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića je besmislena, jer je u Skupštini inicirana smjena upravo te vlade, ocijenila je izvršna direktorica Centra za...

Regionalne aktivistkinje postavile pješčane satove ispred institucija: Opomena da su odgovorni za živote žena, a da njima ističe vrijeme

Regionalne aktivistkinje i članice nevladinih organizacija iz preko 40 organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore 17. januara su pozvale institucije koje...

NVO Vozom kroz Crnu Goru: Otvoreno pismo Krivokapiću i Spajiću

Iz Nevladine organizacije ''Vozom kroz Crnu Goru'' su uputili otvoreno pismo predsjedniku Vlade gospodinu Zdravku Krivokapiću i ministru finansija gospodinu Milojku Spajiću. Njihovo saopštenje prenosimo...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve