Složićemo se da je naša mala, mediteranska Crna Gora posebna po mnogo čemu – ponekad je drugi  nazivaju draguljem Jadrana, prirodni biser koji vam daje šansu da je iskusite na mnogo načina. Ovdje možete planinariti visokim i strmim planinama, uživati u pogledu na svjetlucave zalive, uranjanju u doboko plavo more, slušanju bogate istorije, istraživanju sredjovjekovnih gradova, da ne pominjemoisprobavanje morskih specijaliteta i upoznavanja srčanih i dobroćudnih ljudi.

Naša mala, ali očaravajuća zemlja ima obalu dugačku nekih 100 kilometara, ali ipak uspijeva da sakrije neke od najljepših mediteranskih prizora.

Plaže u Crnoj Gori su okružene zadivljujućim pejzažima prirode – visoke planine koje presijecaju oblake brzo smjenjuje neki arhitektonski detalj sa stare građevine, koji vas premješta u neku drugu eru.

Boka Kotorska sama po sebi predstavlja spektakularan prizor, ali zamislite da možete da se sunčate u neposrednoj blizini srednjovekovnog naslijeđa Crne Gore. Iskonska voda sa uvalama za plivanje koje su razbacane po zalivu, sa planinama i tamnim brdima koja se povremeno utapaju u čeličnoplave vode Jadranskog mora, zaista stvaraju nevjerovatan prizor.

Plaže mogu da budu prenatrpane, posebno tokom ljetnih mjeseci, ali ako ipak želite da se okupate ili zaronite negdje gdje ima više prostora, ili čak da izađete na otvoreno more, uvijek možete da pronađete vodeni taksi koji će vas prevesti do udaljene plaže ili poludivlje uvale, sa predivnim okruženjem. Putovanje brodom je najčešće jedini način da doprete do ovakvih plaža.

U prvom serijalu vodimo vas  na plaže poluostrva Luštica i Grblja.

Velja Spila nova uređena plaža u Luštici Bay

osjetioci Luštice Bay i uvale Trašte na tivatskom dijelu poluostrva Luštica ovog ljeta moći će da uživaju u kupanju i sunčanju na uređenoj plaži Velja Spila (Pecka), do koje će se po prvi put stizati uređenim prilazom a ponudiće osposobljeni parking prostor i plažni bar sa plažnim mobilijarom. Do sada ovo je bila divlja plaža, od ove godine nešto drugačija .

 

Velja Spila važi za oazu mira i uživanja za ljubitelje plaža na otvorenom moru, van naseljenih mjesta, i nalazi se u zoni novog turističkog grada na Jadranu, Luštici Bay.

Plaža dužine oko 100 metara obuhvata površinu od 1420 metara kvadratnih od čega će oko polovine kupališta imati status javne plaže i neće sadržavati plažni mobilijar.Mali plažni bar “21 beach club” sa terasom kojim upravlja privatni operater nalaziće se u zoni sa plažnim mobilijarom .

Plaža Arza 

Arza plaža – divlja šljunkovita plaža, koja se nalazu na rtu Luštica. Ovo je još jedno mjesto gde ćete biti okruženi domaćom istorijom, zato što su pored plaže ostaci tvrđave Arza, a preko puta je ostrvski manastir Žanjica. Takođe, sa plaže ćete moći da uživate u prelijepom pogledu na ulaz u Bokokotrski zaliv i Jadran. Do plaže se može doći ili morem ili preko plaže Mirišta. Nažalost, osim pristaništa ostale udobnosti ne postoju.

Bigova 

Plaža Bigova – betonsko-stjenovita plaža sa pjeskovitim djelovima , koja se nalazi u zalivu blizu naselja Bigova. Istorija bivšeg ribarskog naselja čuva se od zaborava, čak su i sada na obali ribarske barke. Desetine metara plaže sastoje se od betonskog prostora, ali takođe postoje one poznate po ljekovitom blatu, stjenoviti i pjeskoviti djelovi. Na teritoriji plaže postoji parking za automobile i pristanište, a takođe duž obale se nalazi veliki broj restorana i kafića.

Za prave hedoniste u blizini je i  poznato Ribarsko selo .

Uvala Dobreč 

Dobreč je skup kristalnog plavog mora, odlične morske hrane, skrivene uvale i ljupke plaže od oblutaka, koje djeca posebno vole. Ova plaža se posebno ponosi nevjerovatnim restoranom sa vrhunskim lokalnim recepturama morskih plodova, što je samo jedan od razloga da se zaljubite u Dobreč.

Plaža će odlično odgovarati ljubiteljima osamljenog odmora, zato što se do nje može doći samo brodom ili morskim taksijem, na njoj nikad nije veliki broj ljudi. Neopisive lepote mediteranske vegetacije neće ostaviti nikoga ravnodušnim

Plaža Mamula

Plaža Mamula se krije na istoimenom malom ostrvu na izlazu iz Bokokotorskog zaliva prema otvorenom moru. VJerujte nam na reč, tamo vam se otvara pogled od kojeg zastaje dah. Do ove plaže može se doći samo jahtom ili čamcem, sa velikih plaža Žanjice i Mirište. Iako to, možda, nije najjednostavniji način, vJerujte nam da vredi. Prozračno plavo more zapljuskuje stJenovitu obalu prekrivenu šljunkom. Voda je toliko prozirna da možete zaroniti u riblji svijet. Inače, more je ovde dosta duboko, tako da je pogodno i za ronjenje.

Ako ste već odlučili da posjetite plažu, onda spojite lijepo i korisno, i prošetajte ostrvom. Na ostrvu se nalazi i očuvana impresivna austrijska tvrđava Mamula iz 19.v., koja je služila za odbranu. Kažu da se čovjeku katkad može učiniti da čuje pucnje iz nje. Ovo mesto ima interesantnu istoriju i čuva u sebi tajne, koje ne daju mira ljubiteljima mistike. O ovom mjestu je 2014.g. snimljen horor film, koji i nosi naziv “Mamula”. Na ostrvu se nalazi i jedinstveni park, koji obiluje bujnim suptropskim i tropskim rastinjem. Između ostalog, tu možete naći i jednu od retkih vrsta mimoze. Dok je još u ovom stanju , iskoristite priliku i posjetite je .

Plaža Plavi Horizonti – Tivat

Plavi Horizonti se nalazi nadomak Tivta. Nalazi se unutar priordne uvale poluostrva Luštice, i spada među najljepše pješčane plaže u Crnoj Gori. Kao dodatni plus je što je okružena borovom šumom, stjenovitim uvalama i kristalno čistim, plitkim morem koje je savršeno za malu decu, zbog čega spada u najbolje plaže u Crnoj Gori za djecu.

More ove plaže je izuzetno mirno, i samim tim, bezbjedno, zbog čega ova plaža spada među omiljene među porodicama sa djecom – sa svojom posebnom tropskom atmosferom i rajskom prirodom.

 

Žukovica plaža

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve