Srijeda, 27 Oktobra, 2021
Rubrika:

Škole roditeljstva u svakoj lokalnoj zajednici

Do sada je u programu učestvovalo gotovo 500 roditelja djece, uzrasta od 2 do 9 godina, iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Berana i Cetinja

Povodom Globalnog mjeseca roditeljstva, koji se obilježava u junu, UNICEF i EU pozivaju da se na cijelu zemlju proširi međunarodno poznat program „Brižne porodice”, koji su u pet opština u Crnoj Gori, od 2018. godine, uspješno pilotirali domovi zdravlja, javne predškolske ustanove i organizacije civilnog društva, uz podršku UNICEF-a i EU.

Do sada je u programu učestvovalo gotovo 500 roditelja djece, uzrasta od 2 do 9 godina, iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Berana i Cetinja. Prema riječima Biljane Bešović, majke koja je pohađala ovaj roditeljski program, njegove beneficije su ogromne.

„Sada su mi poznate razne tehnike kojih ranije nisam bila svjesna, a koje mi pomažu da preusmjerim ili promijenim neko neželjeno ponašanje svoje djece. U kući je mnogo bolja atmosfera koja je mog supruga podstakla da se i sam prijavi i prođe kroz taj program”, objasnila je Bešović.

Roditelji su program ocijenili prosječnom ocjenom 4,74, od maksimalnih 5, što govori o visokom stepenu njihovog zadovoljstva. Svaki učesnik preporučio bi program prijatelju ili rođaku. Štaviše, evaluacija ovog programa utvrdila je ukupno smanjenje grubog i nasilnog roditeljstva za 70% i značajno smanjenje problema u ponašanju djeteta (31%) i roditeljske depresije (45%).

„Biti roditelj je životna odgovornost i veoma je težak posao. Često lakše rješavamo situacije u porodici nakon razgovora s drugim roditeljem ili stručnjakom. Iz ovih razloga, na osnovu uspjeha ovog roditeljskog programa u Crnoj Gori, UNICEF će podržati nacionalne i lokalne vlasti da razviju jasnu viziju i strategiju za organizovanje škola za roditelje u svakoj opštini”, istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Program je pilotiran kao odgovor na nacionalno reprezentativno istraživanje, sprovedeno s roditeljima Crne Gore u decembru 2016. godine, u kojem je 77 odsto njih reklo da država treba da podrži roditelje u odgajanju djece na najbolje moguće načine. Takođe, ova inicijativa je u skladu sa članom 18 Konvencije UN o pravima djeteta, koja naglašava odgovornost svih država da podrže roditelje u vaspitanju djece, a posebno da im pomognu da djecu podižu bez nasilja.

Prema riječima Hermana Špica iz Delegacije EU u Crnoj Gori, uvođenje programa roditeljstva u Crnoj Gori bio je veliki korak naprijed u pružanju podrške roditeljima. Inicijative poput ove osnažuju roditelje da budu bolji roditelji, a dobiti pozitivnog roditeljstva širokog su dometa.

„Značajan napredak postignut je u sprovođenju programa Brižne porodice u pet opština, od 2018. godine. Stoga je važno razmotriti proširenje programa povećavanjem podrške roditeljima i njegovateljima u Crnoj Gori za dobrobit njihove djece”, poručio je Herman.

Program „Brižne porodice“, koji se realizuje uz podršku UNICEF-a i EU u Crnoj Gori, razvijen je i prethodno testiran u mnogim zemljama svijeta kroz saradnju između SZO, UNICEF-a, Univerziteta u Kejptaunu i Univerziteta Stelenboš u Južnoj Africi, Univerziteta Oksford i Univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji. Pored Crne Gore, ovaj program sprovodi se u Evropi u Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji.

Najnovije

Unaprijediti ekonomske relacije Crne Gore i Jordana

Privrednu komoru Crne Gore posjetio je 27. oktobra 2021. novoimenovani ambasador Hašemitskog Kraljevstva Jordana Ahed Sweidat i sa v.d. predsjednice Ninom Drakić razgovarao o...

Inicirati prebacivanje crnogorskog konzulata u Vrbas

Teritorija Vojvodine i pojas oko Vrbasa je najbrojniji, kada je riječ o iseljenicima iz Crne Gore, kazao je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom...

Oslobođen premijer Sudana

Smijenjeni premijer Sudana Abdalah Hamdok i njegova supruga su oslobođeni u utorak veče i stigli su u svoju kuću u luksuznom naselju u Kartumu,...

PICULA FOR AKTUELNO: Montenegro has a problem with the instrumentalization of religion to achieve...

The rapporteur of the European Parliament for Montenegro, Tonino Picula, said in an interview for Aktuelno that in Montenegro there was an additional influence...

Zivkovic: The Law on the Origin of Property must also examine the origin of...

By: Miodrag Zivkovic (taken from Facebook profile) Although I am not familiar with the content of the Law on the Origin of Property, which was...

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve