Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Skandalozno: Osnovni sud u Nikšiću donio oslobađajuću presudu predsjedniku Opštine

Sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da je način negiranja genocida bio takav da može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema grupi lica ili članu neke takve grupe.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, krajem decembra prošle godine u podgoričkom Višem sudu, oslobođen je od optužbe da je negiranjem genocida u Srebrenici izazvao nacionalnu i vjersku mržnju.

Tužilaštvo je na ovu odluku prethodne sedmice uložilo žalbu koju će razmatrati Apelacioni sud, kazala je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković. Viši sud u Podgorici je u sudskom postupku utvrdio da je Kovačević negirao genocide u Srebrenici ali da nije dokazano da je izvršio krivično djelo za koje se tereti. Prema navodima presude, izjava Kovačevića je data na način da ne može da izazove nacionalnu i vjersku mržnje. – Utvrđeno je da izjavom: ,,Uostalom, mislim Kartaginu treba razoriti. Uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici. Mislim da sam tim sve rekao“, optuženi izričito izvršio negaciju genocida u Srebrenici – navodi se u presudi.

Međutim, sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da je način negiranja genocida bio takav da može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema grupi lica ili članu neke takve grupe.

Sud je podsjetio i da je Kovačević to učinio javno u emisiji ,,Usijanje dana“ na TV Kurir koja je dostupna javnosti u Crnoj Gori. U obrazloženju presude sud se pozvao i na presudu evropskog suda u Strazburu u predmetu Perinček protiv Švajcarske. Kovačević iz Demokratskog fronta se našao na optuženičkoj klupi nakon krivične prijave koju je protiv njega podnijela Demokratska partija socijalista smatrajući da je izjavom kojom negira genocid u Srebrenici počinio krivično djelo izazivanje vjerske i nacionalne mržnje.

On je negirao genocid u Srebrenici na dan nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu.

On je tada kazao da se u Skupštini vidjelo ko je izdajnik, da su Srbi napadnuti i da treba da se brane. – Uostalom, mislim Kartaginu treba razoriti. Uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici – kazao je Kovačević. Na pitanje voditeljke da li će zbog te rečenice biti kažnjen ili uhapšen Kovačević se nasmijao i kazao da mu ,,to nije strano i da je hapšen i ranije“.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ZNAM
24.02.2023-08:49 08:49

UGROZENI VELIKO SRBIN, SVETOSAVAC SA SUBAROM….

Tara
24.02.2023-18:12 18:12

NK..je postao kao i Budva..fasisticka i kleronacisticka..od sudova -policije..pa do gradonacelnika..