Na žalost onih „kojima je Kotor na srcu“, i tzv nezavisnih medija, od kojih, zbog veličanstvene proslave 13. jula, Dana državnosti Crne Gore svoja minijaturna m… jede bez prestanka dopisnik od preko brda, tabloida zaduženog za blaćenje svoje zemlje i njenih vrijednosti, Kotor nije izgorio, niti može kad ga mladost čuva i od svakog zla brani.

Kotor

Hijene su čekale spremne da se oglase po društvenim mrežama i da krene orkestar zabrinutog neartikulisanog carstva laži, neistina i podmetanja.

Uobičajano, kazali bi oni koji su odavno prestali da se osvću na sramne FB tekstove i još sramnije i besprizornije komentare zadrigle fejsbuk družine.

Teško je razumjeti otkud toliko mržnje u srcima onih koji istinski žale što Kotor nije do temelja izgorio, ili makar većim dijelom, pa da onda na predstojećim izborima mogu da se obračunaju sa vladajućom većinom i pošalju ih u prošlost, kao osvetu za ono što su oni njima, zbog nerada i nebrige, uradili godinu ranije. Ali, Bog, ih nije pogledao. Nije im uslišio molbe zbog čega su tužni, spuštenog kljuna samo mogli sa distance da posmatraju vatrogasce i kotorsku mladost u akciji, ruku pod ruku za svoj grad i svoju svetinju koja se, na njihovu žalost, zove Crna Gora.

Medijska naručena NVO hajka kreće istoga trena kad i prva iskra sa kotorskih bedema.

Istina, postojao je rizik zbog bure, ali, kako bi rekao Andrić: „Samo mladost ima hrabrosti i snage da voli ljepotu, potpuno, iskreno, bezuslovno i bezobzirno. Samo mladost je toliko „luda“ i – tako velika“.

A onda pitanje i još gore, konstatacija da su nekakvi divljaci i prostaci zapalili srednjovjekovne bedeme. Na koje su to, ako ne na sebe, mislili inspiratori? Možda na Kotorane i to iz autohtonih kotorskih porodica kojih je najviše bilo.

Neću reći da su neki iz orkestra imali umiješane prste u ono što se potom dešavalo, ali, znajući pojedine likove i njihova (ne)djela, neću tu mogućnost ni isključiti. No, o tome ima ko da brine i time da se bavi.

Kotor je blistao u noći Trinaestojulskoj, jer je svako sjećanje na veličanstveni ep kakav je ovaj datum emocija za sebe.

To i boli FB družinu, koji je jedini spas vidjela u ognju i nadi da on možda ipak može progutati drevni grad, ili makar njegove istorijski brižne bedeme.

Na kraju ipak samo pitanje, je li sve ovo u FB glavama izazvala koronavirus znatno prije nego se i pojavio u javnosti. Jer dar – mar je posljedica koja traje, istina bez snage, ali ipak…

autor Slavko Mandić

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve