Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Sjutra velika akcija čišćenja crnogorskih obala

Kako je najavljeno 18. septembra na Evropski i Svjetski dan čišćenja obala nekoliko stotina volontera čistiće obale mora, rijeka i jezera na 19 lokacija širom Crne Gore

Pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, EU info centra, Ministarstva ekologije i mnogobrojnih partnera, Zero Waste Montenegro peti put zaredom organizuje volontersku akciju čišćenja crnogorskih obala.

Kako je najavljeno 18. septembra na Evropski i Svjetski dan čišćenja obala nekoliko stotina volontera čistiće obale mora, rijeka i jezera na 19 lokacija širom Crne Gore.

”Početak akcije čišćenja zakazan je za 9:30h, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Svako ko je zainteresovan pozvan je da se registruje putem cleanupmontenegro.me sajta i izabere jednu od 19 lokacija. Centralne lokacije na kojima će se čistiti su podgorička plaža Galeb i plaža Buljarica u Budvi. Buljaricu će čistiti predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i diplomatskog kora sa volonterima”, navodi se u saopštenju.

Sakupljeni otpad će, kako je najavljeno. biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative #BrandAudit.

”Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja. O rezultatima akcije u Crnoj Gori mediji će biti obaviješteni do početka oktobra.

Ove godine Evropski i Međunarodni dan čišćenja obala biće veći nego ikada i po broju lokacija i po broju partnera i učesnika. 19 je lokacija kojima će koordinisati različite grupacije građana, od pojedinaca, preko Nevladinih organizacija, opština i lokalnih preduzeća. Uz čišćenje otpada svake godine se vrši i njegova revizija i svake godine rezultati su jako slični. Više od polovine otpada čine flaše za jednokratnu upotrebu. Najveći zagađivači su svjetske, ali i lokalne kompanije koje proizvode napitke u ambalaži za jednokratnu upotrebu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve