Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Sjećanje na partizanski pohod: Danas 80. godišnjica Igmanskog marša

Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata ove godine organizovaće obilježavanje godišnjice za ograničeni broj učesnika zbog pandemije

Tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacije na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na igmanskom Velikom polju obilježiće 80. godišnjicu “Igmanskog marša”, jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata ove godine organizovaće obilježavanje godišnjice za ograničeni broj učesnika zbog pandemije.

Centralna svečanost i program biće upriličeni kod Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom Polju na planini Igman te položeno cvijeće.

Kolona će krenuti sa lokacije Brezovača prema Velikom Polju na Igmanu. Usput će položiti cvijeće na partizansko i šehidsko spomen-obilježje, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

Podsjetimo, “Igmanski marš” izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta.

Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Bio je to jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, a tradicionalno se već decenijama obilježavaju godišnjice tog događaja sa porukom da antifašizam još živi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
@@@@
29.01.2022-10:36 10:36

Slava velikanima BAS SVIH NARODA I NARODNOST!!!