Predstavnici Opštine Nikšić i EPCG održali su sastanak u cilju praćenja situacije i preventivnog djelovanja od mogućih poplava na teritoriji nikšićke i danilovragdske opštine, saopšteno je iz EPCG.

foto EPCG

Naglašeno je da su na sastanku analizirane nadležnosti, kapaciteti i resursi svih službi radi smanjenja rizika od poplavnog talasa i pojačavanja aktivnosti na terenu u narednom periodu.

“S obzirom na činjenicu da je u proteklih petnaestak dana došlo do rekordnih padavina i da je tokom oktobra palo više kiše nego za pola godine, nadležni u Opštini i EPCG, konstatovali su da je u tom periodu bila dobra koordinacija i ativnosti svih službi na terenu”, navode u EPCG.

Trenutno se, kako ističu, ne bilježe novi dotoci, a situacija u Nikšiću i Danilovgradu je pod kontrolom, tako da za sada ne prijeti bilo kakva opasnost od ugrožavanja materijalnih dobara – pokretne i nepokretne imovine stanovnika po obodima Nikšićkog Polja i u dijelu Bjelopavlićke ravnice.

“Konstataovano je da sistem HE Perućica i koncipiran tako da u znatnoj mjeri smanji, a u većini slučajeva i spriječi poplavni talas na tom području, jer se voda kod nadprosječnih padavina akumulira i zadržava u akumulacijama. Međutim, kako se prema prognozama HMZ narednih dana ne očekuju obilnije padavine time je i rizik od mogućeg poplavnog talasa manji”, kažu u EPCG.

Na sastanku je konstatovano da nadležni u EPCG i Opstini Nikšić budu u stalnoj komunikaciji sa Kriznim štabom i Direktoratom za vanredne situacije kako bi se na vrijeme upozorili mještani da blagovremeno preduzmu potrebne radnje na zaštiti svoje imovine kako bi izbjegli veću materijalnu štetu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve