Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Sitna pusula srbočetničko-klerofašističko-litijaškouličarskoj zbojni u Vladi CG i takozvanoj SPC

Sporad svega - od srbočetničko-klerofašističko-litijaškouličarko-otpadničkopodaničko-protivucrnogorske zbojne u Vladi, na čelu sa ''poštenim'' a nesretnjim Albancom - javno i jasno ištem da se moje svetinje, i svih CRNOGORACAH i CRNOGORKI - vrnu u pośed države CRNE GORE, tj. da se otmu iz šporkih ruku zloradih zločezbina iz vaše takozvane SPC, tačnije - vaše pestokupljevinske Srbije!

Za aktuelno.me

Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ – iz Građanah (svrh Oberah), Riječka nahija – atar Cetinja

Opetovaću i dalje ovo isto – dokle gođ bude potrebito zisto.

Prvijeh dana novembra mjeseca 1989. godine, jedna cetinjska vucibatina, tadanja tamošnja funkcionerska džukela, znamenita lopuža, ljudska ništaroba, dugogodišnji velji komunista, svaštočinasti srbočetničko-klerofašistički kolumnista, preobraćenik pa potom miljenik vražjih crnomantijaša iz takozvane SPC – na svoju ruku i bez imalo pravnoga osnova, što će reći protivuzakonito i na prijevarni način – učinje prijepis plemenske Crkve Svetoga Jovana Krstitelja iz Građana, i groba mojih predaka i roditelja – sa Prijestolnice Cetinje na tu sotonsku SPC.

Kad napisano stoji: sotonska SPC, potom nema tkz.; u drugojačem slučaju, uz SPC obavezno ispred ide tkz.; a kad ovo SPC neđe ugledate izdvojeno-usamljeno (a to je počesto) – komotno ga svakoji put čitajte: Srpska PROKLETA Crkva.

Čak je dva put zbiljski prokleta!

I, tamo-oni takvi iz takozvane SPC da u pośed drže moju crkvu i crkovnu portu! 

Neka dva prokletstva nekako poreknu.

Pri tom mogu da se na muke zateknu.

Iako su ober lažovi.

Doduše, pred nama koji smo ih odavno oftali – tamo-oni su samo obični lažovčići.

Ajmo dalje.

Crkvu Svetoga Jovana Krstitelja je (skupa sa ostalijema plemenicima) izgradio moj osmi predak još 1708. godine.

Njegovi potomci, moji preci su je sanirali, popravljali, čuvali i sačuvali.

Od njih nam je u našljeđe ostanuo crkovni pečat plemenske crkve.

Na čuvanje ga je mojemu prađedu podario i lično povjerio mitropolit crnogorski Mitrofan Ban.

Taj jedan jedini originalni primjerak crkovnoga pečata iz doba knjaževine i kraljevine Crne Gore, rabljenoga i pomeđu dva svjetska rata – pohranjen je u ladicu ili fijoku od kantunala pri koćeti u kamaru mojega doma.

Neka mi ga pri kušinu i glavi kad spim.

Današnji ključari i korisnici ove crkve, a pripadnici i obožavaoci takozvane SPC – nemaju originalni crkovni pečat.

Ako tamo-oni ikakvoga u moje selo uopšte imaju – taj može biti samo novokomponovani falsifikat (ka’ što im je svakoja srbaljska rabota).

Želja će ih zanavijek bit na ovi pečat iz naše kuće.

Glede same takozvane SPC – da još jedanput ukratko utvrdimo (samo) dio činjenica:

  • 1459. je ukinuta i nije postojala do 1557. (znači: dugačkijeh 98 godina Srbalji crkvu nema'u);
  • 1776. iznovice im je utuljena;
  • 1831. osnovana je beogradska mitropolija, koja se desetljećima potlje nije pitala od same sebe – bila je pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije (znači: dugačkijeh 65 godina tamo-oni iznovice crkvu nema'u).

Ukupno: 98 + 65 = 163 godine Srbalji su bez svojega crkovnoga šljemena.

Drugijema riječima: tretirajući ih ka’ podaničku marvu, Turci su Srbaljima, kad gođ im je šćelo bit drago – uvodili moratorijum na ”veru”.

I, tamo-oni takvi da u pośed drže moju crkvu i crkovnu portu! 

No, teke da je to po Srbiji bilo jedino uvođenje nezgodnih pravila u domen ljuckoga dostojanstva!

Stoljećima se tamošnja pučina nije pitala ni od svojija gaća na prkno.

I, tamo-oni takvi da u pośed drže moju crkvu i crkovnu portu! 

Nešto mi se učinje da Crnogorci niđe ništa i nigda od takvijeh problema u povjesnici nemadosmo.

Molim vas lijepo:

Građanska plemenska crkva i grob moje familije (i ostalih Crnogoracah i Crnogorki dukljanskoga porijekla iz Građanah – i svih nas po vaskolikoj Crnoj Gori) tijem temeljitim nagovorom treba da ostanu imovina-svojina takozvane SPC!

Dakle, da moje (i naše) svetinje ostanu, a neke tek da postanu – vlasništvo (što bi dostina rekla) Crkve Srbije, koja ima sramni i sramotni pedigre!

A, samo sam djeličak ”slavnoga” joj pedigrea naveo.

Nijednijem slovom ne spomenuh njezina nepočinstva, sumnjive rabote i potvrđena kriminalna đela.

Tamo-oni iz te takozvane SPC (koja ima samo polovicu temelja, a i ta polovica joj je rđava i antihrišćanska) – treba da u pośed dobiju crnogorske crkve i manastire, i grobove: slavnih, vazda slobodnih, dostojanstvenih, gospostvenih i gordih gorštaka, koji te crkve i manastire izgradiše i stoljećima braniše i odbraniše!

Znači: da se tamo-njima takvijema, odnosno – Crnoj Gori par excellence neprijateljskoj državi Srbiji – na dar (pre)dadnu dobra nacionalne kulture!

Naše svetinje i kultura da zapadnu toj pestokupljevinskoj raci!

Raci kojoj okiđena džoreća glava negda na zastavi stojaše, dok se ona na ”vetru” vijoriše!

Zjelo zanimljivo!

(Zjelo je stara crnogorska riječ koja znači: vrlo, veoma, izrazito.)

Sporad svega – od srbočetničko-klerofašističko-litijaškouličarko-otpadničkopodaničko-protivucrnogorske zbojne u Vladi, na čelu sa ”poštenim” a nesretnjim Albancom – javno i jasno ištem da se moje svetinje, i svih CRNOGORACAH i CRNOGORKI – vrnu u pośed države CRNE GORE, tj. da se otmu iz šporkih ruku zloradih zločezbina iz vaše takozvane SPC, tačnije – vaše pestokupljevinske Srbije!

Na to imam – i svi mi Crnogorci i Crnogorke imamo – pravicu!

I to – po svakojemu valjanom osnovu i pravičnom ovozemaljskom zakonu!

Naravna je stvar, o Božjim zakonima neću zborit.

U Božje zakone se pa još kako ”dobro razumije”: svekolika neopjevana družina teških ili veljih vjernika, i – ”divnih” bradatih crnomantijaša, rđavih službenika – rđave sektaške crkve Prokletoga Sava Mafijoza.

Svi čobani i cjelokupno stado te sotonske SPC su: sve sami (gorski) antihrist do (gorskoga) antihrista!

Takozvana SPC i njezini korisnici su: obična ali i sramotna prdnjava rabota od ”hrišćana”, tj. zastiđe hrišćanskoga svijeta.

I, tamo-oni takvi da u pośed drže moju crkvu i crkovnu portu!

Mimogred:

Isto takva nevaljatna zbojna, ka’ što je dio sadanje Vlade CG – śedi u poslaničkim klupama; to su oni đečki (četničići) i đojke (četnikušice) kojizi preklanik izglasaše onaj sramni Zakon o ”slobodi” vjeroispovijesti.

Klerofašisti.

Napomena (važna):

Ako kojijem slučajem, nekojemu ”stručnjaku” nampane da u komentaru ispod ovoga štiva: na ”filozofski” način a u pisanoj formi palamudeći – Crnu Goru (u kam stani udrilo) pod srpsku zemlju podvede; i odoka ”argumentovano” Crnogorce (daleko se kazalo) Srbaljima proglasi – pa, usljed toga nesojskoga ”posrbljavanja”, još i ustvrdi: kako mu je potom i logično da su manastiri, crkve i grobovi (u crkovnim portama) po Crnoj Gori – srpski, najprvo mora znat da:

Crnogorcu dukljanskoga porijekla nema više uvrede no kad mu neki Srbalj ili Posrbalj (kojega obraz očito ne smeta, i što je važnije – koji za činjenice ne haje) – domovinu Crnu Goru proglasi tuđom zemljom, a njega nazove: Srbalj !!!

Priđe no nešto tako ”pošteno” lane i onako se ”znaveno” (verbalno ili u pisanoj formi) izbrabonjči, neka najprvo pokuša zamislit situaciju – da njemu Srbalju ili Posrbalju (kad već ovizi drugizi ote pa ote da su u isti kumbulj sa ovijema prvima) neko kaže, što bi već bilo samo jasno suočavanje sa suhim činjenicama – da je on:

Bugar (posrbljeni)!

(Ako se početno slovo u ovom slučaju napiše malijem ”b”: bugar – ondar ima jedno sasma drugojače značenje; doduše (već rečeno) – Srbija je taj ”lik” bugara negda na svojoj oficijelnoj zastavi imala i ponosito držala.)

Ili Cincar (posrbljeni)!

Ili Rom (posrbljeni)!

Ili Turčin (posrbljeni)!

Ovo potonje pak znači: da je taj nekoji Srbalj (ka’ subjekt) zakučio glavni gen od Turakah, tj. da je on potomak nekojega od one negdanje tamošnje mlogobrojne do bezbrojne tursko-srpske (tokom dugačkijeh pet stotinah godinah) vanbračno rođene đece!

Ukratko, takvijeh insana ka’ Srbalja:

Niđe nema da po zemlji tako ”sobrazno” bosi gaze, i ploveći bezvodnim oceanima svoje prazne lađe tuđijem dobrom dobro ”paze”.

Niđe nema njima slične sorte da zrakom leti, koja bi bez oba svoja krila podaleko da preleti.

Niti se Mliječnijem putom iko tako ”časno” vrti, niti mračnijem svemirom od njih više šklapatorski prti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

20 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
03.07.2022-08:22 08:22

Vidise daste jedan od velikih malobrojnih vjernika tkz CPC što je vaše pravo ali bi kao intelektualac i arhitekta trebali uvažiti da je naša crkva SPC a nas manastir Manastir Morača koji podigoše naši preci Nemanjići,da je nas jezik maternji srbski i da srcem osjećamo pripadnost trobojnom barjaku.

JovoZ
03.07.2022-14:46 14:46
Reply to  Rovca

Tačno je da je taj manastir podignut za vrijeme vladavine Nemanjića i to vam niko ne spori, ali to vam ne daje pravo za prisvajanje svih drugih manastira i crkava po Crnoj Gori. I to ne samo onih pravoslavnih. Za vašu informaciju, taj manastir je, ispred Pećke arhiepiskopije, bio centar unijaćenja, kao uostalom i manastir Ostrog u vrijeme Sv. Vasilija, kada je crkva priznavala papu za poglavara. Tako su na zidovima Manastira Morača oslikani i trojica rimskih papa, ako ih nijeste u međuvremenu prekrečili.

Rovca
03.07.2022-19:18 19:18
Reply to  JovoZ

Dragi Jovo Z. niko ti ne rani a ni mi nijesmo protivni ako priznaš papu za tvoja poglavara. I nas najvisi rovčanin Ruđer Bošković bijo je katolik. Čak niko I ne protestuje ijako Hrvati kazu da je njin,a nije njin.Majka mu je talijanka. MI se njega ne odricemo ali ga vrlo malo slavimo ,sto je naša greska.

JovoZ
04.07.2022-00:12 00:12
Reply to  Rovca

Uopšte mi ne pada na pamet da priznajem papu za poglavara, kako pokušavate da insinuirate, jer ja nijesam vjernik.. Naravno, kao takvom, niko mi ne može osporiti pravo na spoznaju istorije i pravo da javno iznosim svoja saznanja, najmanje neki dojučerašnji nevjernici, koji svoju nekadašnju udbašku pripadnost pokušavaju zakamuflirati više nego čudnim pravopisom. Isto tako, i kod nas postoji kula Boškovića, pa je veliko pitanje da li je uopšte gledao u zvijede iz Rovaca ili iz Paštrovića. Najvjerovatnije je da je to ipak radio neđe drugo.

Orahovo
04.07.2022-12:37 12:37
Reply to  JovoZ

Sjajan odgovor!

RIR
03.07.2022-09:25 09:25

TAKO JE ! gosp.Bajkoviću —dobri i pošteni ! Mi nijesmo u naše selo sačuvali ničesovi dokumenat o gradnji ALI zasigurno su je gradili moji preci iz sela /svi rođaci koji sada nose tri prezimena a porijeklo imaju isto —što se nekad prezivahu imenom sela….u Riječkoj nahiji/ crkveni ikonostas je oslikao arh.Blažo Vujovic ,koji je završio ikono slikarstvo u Kijev !/i potpisao se / Tako je u cijeloj CG ,gradili su crkve češce malih dimenzija i iste nemaju ama bas ništa od “Raške škole srb” — ONE su slične i imali su uticaj Dalmacije…građene su od lijepog tesanog kamena a zasigurno… Pročitaj više »

Lješnjanin
03.07.2022-10:13 10:13

Predpostavljam da misliš na teobojku što s Srbi dobili od Turaka, kad su ih molili da im izabery boje i daju trobojku da zamijene zastavu sa divljim krmetom.

Lješnjanin
03.07.2022-10:15 10:15

Ovca iz Rovca, siguran sam da ti se preci KOMITI iz “Rovačke republike” na čelu sa Dragom i Radošem Bulatoviće. prevrću u grobu zbog tvoga izdajništva

Ljubomir
03.07.2022-10:42 10:42

Poštovana redakcijo, da li ovaj članak i rečnik koji se koristi u njemu spadaju u evropske vrednosti za koje se deklarativno zalažete?

RIR
03.07.2022-13:31 13:31
Reply to  Ljubomir

Tebi Ljubomire CEPA uši izvorni Crnogorski , a umiljato zvuči srbijanski…
BLAGO / Š/ Tebi —srbijanska uzdanice —sve ti ravno do Kosovo bilo…

Crmicki
03.07.2022-14:04 14:04

POSTIVANI G.DINE BAJKOVICU VISEPUTA SAM PISAO TEKSTOVE O OVOJ PROBLEMATICI KA STO I ZNATE BESPOTREBNO JE NAVODITI CINJENICE IZ OVE OBLASTI SVE SU CRKVE I MANASTIRE GRADILI NASI PRECI OVDJE ..I SVE TO ONI U BIOGRAD DOBRO ZNAJU ALI ZELE DA NAM IH OTMU ..SVE JE TO DOBRO SMISLHENO I PITICKI UKOMPONOVANO U NJIHOVIM INTELEKTUALNIM INSTITUCIJAMA PA TEK SU ONDA PRISLI REALIZACIJI ISTOG PROJEKTA ..ZELECI DA NA NAJJEFTINIJIM PUTEM DODJU DO TERITORIJE CRNE GORE I IZADJU NA MORE ZA KOJIM TOLIKO VAPIJU ..PLASECI SE OD NAT..OA DA IH OPET NE PUPA SRBIJU BOMBAMA U TE SVRHE SU POZVALI BRACU RUSE… Pročitaj više »

JovoZ
03.07.2022-14:56 14:56

Imate čudan pristup u određivanju koji se komentari mogu, a koji ne mogu objaviti, što može utcati na dalje praćenje vašeg portala.

Dragoljub Knezevic
03.07.2022-15:28 15:28

Prvo Trhuljanin, prevedi ovo na jezik koji si učio u titogradskoj gimnaziji, drugo čiji je episkop bio Ilarion iz sela šišebića, sin Lješe i Ljeposave. Popovi iz kuće Knežević počev od popa Nikole, negdje od oko 1490 godine Lidu popovi bili, jer tada nije postojalo Cetinje no je prijestinica bila Žabljak crnojevića

Orahovo
03.07.2022-18:20 18:20

TI SI STVARNO BOLESTAN!
JE LI TE SVE TO TAKO ”BISTRO” I NAUČNIM ČINJENICAMA NAUČIO POK. JOSIF K.?

RIR
03.07.2022-18:28 18:28

I Tebi treba prevod crnogorskog jezika kojim je zasigurno pričao tvoj đed i prađed–sramota ! ČAK ti djed nije pričao kako si Ti učio u Titogradsku gimnaziju-prađed Ti sigurno nije prihvatio reformu onoga sa drvenom nogom…no je pričao NAŠKI CG .Žabljak Crnojevic tačno bila cg prijestonica-a tom istom Ž.Crnojevica zasigurno nije bilo srbijanaca Vladara niti ijednog uveta srb…”Zagrebi ” malo bolje da vidis tvoji preci dali su bili srb ,da se ne prevrću u grobu…Nemanjići su bili okupatori u CG /ako ne čitas istoriju ; radovana damjanovica ,dr J.Deretica,rakovica i njima sličnim…

Rovca
03.07.2022-19:11 19:11

Za [email protected]
Oko 80 %pošto rovcana po zenskoj liniji ima porijeklo od Nemanjica. Zato vasu netačnu I smijesnu tvrdnju da su Nemanjici okupatorji tumacimo kao uvredu.

Orahovo
04.07.2022-02:55 02:55
Reply to  Rovca

Veliš: 80% po ženskoj liniji vučete gen ili porijeklo od Nemanjića?!
To je vjerovanje u glupe mitove i bajke.
Bez uvrede, ali to je za sprdnju.
Đe su vam činjenice – ili neka vrsta dokaza?
DNK?
Ako je tako (a 100% nije), vi ste u opasnom genetskom i zdravstvenom problemu ukoliko se između sebe kojim slučajem ženite!

Ana
04.07.2022-19:10 19:10
Reply to  Orahovo

Medu ovima.iz Rijeke Crnojevica znam da ima arbxnas koji su uzeli pravoslavlje. A docolj o je vidjeti lik ove bitange od piskarala i odmah vifite kakav je to nesoj Dno dna , ne zna se.sta je odvratnije na njegovom liku. Pokvarenjak iz dna njegove smrdljive tvor fuse.pi

Orahovo
04.07.2022-02:55 02:55
Reply to  Rovca

Veliš: 80% po ženskoj liniji vučete gen ili porijeklo od Nemanjića?!
To je vjerovanje u glupe mitove i bajke.
Bez uvrede, ali to je za sprdnju.
Đe su vam činjenice – ili neka vrsta dokaza?
DNK?
Ako je tako (a 100% nije), vi ste u opasnom genetskom i zdravstvenom problemu ukoliko se između sebe kojim slučajem ženite!

Lješnjanin
03.07.2022-22:04 22:04

Za @Rovca
Jes vala sve vas je sveti Vosa pravio. A śedi jado jadni i ne čitaj te knjoge srpskih romantičara kad su izmišljali istoriju jer nemaju prave