Senadu Gačeviću i Slavici Leković uručena nagrada „Oktoih“

Dobitnicima nagrade “Oktoih” Senadu Gačeviću i Slavici Leković danas je uručeno to priznanje.

Gačević je redovni profesor Muzičke akademije sa Cetinja a Leković je profesorica razredne nastave u JU OŠ „Oktoih“, Podgorica.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je nakon dodjele nagrade da današnji zakonodavci sa ponosom gledaju na “Oktoih”.

“Duh koji prihvata prošlost a slavi budućnost mi moramo njegovati kod naše djece. Nastavnici su i prosvetitelji, tu su da budu podrška djetetu kad postoji otpor ili problem.Tu se prepoznaju oni koji su rođeni za ovaj poziv”, naveo je Šehović.

Nagrađena Leković je u svoje i ime Gačevića kazala da je počastvovana nagradom.

“Znanje jeste moć ali je i moć znati pružiti ga drugima. Otuda misija učitelja je izazovnija i odgovornija. Napredak svakog društva mjeri se vrednovanjem prosvjetne struke. Biti među zasluženo odabranima ponos je i čast”, kazala je Gačević.

Nagrada „Oktoih“ dodjeljuje se građaninu Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studentskog standarda.

Predsjednica žirija Zoja Bojanić-Lalović je kazala da je žiri pored teškog zadatka odlučio da nagrade budu dodijeljene onima koji udaraju dobre temelje.

“Učiteljica Slavica Leković je prepoznata kao dobar radnik, posvećen pedagog. Posjeduje izuzetne vještine u pristupu najmlađima. Njena odjeljenja su po rezultatima rada bila najbolja. Bila je član mnogih komisija. Jedan je od autora udžbenika radne sveske za deveti razred. Autor mnogih stručnih radova”, kazala je Bojanić-Lalović.

Senad Gačević je, kako kaže Bojanić-Lalović, izuzetan muzički umjetnik i promoter nacionalnog stvalaštva Crne Gore.

“Docent je od 1996. Njegove kompozicije donosile su značajne nagrade mladim izvođačima. Trener je brojnih seminara i u zemlji i u inostranstvu. Profesor Gačević dao je doprinos osnivanju muzičke radionice u Bijelom Polju”, istakla je Bojanić-Lalović.

Odluku je u skladu sa Zakonom o državnim nagradama, donio je Žiri za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ u sastavu: Zoja Bojanić-Lalović, predsjednica, prof. dr Marko Camaj, član, Mubera Kurpejović, članica, Ljiljana Krivokapić, članica i Mijajlo Đurić, član. Žiriju za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ dostavljeni su prijedlozi za 8 ustanova i 10 pojedinaca.

Komentari

avatar