Ministar prosvjete Damir Šehović primio je danas tim učenika OŠ ,,Pavle Rovinski” koji je osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju u robotici i našao se u društvu najboljih timova svijeta na međunarodnom takmičenju u Libanu, održanom sredinom juna.

Ministar prosvete na sastanku sa učenicima i nastavnicima OŠ ,,Pavle Rovinski”

Tim ,,Lego Planeta” koji čine učenici VI, VIII i IX razreda: Aleksa Čapunović, Marko Šćepanović, Damir Bektašević, Sofija Milaković, Blažo Radoman, Emir Šahmanović i Emma Redžepagić uz mentoraDragana Vučetića, profesora fizike i Vesnu Samardžić, pomoćnicu direktorice u ulozi trenera ekipe, nakon pobjede na državnom takmičenju u robotici ,,Lego liga” boravio je u Biblosu u Libanu gdje je učestvovao na međunarodnom takmičenju u robotici ,,First Lego League” (FLL).

Na takmičenju se predstavilo više od 30 zemalja sa pet kontinenata, ovogodišnja tema je bila “U orbiti”, a projekat crnogorskog tima ocijenjen je kao odličan.

Ministar je čestitao učenicima i njihovim nastavnicima na postignutom uspjehu, istakavši da je veoma značajno što je Crna Gora imala predstavnike na ovako prestižnom takmičenju. On je istakao da Ministarstvo cijeni svaki napor kada su u pitanju vannastavne aktivnosti.

Ministar prosvete sa učenicima i nastavnicima OŠ ,,Pavle Rovinski”

,,Važno je da u školi ostvarujete dobre rezultate i dobijate dobre ocjene, ali ne manje važne su i vannastavne aktivnosti, a naročito one koje razvijaju kritičko razmišljanje i koje podstiču na povezivanje znanja iz više predmeta, a robotika je svakako jedna od takvih oblasti. Stoga mi je veoma drago što smo bili u prilici da skromno podržimo vaš odlazak na ovo značajno takmičenje”, rekao je ministar i dodao je reformom obrazovanja podrška talntovanim učenicima utemeljena na nivou sistema kroz Fond za kvalitet i talente.

,,Želeći da podstaknemo učenike da idu u tom pravcu, mi smo osnovali Fond za kvalitet i talente, a cilj je da, ne samo novčano, već i ukazivanjem posebne pažnje i uvažavanja, pokažemo koliko su ovom društvu važni ovakvi učenici i nastavnici”, rekao je Šehović.

Učenici su podijelili svoje iskustvo iz Libana, te istakli da su zadovoljni odličnim ocjenama njihovog projekta, a naročito stečenim prijateljstvima. Oni su predstavili ministru svoj projekat koji je zasnovan na ideji da se napravi letilica koja će očistiti 18.000 satelita ispaljenih u našu orbitu, od čega jedan dio i dalje lebdi u orbiti kao otpad ili satalit koji zapravo radi.

Prema njihovoj ideji, nakon prikupljanja i kompresovanja otpad bi se slao nazad na planetu Zemlju, na kojoj bi se reciklirao.

Takmičenje “First Lego League” je najbrojnije takmičenje na svijetu za djecu, sa akcentom na robotiku u okviru koga djeca na zabavan način, kroz igru, stiču različita znanja iz matematike, fizike, informatike i logike, kao i vještine koje će im koristiti kroz život.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve