Šehović sa državnim prvacima u robotici: Važna je ocjena, ali i vannastavne aktivnosti

Ministar je čestitao učenicima i njihovim nastavnicima na postignutom uspjehu, istakavši da je veoma značajno što je Crna Gora imala predstavnike na ovako prestižnom takmičenju.

Ministar prosvjete Damir Šehović primio je danas tim učenika OŠ ,,Pavle Rovinski” koji je osvojio prvo mjesto na državnom takmičenju u robotici i našao se u društvu najboljih timova svijeta na međunarodnom takmičenju u Libanu, održanom sredinom juna.

Ministar prosvete na sastanku sa učenicima i nastavnicima OŠ ,,Pavle Rovinski”

Tim ,,Lego Planeta” koji čine učenici VI, VIII i IX razreda: Aleksa Čapunović, Marko Šćepanović, Damir Bektašević, Sofija Milaković, Blažo Radoman, Emir Šahmanović i Emma Redžepagić uz mentoraDragana Vučetića, profesora fizike i Vesnu Samardžić, pomoćnicu direktorice u ulozi trenera ekipe, nakon pobjede na državnom takmičenju u robotici ,,Lego liga” boravio je u Biblosu u Libanu gdje je učestvovao na međunarodnom takmičenju u robotici ,,First Lego League” (FLL).

Na takmičenju se predstavilo više od 30 zemalja sa pet kontinenata, ovogodišnja tema je bila “U orbiti”, a projekat crnogorskog tima ocijenjen je kao odličan.

Ministar je čestitao učenicima i njihovim nastavnicima na postignutom uspjehu, istakavši da je veoma značajno što je Crna Gora imala predstavnike na ovako prestižnom takmičenju. On je istakao da Ministarstvo cijeni svaki napor kada su u pitanju vannastavne aktivnosti.

Ministar prosvete sa učenicima i nastavnicima OŠ ,,Pavle Rovinski”

,,Važno je da u školi ostvarujete dobre rezultate i dobijate dobre ocjene, ali ne manje važne su i vannastavne aktivnosti, a naročito one koje razvijaju kritičko razmišljanje i koje podstiču na povezivanje znanja iz više predmeta, a robotika je svakako jedna od takvih oblasti. Stoga mi je veoma drago što smo bili u prilici da skromno podržimo vaš odlazak na ovo značajno takmičenje”, rekao je ministar i dodao je reformom obrazovanja podrška talntovanim učenicima utemeljena na nivou sistema kroz Fond za kvalitet i talente.

,,Želeći da podstaknemo učenike da idu u tom pravcu, mi smo osnovali Fond za kvalitet i talente, a cilj je da, ne samo novčano, već i ukazivanjem posebne pažnje i uvažavanja, pokažemo koliko su ovom društvu važni ovakvi učenici i nastavnici”, rekao je Šehović.

Učenici su podijelili svoje iskustvo iz Libana, te istakli da su zadovoljni odličnim ocjenama njihovog projekta, a naročito stečenim prijateljstvima. Oni su predstavili ministru svoj projekat koji je zasnovan na ideji da se napravi letilica koja će očistiti 18.000 satelita ispaljenih u našu orbitu, od čega jedan dio i dalje lebdi u orbiti kao otpad ili satalit koji zapravo radi.

Prema njihovoj ideji, nakon prikupljanja i kompresovanja otpad bi se slao nazad na planetu Zemlju, na kojoj bi se reciklirao.

Takmičenje “First Lego League” je najbrojnije takmičenje na svijetu za djecu, sa akcentom na robotiku u okviru koga djeca na zabavan način, kroz igru, stiču različita znanja iz matematike, fizike, informatike i logike, kao i vještine koje će im koristiti kroz život.

Komentari

avatar