Ministar prosvjete Damir Šehović položio je danas kamen temeljac za izgradnju sportske sale za Srednju stručnu školu u Rožajama vrijednu oko 1,6 miliona eura i najavio totalnu rekonstrukciju škole u Dacićima vrijednu oko 220.000 eura, sa opremanjem.

Sala će biti završena za 18 mjeseci, a škola u Dacićima do jeseni.

Sa predsjednikom Opštine Rahmanom Husovićem dogovorena je i rekonstrukcija područnog odjeljenja u Ćosovici, ali i razgovarano o rekonstrukciji drugih obrazovnih objekata.

Kako je istakao ministar, ukupna ulaganja u obrazovnu infrastrukturu rožajske opštine su oko četiri miliona eura.

“U njih, osim školske sale za koju smo položili kamen temeljac i škole u Dacićima, spada i izgradnja novog rožajskog vrtića koja je u toku. Izgradnja vrtića teče planiranom dinamikom, te će on biti završen najkasnije do jeseni, a vrijedan je 1,5 miliona eura, kapaciteta je za 100 djece i ukupne površine 1 120 m2”, dodao je Šehović.

Prema njegovim riječima, sala srednje škole za koju su danas položili temeljac je još jedan važan infrastrukturni projekat u prosvjeti, koji dobija na značaju i zbog činjenice da će ga koristiti i rožajska gimnazija.

“Uvjeren sam da će ova investicija oživjeti kraj i da će pomoći da se djeca uče zdravim životnim navikama, te da će baš u ovoj sali stasavati brojni rekereativci, ali nadam se, i profesionalni sportisti”, dodao je on.

Drugi važan obrazovni projekat u Rožajama na kojem će se raditi narednih mjeseci je škola u Dacićima, koja je nedavno bila zahvaćena požarom.

Kako je istakao ministar, biće izdvojeno 200 000 eura za totalnu rekonstrukciju ove škole, kao i dodatnih 15 000 za njeno opremanje, te će ona jesen dočekati u novom ruhu.

Radovi podrazumijevaju, između ostalog, zamjenu bravarije, faasade, toaleta, učionica, odnosno, sveobuhvatnu rekonstrukciju.

“Upravo zbog novih objekata, ali i ovoliko vrijednih rekonstrukcija, nemam sumnje da je u toku jedan novi investicioni ciklus na teritoriji opštine Rožaje‚ kada je u pitanju obrazovna infrastruktura. Svako dijete mora imati iste uslove za rast i razvoj, mora imati i sportske sale, lijepo uređene učionice nezavisno od toga je li rođeno u selu ili gradu, u jednoj ili drugoj opštini, a mi vam obećavamo da ćemo, kao što uostalom možete i vidjeti, učiniti sve da tako bude”, zaključio je ministar.

Predsjednik opštine Husović rekao je da će fiskulturna sala imati veliki značaj za učenike, razvoj školskog sporta, ali i cjelokupnu lokalnu zajednicu.

On je zahvalio Vladi Crne Gore koja, kako je rekao, pokazuje odgovoran odnos prema opštini Rožaje realizacijom krupnih infrastrukturnih projekata, te posvećenost razvoju Sjevera.

Osim navedenog, u toku je rekonstrukcija krovnog pokrvača i toaleta rožajskoj OŠ „25. maj” u saradnji sa Ambasadom SAD, vrijednosti 357 000 eura.

U posljednjih nekoliko godina izgrađena je i sala osnovne škole „Bać“ u koju je uloženo 400.000 eura, rađene su rekonstrukcije u OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ vrijednosti 30 000 eura, područnom odjeljenju „Kalače“ 100.000 eura, te OŠ „Bukovica“ gdje je oko 150.000 eura uloženo u sportski poligon.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve