,,Cijenimo da znate da mjera, suzdržanost i profesionalizam u toku radnog vremena, ali i nakon toga, nijesu slabost već snaga. Vi bi trebalo da se borite protiv neumjerenosti i osionosti, a ne da budete njihovi vinovnici i ja sam duboko uvjeren da će biti tako”, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović XI generaciji polaznika osnovnog policijskog obrazovanja, koji su završili obrazovni program Policajac/ka na Policijskoj akademiji u Danilovgradu.

XI generacija polaznika osnovnog policijskog obrazovanja, koji su završili obrazovni program Policajac/ka na Policijskoj akademiji u Danilovgradu

Polaznicima su se obratili i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić,  pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, kao i direktor JU Viša stručna škola “Policijska akademija” Boban Šaranović.

Šehović je istakao da je je uloga svakog od policajaca i policajki pojedinačno toliko važna, da ako samo jedan od njih pokaže neetičnost, slika javnosti prema onom što svi zajedno predstavljaju, drastično se mijenja. “Imati u rukama sredstva prinude, a znati kako da ih koristite ili, još važnije, znati kako da izbjegnete njihovo korišćenje ili ih upotrijebite srazmjeno djelu na koje reagujete, velika je odgovornost, pa i mudrost. A ako je država imala dovoljno povjerenja da ćete se sa tom odgovornošću znati nositi, vjerujem da ima razloga za to i da ste svjesni te privilegije koja vam je pripala.”

On se posebno osvrnuo na povećan broj zainteresovanih djevojaka za poziv policajke.

,,Uvjeren sam i da novi, poseban senzibilitet ovoj profesiji, daju dame koje se odlučuju za poziv policajke. Njihov broj se među polaznicima Akademije do sada uglavnom kretao između 25 i 30 procenata. Ako uzmemo u obzir da ih u ovoj generaciji ima 18, te da je u toku upis 13. generacije gdje su 35 procenata prijavljenih takođe djevojke, jasno je koliko se cijeni njihov doprinos ovom poslu, te kako rodni stereotipi polako ostaju iza nas”, naglasio je ministar, uz napomenu da: “Dva osnovna principa bi trebalo da se uvijek vezuju za vas: legalno i legitimno. Zakonito postupanje u svakom trenutku i odbrana našeg  ustavnog poretka vaš su osnovni posao. No, vaša odbrana zakona mora biti takva da u očima onih koje branite ima i legitimitet. Baš kao što se vaša odbrana prava mora zasnivati na pravednosti”.

Ministar Nuhodžić je poručio polaznicima da budu dostojni uniforme koju nose.  “Čast mi je što sa vama dijelim trenutke važne za svakog mladog čovjeka. Uvjeren sam da ste izašli sa vještinama koje morate imati da biste se bavili ovim izuzetno zahtjevnim pozivom. Vjerujem da nijesu izostale ni životne lekcije o humanosti i požrtvovanju. Odabrali ste častan i odgovoran poziv koji će vas svakodnevno dovoditi u brojna iskušenja, ali, vjerujem, da ćete znati da se sa njima uspješno suočite, kako biste u punom smislu te rijeći bili oličenje čuvara zakona svoje države.”

Čestitajući polaznicima na uspješno završenom školovanju, Janjušević je rekao da su oni danas obrazovani policijski kadar koji će biti osposobljen da profesionalno odgovori složenim bezbjedonosim rizicima. “Mlade kolege, očekujemo da ćete svakodnevnom predanošću i zalaganjem jačati humanu dimenziju policije i demonstrirati ličnu i profesionalnu kulturu. Vjerujemo u vaše znanje i moralna načela”, istakao je.

Direktor Akademije Boban Šaranović poručio je da bez bjezbjednosti nema stabilnosti, a bez vladavine prava nema budućnosti. “Zajedničkim djelovanjem stvaramo bezbjednije i pravednije društvo. Nemojte nikad zaboraviti i da je patriotizam odgovornost prema poslu i beskompromisno poštovanje zakona. Veliki broj licenciranih programa obrazovanja i obuka, uz činjenicu da danas ispraćamo 11. generaciju poslaznika Akademije, govori o ozbiljnom radu iza nas.”

Danas je uručeno 58 diploma, a najboljem polazniku, Predragu Vukaniću, nagradu je uručio ministar Šehović. Vukanić je rekao da su godine na Akademiji prošle brzo, što je jos jedan od pokazatelja da su on i njegove kolege bili na pravom mjestu. “I ovo nijesu bile samo godine usavršavanja, već i druženja. Ovdje nije kraj, već moramo nastaviti dalje sa istim elanom. Mi smo naoružani snagom i voljom da služimo svojoj državi. Obećavam da ćemo s ponosom i savjesno obavljati svoju dužnost”, rekao je najbolji polaznik XI generacije.

Policijska akademija osnovana je 2006. godine, u toku je upis 13. generacije, a do sada je kroz nju prošlo preko 300 polaznika.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve