Odavno je rečeno da dobro poučava onaj ko dobro razlikuje, zato će vas Vlada uvijek podržati u stalnom poboljšanju uslova za rad i život, kako biste vi potom bili u mogućnosti da djecu naučite da razlikuju znanje od neznanja, istinu od neistine, dobro od lošeg, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Damir Šehović

Kako navode, Šehović je nastavnicima čestitao 5. oktobar – Svjetski dan učitelja.

“Svako postignuće imalo je za temelj najbliže okruženje: porodicu, prijatelje i školu. Ti ambijenti, iz kojih dijete uzima elemente za izgradnju ličnosti, katkad ne funkcionišu savršeno. Nekad je potrebna podrška porodici. Nekad su pak potrebne promjene u načinu na koji dijete provodi vrijeme sa prijateljima. Ali škola, kao treći i noseći stub ličnosti, u svakom momentu mora biti optimalno okruženje za dijete”, rekao je Šehović.

Šehović ističe da je to velika obaveza, ali i povjerenje koje se stavlja u ruke nastavnika.

“Od vas se očekuje da budete profesionalni; prenesete gradivo; pratite da li ga djeca usvajaju i pomognete im u tome; držite kriterijume, ali ne tako da djeca nemaju podsticaj; da imate kvalitetnu komunikaciju sa roditeljima; da budete otvoreni za prilagođavanje načina rada; za djetetove emotivne potrebe; da prepoznate promjene u ponašanju i adekvatno se odnesete prema tome; da ih motivišete. Da tih nekoliko sati budete sve što je potrebno onome ko se tek razvija”, dodao je Šehović.

On dodaje i da takva vrsta odgovornosti ne može biti povjerena bilo kome.

“Nju može ponijeti samo onaj ko je od sebe načinio čovjeka i profesionalca, a ko pritom funkcioniše u adekvatnim uslovima. Sve navedeno usmjerilo nas je na potpuno jasan cilj: davanje pune podrške onoj poziciji nastavničke profesije koja joj je oduvijek, po prirodi stvari, pripadala u društvu”, kazao je Šehović.

Šehović se osvrnuo i na Fond za kvalitet i talente, koji su osnovali u cilju nagrađivanja najboljih u obrazovanju, rekavši da je pokazao koliko u sistemu imaju prostora za prepoznavanje onih koji rade i za koje će iznova i iznova tražiti načine da im kažu “hvala”.

“To radimo kako pomenutim nagrađivanjem, tako i rješavanjem stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti. Izdvajanje preko šest miliona eura od osnivanja zadruge ‘Solidarno’ za te namjene, govori da li je Vlada i koliko, imala u vidu potrebe nastavnika. Dodatno, cijenimo da je potrebno povećati zarade prosvjetnih radnika, te u tekućim pregovorima sa Sindikatom razmatramo sve održive načine za realizaciju tog cilja”, zaključio je Šehović.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments