Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević saopštila je danas da je protiv biznismena Duška Kneževića i njegovih saradnika Đorđa Đurđića i Vlatka Rašovića proširena istraga. Po prvi put tužilaštvo je prikazalo i šemu po kojoj je Knežević, sa saradnicima nezakonito stečeni novac stavljao u legalne tokove.

Kako je objasnila Vukčević, osnovano se sumnja da je Knežević osam miliona eura keša, koje je dobio prodajom hotela Princes pokušao da stavi u legalne tokove.

Kompanija Kaspia Property iz Dubaija je na ruke isplatila osam miliona Kneževiću početkom 2014. godine, a nekoliko mjeseci kasnije u dva navrata uplatili još 4.400.000 eura na njegov račun.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, po nalogu Privrednog suda u Podgorici pred kojim su Azerbejdžanci pokrenuli spor protiv Duška Kneževića, aktivirana je prethodno data garancija Atlas banke od 12, 5 miliona eura.

Kaspia je na sudu dobila svoj novac, ali Knežević nikada nije vratio prethodno uzeti.

foto Standard

Isti taj novac, odnosno osam miliona eura koje je dobio na ruke, Knežević je, kako je objasnila Vukčević, unio u Crnu Goru i naredio Vlatku Rašovići da ga ostavi u njegov sef u kancelariji u Atlas banci.

“Tokom 2014. godine iz sefa je više puta uziman novac za različite svrhe. Pakovao se u knjige, koverte…”, ističe Vukčević.

Prema njenim riječima, daljim provjerama, došlo se i do novih dokaza i proširenja istrage.

“Istraga je obuhvatila i V.A., P.S. i S.O. Sumnja se da su on uzimali novac od Đurđića i Rašovića i stavljali ga dalje u legalne tokove, deponujuči ga na račune Kneževića i njemu povezanih lica, odakle je vršena kupovina pokretne i nepokretne imovine”, rekla Vukčević.

Glavna ekonomistkinja u SDT Jovanka Krunić objasnila je šemu po kojoj je Knežević sa saradnicima “prao” novac.

“V.A. je držao i prenosio, a P.S. i S.O. su samo prenosili novac i to na način što su bankarski službenici od Đurđića i Rašovića uzimali novac u iznosu od 10.000 do 600.000 eura i dalje ga deponovali na račun Kneževića, prikazujući tako da je on navodno zakonski stečen”, istakla je Krunić.

Ona dodaje i da je novac dalje korišćen preko Visa, Mastercard i Gold kartica, podizan keš sa bankomata u Crnoj Gori i inostranstvu.

“Novac je deponovan u dvije banke gdje je Knežević imao račun. Prenos novca je vršen uz obrazloženje da je riječ o zajmu ili prenosu sredstava, iako za to nema valjane pravne dokumentacije. novac je mijenjao oblik, od ulaganja, raslojavanja do integracije, a sve kako bi se pokazao kao legalan”, kazala je Krunić.

Tužiteljka Vukčević je dodala i da za sve ovo o čemu je pričaka Krunić postoje dokazi.

“To je dokumentacija, iskazi svjedoka i svjedoka saradnka”, zaključila je ona.

Komentari

avatar