Zbog pogrešnog tumačenja dijela javnosti izjave Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, sa konferencije za medije od 10. maja, kada je govorio o budućoj primjeni sporazuma o priznanju krivice, Specijalno državno tužilaštvo napominje da Glavni specijalni tužilac tom prilikom nije izjavio da neće biti zaključivanja sporazuma o priznanju krivice sa onima koji su krivična djela učinili u prošlosti, dakle prije održavanja konferencija za medije, saopšteno je iz SDT-a.

“Glavni specijalni tužilac tom prilikom više puta je rekao da neće dolaziti do zaključivanja sporazuma o priznanju krivice u budućnosti, osim u izuzetnim slučajevima, i to za konkretna krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije radi vršenja krivičnih djela utaja poreza i doprinosa.

U predmetu koji je izazvao medijsku pažnju, zaključivanje sporazuma o priznanju krivice predloženo je za drugo krivično djelo, počinjeno prije 10. maja, dakle prije održavanja konferencije za medije”, navodi se u saopštenju SDT-a.

Kako se navodi u saopštenju, radi preciznog informisanja javnosti iz SDT-a podsjećaju da je na konferenciji za medije Glavni specijalni tužilac konkretno izjavio:

“Dalji postupci, dakle postupci SDT-a, više se neće zasnivati, bez izuzetno, na priznanju krivice, za sve one počinioce koji od dana današnjeg, dalje i ubuduće se bave ili pokušaju ili izvrše ova krivična djela.

Da kažem latinski nota bene da to svi dobro zapamte. Posebno oni koji bi posegli za vršenjem krivičnih djela u budućnosti, da ćemo mi u budućnosti, dakle nećemo više, bez izuzetno, koristiti ovaj sporazum o priznanju krivice, već ćemo koristiti sve, i najradikalnije metode i zakonsku mogućnost, da predložimo i najstrože kazne zatvora Sudu, da se izreknu upravo zbog težine krivičnih djela i počinilaca, koji bi počinili i pored svih ovih aktivnosti, a to su teška krivična djela gdje je zaprijećena kazna zatvora od 2 do 12 godina odnosno od 2 do 8 godina”.

Specijalno državno tužilaštvo ostaje otvoreno da medijima, prije objavljivanja, pruži eventualna dodatna objašnjenja u svim situacijama kada ne postoji dovoljno razumijevanje, kako bi se izbjeglo pogrešno informisanje i dovođenje javnosti u zabludu, dodaju iz SDT-a.

Komentari

avatar