Otkako su na, do sada jedinom otvorenom za medije Zboru radnika Instituta Dr Simo Milošević sredinom jula i zvanično saopšteni podaci o oko 300 hiljada eura, što je „nestalo“ sa računa stambenog fonda, zvaničnih informacija o tome više nije bilo.

Institut Dr Simo Milošević

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom Radiju Jadran su kazali da su slučaj proslijedili višoj instanci.

– Spisi predmeta formirani povodom ovog događaja, nakon prikupijanja potrebnih obavještenja, 16.08.2019. godine proslijeđeni su na nadležno postupanje Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici, kako bi isti ocijenili da li u konkretnom slučaju ima elemenata krivičnog djela iz njihove nadležosti – saopštio je zamjenik rukovodioca , Risto Stijović.

Osnivačka skupština Sindikata, predložena za 31. jul, nije održana, a u međuvremenu,

Sindikat je fokusiran na vraćanje dugova dobavljačima, potvrdila je Radiju Jadran, članica Sindikata, medicinska sestra, Ljiljana Nikezić. Prikupljaju novac od članarina onih članova Sindikata koji nijesu zaduženi, kako bi se isplatili dobavljači. Do sad, prema njenim riječima, isplaćen je dug prema Franci u visini od 6 hiljada eura.

„Bili smo dužni prema dobavljačima oko 80 hiljada eura, polovina je vraćena. Najviše dugujemo Tehnoplusu, gdje je vraćeno nešto, oko 10 hiljada. Taman mislite otplatili smo sve, pojavljuju se nove potvrde. Osim Tehnoplusa, najviše dugujemo i Aktuaru, Sport Vision-u, Azzuru…“ navela je Nikezić.

Ljiljana Nikezić

Tačan broj dobavljača kako kaže ne znaju, jer su se pojavili neki sa kojima Sindikat nije imao sklopljene ugovore, kao što su autolimar/autolakirer Manojlović i Modna kuća Mona.

„Sa Monom nijesmo imali zvanično sklopljen ugovor kao sa Tehnoplusom, da možemo tamo da kupujemo, ali neki su kupovali i to poprilično, takođe ima duga. Međutim, nijesmo dobili tačan podatak koliko se duguje, jer su jedni s drugima u saradnji, pa će se to isplatiti“, navodi ona.

Kao razlog za neodržavanje osnovačke Skupštine Sindikata, Nikezić navodi nezainteresovanost radnika, dok se ne utvrdi da li će osumnjičeni za pronevjeru oko 300 hiljada eura sa računa stambenog fonda biti procesuirani.

Podsjetićemo i da je NVO „Udruženje za implementaciju prava“ početkom maja Osnovnom državnom tužiocu u Herceg Novom i Upravi policije podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg vd predsjednika Sindikata, Igora Sijerkovića i drugih N.N. lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo pronevjera. Prijava je podnijeta zbog sumnje da je sa računa Sindikalne organizacije, na kom je bilo preko 400.000 eura, namijenjenih isključivo rješavanju stabenog pitanja zaposlenih, vd predsjednika Igor Sijerković pozajmljivao novac pojedinim radnicima i da je na taj način iz Stambenog fonda otuđeno preko 300.000 eura.

Direktor ove NVO, Ranko Martinović, kazao nam je da do okončanja postupka ne može da saopštava detalje:

„Ono što je bilo do mene uradio sam. Nijesam ovlašćen da dajem službene informacije. Tužilaštvo i policija sigurno rade, a u kojoj su fazi, ne bih komentarisao“, kazao je kratko Martinović.

U međuvremenu, oni koji su na zboru radnika sredinom jula označeni kao najveći dužnici, odnosno zaposleni koji su sa računa stambenog fonda Instituta „otuđili“ najviše novca – Igor Sijerković (80 hiljada), Đorđije Nikočević (11 hiljada), Lazar Vico (20 hiljada) i Nikola Batrićević (60 hiljada) podnijeli su krivičnu prijavu protiv Nikezićke, jer je na zboru građana kako su rekli „iznijela njihove lične podatke“.

Nikezićka je tim povodom 16. avgusta dala izjavu u Centru bezbijednosti Herceg Novi, gdje je objasnila da je po saznanju da su neki zaposleni pronevjerili novac svih radnika Instituta, željela javno da saopšti ko su ti ljudi, te da ne smatra da je time iznijela niti jedan njihov lični podatak – matični broj, podatak vezan za porodicu i slično.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve