Srijeda, 1 Decembra, 2021
Rubrika:

SDT formiralo predmet za aferu ,,kadeti“ koja trese Ministarstvo odbrane

Agencija za sprječavanje korupcije predala je u poneđeljak 22. novembra Specijalnom tužilaštvu spise predmeta u aferi ,,kadeti“, shodno članu 57 Zakona o sprječavanju korupcije. Prema tim zakonskim odredbama, ASK je dužna da, ukoliko posumnja da je ugrožavanjem javnog interesa ''koje upućuje na postojanje korupcije učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti'', spise sa prikupljenim dokazima dostavi nadležnom državnom tužilaštvu.

Specijalno državno tužilaštvo za organizovani kriminal (SDT) formiralo je predmet i u narednim danima će provjeriti postoje li osnove sumnje da je tokom postupanja Ministarstva odbrane prilikom izbora kadeta za vazduhoplovnu akademiju u Grčkoj došlo do ugrožavanja javnog interesa, zloupotrebe položaja i koruptivnih radnji, saznaje Pobjeda.

Prema informacijama našeg lista, Agencija za sprječavanje korupcije predala je u poneđeljak 22. novembra Specijalnom tužilaštvu spise predmeta u aferi ,,kadeti“, shodno članu 57 Zakona o sprječavanju korupcije.

Prema tim zakonskim odredbama, ASK je dužna da, ukoliko posumnja da je ugrožavanjem javnog interesa ,,koje upućuje na postojanje korupcije učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“, spise sa prikupljenim dokazima dostavi nadležnom državnom tužilaštvu.

Iz SDT, na čijem je čelu Milivoje Katnić, Pobjedi je potvrđeno da su, odmah nakon dobijanja dokumentacije, formirali predmet i da će uskoro odlučiti ima li osnova za podizanje krivične prijave protiv ministarke Olivere Injac i nadležnih iz Ministarstva odbrane.

LIČNO, SASVIM LIČNO 

Pobjeda je već pisala da je Agencija za sprječavanje korupcije 15. novembra utvrdila da postupak sprovođenja javnog oglasa Ministarstva odbrane Crne Gore za izbor šestoro kadeta/kadetkinja za obrazovanje na vojnim akademijama u Grčkoj predstavlja – ugrožavanje javnog interesa, otvara sumnju na korupciju i da time može uticati na narušavanje integriteta Ministarstva odbrane Crne Gore.

Ne samo to. U Mišljenju ASK ocjenjuje se da je metodologija za odabir kandidata za kadete objavljena nakon publikovanja oglasa te da postoji osnovana sumnja u diskriminaciju kadeta Marka Mitrovića.

Pobjeda je pisala o mogućoj zloupotrebi položaja u slučaju odabira kandidata po konkursu od 1. juna ove godine, kada je ministarka Injac, kršeći uslove iz javnog oglasa, ignorišući odluke nadležnih komisija Vlade Crne Gore i izigravajući propise, opstruirala odlazak kadeta Marka Mitrovića na školovanje za pilota na Vojnoj akademiji ,,Ikaron“ u Grčkoj.

Devetnaestogodišnji Mitrović je bio nepoželjan za izbor jer je – sin specijalne tužiteljke Lidije Mitrović, koja je početkom maja formirala predmet protiv ministarke odbrane na osnovu dvije krivične prijave koje je, u martu i aprilu, podnio advokat Mihailo Volkov, nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane.

Naš list je pisao u dva navrata kako je ministarka Injac odbijala da bude saslušana u svojstvu građanina, a nakon toga je odgađala odlazak u prostorije Specijalnog tužilaštva, pravdajući se službenim obavezama, štrajkom advokata i, na kraju – godišnjim odmorom.

U međuvremenu, ministarka je ,,držala na ledu“ kadeta Mitrovića, odbijajući da ga pošalje na školovanje iako je sama, 20. avgusta, tražila saglasnost od Vojske Grčke da se na školovanje pošalje i treći kandidat.

Takav redosljed poteza pokazuje da je ministarka Injac svjesno odgađala rješavanje ,,slučaja kadeta Mitrovića“, kalkulišući sa ishodom krivičnih prijava koje je Volkov dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu.

TEŠKE OPTUŽBE 

Očito je da se nadala i da Agencija za sprječavanje korupcije neće raditi svoj posao. No, Mišljenje ASK-a od 15. novembra nedvosmisleno je dodalo još jednu tešku optužbu na račun ministarke odbrane.

Činjenica da je Ministarstvo donijelo metodologiju tri dana nakon objavljivanja javnog oglasa – ,,dovodi u sumnju transparentnost procesa selekcije“ i time se ,,ostavlja prostor za pravno i faktičko pravljenje razlike među kandidatima ili nejednako postupanje, kao i isključivanje, ograničavanje i davanje prvenstva nekom kandidatu u odnosu na ostale, odnosno diskriminaciju“, ocijenila je ASK.

Uvidom u zapisnike sa dvije sjednice Komisije za sprovođenje javnog oglasa za izbor kadeta, Agencija je uočila da je, u slučaju odabira prijava kadeta-pilota sačinjena rang lista od tri prvorangirana kandidata od kojih – ,,dva nijesu priložila sva tražena dokumenta pa se njihove prijave nijesu ni mogle razmatrati“!

Protiv ministarke Olivere Injac već su podnijete tri krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja: dvije je podnio advokat Volkov, treću potpukovnik Vojske Crne Gore Igor Knežević.

Ukoliko Specijalno državno tužilaštvo utvrdi da je bilo nezakonitosti ili osnova za tužilačku akciju, integritet ministarke Injac biće potpuno urušen, a nad njom će se nadviti i opasnost teških optužbi za zloupotrebu položaja.

Biće stoga zanimljivo slušati odbranu ministarke odbrane kada bude saslušavana pred Odborom za bezbjednost i odbranu. Ako se Olivera Injac uopšte pojavi na kontrolnom saslušanju koje je zakazano za danas.

Da li je ministarka odbila ponudu za trećeg kadeta?

Izvori iz Ministarstva odbrane Pobjedi su kazali da je ministarka Olivera Injac još 20. avgusta poslala molbu, preko vojnog atašea Republike Grčke u Beogradu, da se odobri školovanje i trećeg kadeta na vazduhoplovnoj akademiji ,,Ikaron“ u Atini.

Početkom oktobra je iz Grčke, prema istom izvoru iz Ministarstva odbrane, stigao pozitivan odgovor – da je načelnik Generalštaba Vojske Grčke odobrio slanje i trećeg kadeta, nakon što je dvoje prvorangiranih iz Crne Gore već započelo školovanje.

U namjeri da dobijemo zvaničnu potvrdu, pokušali smo da kontaktiramo nadležne u Ministarstvu odbrane. Uzalud, iz te institucije nastavilo se sa ignorisanjem upita Pobjede.

U međuvremenu, informacije iz Ministarstva odbrane ukazivale su da je ministarka Injac, u jeku afere, obavijestila grčku stranu da – ne postoje proceduralne mogućnosti za slanje trećeg kadeta.

U nemogućnosti da se provjeri ova informacija, koja bi bila svojevrsni dokaz da ministarka osvetoljubivo privatizuje položaj i odbija da na skupo školovanje šalje Marka Mitrovića, pokušali smo da istinu saznamo – u Beogradu.

Na upit beogradske dopisnice Pobjede, iz Ambasade Republike Grčke stigao je odgovor da se za sve dodatne informacije obratimo – Ministarstvu odbrane Crne Gore.

– U vezi sa Vašim pitanjem, želeli bismo da Vas obavestimo da je grčka strana uputila zvaničan odgovor u vezi sa ovom temom Ministarstvu odbrane Crne Gore. S obzirom na to, možete se obratiti direktno Ministarstvu kako biste dobili odgovor – istakla je ovlašćena službenica grčke ambasade Dimitra Kostara.

Iz Ministarstva odbrane za sada u Pobjedu stiže samo – ćutanje.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Orbanovi džokeri: Autobusima iz susjednih zemalja na glasanje

Naredne godine na proljeće u Mađarskoj se održavaju redovni parlamentarni izbori. S jedne strane, opozicija koja se po prvi put okuplja, ima dobre šanse...

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu i za ovaj region ne postoji „plan B“. Crna Gora i region će u tome imati podršku SR...

Baošić: Кo s đavolom tikve sadi…

Predsjednika Kluba mladih Demokratske narodne partije Nemanja Baošić ističe da olako ne treba da zaboravimo izvinjenje ministra Milojka Spajića upućeno Miomiru M. Mugoši u teškom i bolnom momentu njegove...

NTO učestvuje na poslovnoj B2B radionici ”Relauch ‘22” u organizaciji Udruženja evropskih turoperatora

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstavlja turističku ponudu Crne Gore na on-line B2B poslovnoj radionici “Relauch ‘22”, koju organizuje Udruženje evropskih turoperatora  (ETOA). Događaj je...

Transfer u najavi: Njukasl spremio veliki novac za Brozovića

Čelnici Njukasla žele da već u januaru u svoj klub dovedu Marcela Brozovića. Britanski mediji prenose da su spremni da mu ponude ogromnu platu da...

Najčitanije

Povezano

POGLEDAJTE Injac se izblamirala: Ispravila Boškovića, pa onda sama napravila grešku!

Ministarka odbrane Olivera Injac ima veliki problem sa javnim nastupima, između ostalog. Nakon što je prije neki dan na sjednici Odbora za bezbjednost imala nastup...

ŽUČNA RASPARAVA Bošnjak: ”Joanikije nije pop”, Bošković: ”Nego što je, isporučen je na Cetinje”

Sjednicu Skupštine obilježila je rasprava između potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak i poslanika Demokratske partije socijalista Predraga Boškovića oko Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija. Rasprava...

ASK: Dokumenta demantuju ministarku Injac

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) reagovala je na navode koje je ministarka odbrane Olivera Injac iznijela na kontrolnom saslušanju pred Odborom za bezbjednost i...

Poslanici dobili zahtjev za skidanje imuniteta ministarki Injac

Na Odboru za bezbjednost i odbranu počelo je kontrolno saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac na temu prikupljanje informacija o eventualnim zloupotrebama prilikom konkursaza odlazak...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve