Sudski proces u slučaju poznatom kao “državni udar” i donešena prvostepena presuda, sudeći po reakcijama političke ali i stručne javnosti, neće doprinijeti jačanju povjerenja u pravosuđe, što je od ključne važnosti za uspostavljanje pune vladavine prava u Crnoj Gori, saopštila je Socijaldemokratske partije SDP.

U toj partiji navode da su u više navrata saopštavali da je neodgovorno od strane bilo kojeg političkog aktera prejudicirati ishod ovog postupka, smatrajući da pravosudnom sistemu treba dati šansu da pokaže nezvisnost i otklon od bilo čijeg partijkog ili političkog interesa.

“Činjenica da boginja pravda u izvjedbi našeg pravosuđa nije slijepa, već da jasno razlikuje počinioce krivičnih djela, stvara utisak duboke nepravde i utiče na kredibilitet cjelokupnog pravosudnog sistema pa i povodom konkretnog slučaja. Hronologija komentara rada nosilaca pravosudnih funkcija, od strane i vlasti i opozicije, od javnih osuda kada se nekom učini da se tužilac “malo zanio”, do pohvala kada njegove aktivnosti politički odgovaraju pokazuju, pa do ove posljednje, da pravosudni sistem nema funkciju koja mu po Ustavu pripada, niti povjerenje domaće i međunarodne javnosti”, navode u SDP-u.

SDP je podsjetio, kako tvrdi, na veoma kritične ocjene njihovih međunarodnih partnera kada je u pitanju vladavina prava i nezavisnost pravosuđa, koji kao i SDP kontinuirano ukazuju na selektivnost u postupanju pravosuđa zahvaljujući čemu brojne afere u režiji vrha vlasti, tj. njihovih istaknutih predstavnika, ostaju nerazriješene a javnost uskraćena za odgovore ko je odgovoran za štete koje se mjere stotinama miliona eura.

“SDP ipak podsjeća da presuda u ovom slučaju nije konačna i pravosnažna i da izvjestan drugostepeni postupak, koji će se, nadamo se, voditi u ambijentu lišenom ove vrste političke i svake druge ostrašćenosti, može dati cjelovitiju sliku čitavog slučaja. To bi bilo ljekovito i za pravosuđe i za društvo u cjelini”, zaključuju u SDP-u.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve