SDP predlaže smanjenje akciza 15 odsto

“Ukoliko pogledamo cijene goriva u regiji i drugim evropskim zemljama, primijetićemo da su cijene u Crnoj Gori među najvećima, pogotovo kad uzmemo u obzir visinu prosječne, ili još gore po nas, minimalne zarade koja iznosi samo 193 eura”, saopštio je Stanić

Povećanje cijena benzina za 5 do 6 centi biće još jedan korak ka padu standarda građana Crne Gore, saopštio je portparol i član Predsjedništva SDP Mirko Stanić i dodao da je SDP predložila zakon o smanjenju akciza 15 odsto.

“Ukoliko pogledamo cijene goriva u regiji i drugim evropskim zemljama, primijetićemo da su cijene u Crnoj Gori među najvećima, pogotovo kad uzmemo u obzir visinu prosječne, ili još gore po nas, minimalne zarade koja iznosi samo 193 eura”, saopštio je Stanić.

On je kazao da za minimalnu zaradu u Crnoj Gori građanin može kupiti samo 139.8 litara benzina koji košta 1.38 eura, dok se u Francuskoj za njihov “minimalac” od 1187 eura danas može kupiti 760 litara benzina.

“U BiH, Makedoniji ili na Kosovu su cijene od 25 do 30 centi niže nego kod nas”, navodi Stanić.

Zbog toga je iz Kluba poslanika SDP-a u Skupštini Crne Gore predložen zakon kojim bi smanjio iznos akciza za 15 odsto čime bi se cijena goriva dovela na prosječni nivo zemalja u okruženju.

“Time bi se preduprijedio rast u maloprodaji uzrokovan porastom na berzi, dok bi prihodi države ostali na istom nivou, zbog procentualnog iznosa akciza i poreza u cijeni goriva koja iznosi od 50 do 56.3 odsto. Ovaj predlog ima za cilj i da se rastereti privreda i da se smanje izdaci po ovom osnovu, čime će se povećati ukupna aktivnost, a samim tim i prihodi budžeta”, zaključio je Stanić.

Komentari

avatar