Iako riba ne govori, njen ekocid u Vezišnici i Ćehotini vrišti na uzbunu u Crnoj Gori. Pozivamo sve građane, a pogotovo narodne predstavnike, da jasno dignu glas za zaštitu životne sredine, izvora našega zdravlja, te da se toj borbi posvete u ime sopstvenog opstanka i budućnosti potomstva, saopštili su danas iz Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije Pljevlja.

foto: Ekocid

“I vrapci na grani znaju kako se naša vlast deklarisala o ekološkoj državi, pa su se i poslanici Skupštine Crne Gore obavezali na očuvanje i zaštitu identiteta prostora u kojem živimo i djelujemo. Bez obzira na naša nacionalna i vjerska, politička i druga ubjedjenja i osjećanja, znamo i prihvatamo da su dostojanstvo i svetinja ljudskog bića organski povezani sa svetinjom i čistotom prirodom. Prosto čovjeku dođe da nad ovim lijepo sročenim svetinjama zaplače od sreće”, podsjećaju u SDP-u.

Još kad se, kako dodaju, oko svega ovoga što se dešava u Pljevljima država potrudi abolirajući zagađivače, minimizirajući štete koje nanose, onda tek našoj “sreći” nema kraja.

“Prihvatio je „sveti dom“ da nijedna razlika među nama nije toliko velika koliko su velike promjene kojima je izloženo naše prirodno okruženje. Onaj koji je dozvolio ovakav pomor ribe u pljevaljskim rijekama ni na kraj pameti nije imao ideju o uspostavljanju nečeg što je već decenijama trend u svijetu i zove se održivi razvoj. Ukratko to znači-harmonizaciju privrednih aktivnosti i prihvatnog kapaciteta životne sredine”, navode u OO SDP.

Nedopustivo je, poručuju, bilo kakvo opravdavanje ili zataškavanje takvog incidenta.

“Institucije moraju da rade svoj posao i krivci moraju biti sankcionisani. Sve ovo u odgovornom društvu ne bi moglo ni da se desi. Ali nažalost mi živimo u Pljevljima, u Crnoj Gori. Da bi mrak bio kompletan stradala je nedužna riba. Kao društvo na ovo ne smijemo ostati nijemi”, smatraju u pljevaljskom odboru SDP.

Prema njihovim riječima, u ovom momentu čak nije ni toliko važno ko je personalno „otvorio ventil“ koliko je neophodno da država pokaže snagu i beskompromisno i brzo riješi ovaj ekološki akcident sa dovoljno materijalnih dokaza za pravosudne organe.

“Pozivamo lokalnu Skupštinu da hitno sazove vanrednu sjednicu gdje će se raspravljati o daljim koracima za rješavanje posljedica ovog ekocida”, zaključuju u odboru SDP Pljevlja.

Komentari

avatar