Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Šćepanović: Objedinjavanje resora prosvjete i nauke nije dobra ideja

''Ponovili smo dobru ocjenu Evropske komisije, imamo ocjenu 'bolji napredak', što znači da ostvarujemo napredak u skladu sa preporukama Evropske komisije''

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović kazala u emisiji Link je da je to ministarstvo u izvještaju Evropske komisije dobilo ocjenu četiri, i da je to nešto na šta Crna Gora može biti ponosna. Govoreći o nacrtu Zakona o Vladi prema kojem bi trebalo da dođe do objedinjavanja ministarstva prosvjete i nauke, Šćepanović je kazala da nije dobro ponovno spajanje tih resora.

“Ponovili smo dobru ocjenu Evropske komisije, imamo ocjenu “bolji napredak”, što znači da ostvarujemo napredak u skladu sa preporukama Evropske komisije. To je ocjena 4 koja je iznad prosjeka za Crnu Goru”, kazala je Šćepanović.

Dodala je da je realno je očekivati da možemo da povećamo nivo budžetiranja i nacionalnog ulaganja u nauku i istraživanje.

“Crna Gora prema dokumentu EK ulaže u nauku i razvoj svega 0, 15 odsto BDP-a dok je evropski prosjek prkeo dva odsto. Ali možemo već od 2023. da krenemo da povećavamo budžetiranje i da se primaknemo prosjeku EU” smatra Šćepanović.

Dodaje da je to ministarstvo u pregovorima sa Ministarstvom finansija o povećanju budžeta za nauku za narednu godinu.

“Mi se trudimo da stavimo do znanja svim ostalim ministarstvima i Vladi koliko je značajno ulaganje u nauku. Kroz rebalans budžeta povećali smo donekle nivo ulaganja i u razgovorima smo sa Ministarstvo finasija u povećanju budžeta za nauku u 2023. godini”, saopštila je Šćepanović.

Govoreći o nacrtu Zakona o Vladi prema kojem bi trebalo da dođe do objedinjavanja ministarstva prosvjete i nauke, Šćepanović je kazala da nije dobro ponovno spajanje tih resora.

“To bi bio korak unazad, jer je razdvajanje izvršeno 2011. godine na osnovu sporovedene studije, koja je pokazala da će na taj način Crna Gora postići bolje rezultate. Ponovno objedinjavanje bilo bi korak unazad, ulaganje u nauku bilo je reducirano kada je bila spojena sa ostalim resorima”, poručila je Šćepanović.

Prema njenoj ocjeni najperspektivnije bi bilo spojiti nauku, inovacije i visoko obrazovanje u jedno ministarstvo.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
18.10.2022-14:11 14:11

Ova šetvorka je ocjena rda Sanje Damjanović. Ne znam što se ova sada diči kad za četiri mjeseca nije mogla ništa da uradi. Nadam se da nije ništa kvarila iz Sanjinog vremena. Moroni Bratićke su bili toliko neznaveni da ni kvariti nijesu znali.

BobZekovic
18.10.2022-14:36 14:36

Da ministarko Ščenanović, u pravu ste. Ali zar je moguće da Vi ne vidite u kakvoj vladi ste Ministarka. Sve što je radila ta Vlada, radila je suprotno nauci i razumu. I Vi ste revnostno glasali za sve te nenaučne i neljudske odluke Vlade! EK komisija je Ministarstvu nauka dala suviše visoku ocjenu, jer je to ministarstvo posmatrala izolovano, a ne kao segment jedne arogantne i nesposobne vlade. Naknadna pamet Vam nije stigla na vrijeme. A ocjenom EU ne zanosite se previše. Djela vlade u kojoj ste bili Ministarka su zastiđe u kojem ste bez riječi učestvovali. I Vi to… Pročitaj više »