Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Šćepanović: Hvala EU na podršci od skoro 250.000 eura

Šćepanović je istakla da je značaj projekta i što je ujedinio dva grada u rješavanju zajedničkih problema koje najčešće ne možemo sami riješiti

Zajednički smo ponosni što je važnost ovog projekta prepoznala EU i obezbijedila skoro 250.000 eura i što smo njime otvorili vrata zapošljavanja građanima naša dva grada dajući doprinos što organizovanijem tržištu rada, kazala je Marta Šćepanović, predsjednica Opštine Kolašin, na završnoj konferenciji projekta ,,Povećanje zaposlenosti u Kolašinu i Mojkovcu kroz obuku na radnom mjestu i otvaranje radnih mjesta“.

Šćepanović je istakla da je značaj projekta i što je ujedinio dva grada u rješavanju zajedničkih problema koje najčešće ne možemo sami riješiti. Projekat doprinosi i zatvaranju poglavlja 19 koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje, kao i obaveze koje lokalne uprave moraju da ispune. Značajan je i što afirmiše socijalni dijalog između radnika i poslodavaca, kazala je Marta Šćepanović, predsjednica Opštine Kolašin.

Milosava Bulatović, glavna menadžerka projekta, istakla je da su promovisane aktivne mjere tržišta rada sa podsticanjem što bolje saradnje sa privatnim preduzetnicima. Opština Kolašin je podržala deset poslodavaca sa ukupno 100.000 eura koji su pružili obuku za 20 nezaposlenih lica sa evidencije Biroa rada, čime je otvoreno 11 novih radnih mjesta. Prema riječima Damjane Bulatović, asistenkinje na ovom projektu, nezaposlena lica su se prijavljivala na konkretna radna mjesta i završila su radnu obuku kod poslodavaca u periodu od tri do pet mjeseci. Više od polovine prijavljenih je uspješno završilo obuku i dobilo ugovore o radu na najmanje od šest mjeseci. Organizovali smo obuku i za poslodavce o pedagoškim vještinama kako bi bolje komunicirali sa zaposlenima, objasnila je Damjana Bulatović.

Završetak ovoga projekta obilježen je i okruglim stolom na temu ,,Aktivne mjere tržišta rada“. Dragan Bulatović, sekretar za finansije i ekonomski razvoj je podsjetio da je formiran Agrobiznis centar koji zahvaljuju podršci projekta ,,Norveška za vas“, prerasta u biznis info centar (BIC) koji će davati podršku mikro, malim i srednjim preduzećima. Opština Kolašin je isplatila više od 150.000 eura subvencija poljoprivrednim proizvodjačima i podržala više od 20 projekata ženskog preduzetništa, kazao je Dragan Bulatović.

Aleksandar Rakočević, šef Biroa rada Zavoda za zapošljavanje je ukazao na značaj obrazovanja odraslih jer se unapređenjem znanja ,,osvajaju“ nova radna mjesta. On smatra da su ljudima koji počinju biznis praktično zatvorena vrata komercijalnih banaka pa je zbog toga podrška državnih institucija i projekata koje podržava EU izuzetno značajna. Dragana Radević, izvršna direkorica Instituta za preduuetništvo i ekonomski razvoj je predstavila rezultate o istraživanju preduzetništva mladih.

-Mladi nastoje da pokrenu sopstveni biznis sa ciljem da budu nezavisni i da ostvare lični razvoj i dominaciju. Zarada je tek na trećem mjestu motiva zbog kojih mladi kreću u preduzetništvo. Najveću satisfakciju im pruža osjećaj da su njihov proizvod ili usluga zadovoljili potrebe klijenata, kazala je Radević.

Vladan Bulatović, potpredsjednik Privredniog savjeta Opštine Kolašin, tražio je i istovremeno ohrabrio investiture da blagovremeno učestvuju u donošenju najboljih odluka i promovisanju poslovnog ambijenta. On smatra da su Kolašinu izuzetno potrebni pravi kadrovi, najkvalitetniji, jer grad i država treba da se izbore da Kolašin bude domaćin Zimskih olimpijskih igara 2048. godine.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve