Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Šćepanović: Bavljenje naukom je dobar izbor i lijep izazov

Događaj je otvorila ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović koja je istakla da Ministarstvo, u svojoj misiji, veliki fokus stavlja na podršku mladim istraživačima, što je jedna od najvažnijih misija njegovog postojanja i rada

Šesti međunarodni čas fizike čestica za srednjoškolce održava se danas na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja (MNTR), a u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) i Međunarodnom grupom za promociju fizike čestica (IPPOG). Događaj je otvorila ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović koja je istakla da Ministarstvo, u svojoj misiji, veliki fokus stavlja na podršku mladim istraživačima, što je jedna od najvažnijih misija njegovog postojanja i rada.

“Pozivom na jedan ovakav događaj, međunarodnog karaktera, Ministarstvo je željelo da ukaže na činjenicu da bavljenje naukom, a posebno fundamentalnom, kakva je fizika, predstavlja ne samo dobar izbor već veliki izazov. Nadam se da će iskustva stečena na današnjem događaju, pomoći srednjoškolcima u odabiru studijskog programa fizika, i možda baš ovog fakulteta, kao vašeg životnog i profesionalnog opredjeljenja”, kazala je Šćepanović, naglašavajući da će Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja uvijek biti tu da pomaže na putu ulaska mladih ljudi u nauku.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Miljan Bigović je srednjoškolcima i njihovim profesorima, poželio dobrodošlicu i sreću u radu, i izrazio nadu da ih uskoro ponovo sretne kao studente Prirodno-matematičkog fakulteta koji je kroz svoj primjer dokazao da školuje kompetentan kadar koji može da bude konkurentan svijetu.

Održan šesti međunarodni čas fizike čestica

“Vi ćete danas, na ovom međunarodnom času iz fizike čestica – dijela jedne esencijalne, možda i najvažnije prirodne nauke a to je fizika – prodiskutovati dobijene rezultate sa vašim kolegama iz svijeta, što je u neku ruku obaveza ali i  lijepo iskstvo i privilegija. Upravo to povezivanje i saradnja je nešto što treba da baštinite i dokažete, kao i naše kolege koje već imaju saradnju sa CERN-om, da je saradnja naše male naučne zajednice vrijedna i da zaslužujemo da budemo dio te porodice“ kazao je dekan Bigović.

Učenici srednjih škola u Crnoj Gori ponovo su u prilici da dožive realni istraživački proces u ovoj eminentnoj naučnoj disciplini, te da analiziraju podatke sakupljene u jednom od eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču, čime im je omogućeno da imaju uvid u posebnan proces funkcionisanja najvećeg akceleratorskog kompleksa u svijetu, koji se nalazi u CERN-u, u Ženevi (Švajcarska). Na kraju radnog dijela programa, učesnici če imati priliku da putem video konferencije upoređuju, diskutuju i kombinuju svoje rezultate sa predstavnicima CERN-a i učesnicima sa Univerziteta u Trstu (Republika Italija).

Događaj je jedinstvena prilika za učešće učenika srednjih škola u međunarodnom programu ove vrste kao i prilika za bliže upoznavanje sa stvarnim istraživačkim životom u jednoj od atraktivnih oblasti nauke, fizici čestica. Ovogodišnji Masterclass pohađaju srednjoškolci iz Andrijevice, Bara, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Herceg Novog, Nikšića, Pljevalja, Podgorice i Žabljaka.

Masterclass – Hands on Particle Physics godišnje pohađa oko 13.000 učenika srednjih škola iz 60 zemalja svijeta. Jedan od glavnih ciljeva ovog programa je približavanje fizike čestica talentovanim đacima, kako bi se podstaklo veće interesovanje za ovu oblast istraživanja koja se bavi nekim od fundamentalnih tajni prirode.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve