Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021
Rubrika:

Šćekić zabranio upute za magnetnu rezonancu u poliklinici Hipokrat?

U pismu proslijeđenom Dnevnim novinama, sa potpisima i brojevima telefona, ali i molbom da ostanu anonimni, navode da im izabrani ljekari više ne daju upute za polikliniku Hipokrat, gdje su imali mogućnost da urade magnetnu rezonancu (MRI) i dobiju nalaz za tri do četiri dana.

Grupa građana obratila se Dnevnim novinama tvrdeći kako su prinuđeni da na kompletiranje dijagnostike potrebne za dalje liječenje, koja uključuje i magnetnu rezonancu, moraju da čekaju po nekoliko mjeseci, jer im izabrani ljekari zakazuju Konzilijum radiologa Kliničkog centra Crne Gore na koji nerazumno dugo čekaju. Pošto dobiju odobrenje, dodjeljuju im datum snimanja koji premašuje i dva mjeseca od odobrenja, a potom i datum preuzimanja nalaza i do 10 dana, što za nekog pacijenta može imati nepopravljive posljedice po zdravlje, pišu Dnevne novine.

U pismu proslijeđenom Dnevnim novinama, sa potpisima i brojevima telefona, ali i molbom da ostanu anonimni, navode da im izabrani ljekari više ne daju upute za polikliniku Hipokrat (koja je od 2015, godine partner Ministarstva zdravlja i Fonda, a od marta ove godine formalno dio mreže zdravstvenih ustanova), gdje su imali mogućnost da urade magnetnu rezonancu (MRI) i dobiju nalaz za tri do četiri dana. Na pitanje zašto više ne mogu da dobiju uput, dobijaju odgovore da im da ne smiju da ih daju jer im je zabranjeno, uz izgovor da je isključena i softverska mogućnost (koju po nalogu Fonda isključuje firma MG soft koja je provajder programa), tako da ljekar u sistemu nema opciju da zakaže pregled u Hipokratu, jer bukvalno nema gdje da klikne, pa su pacijenti prinuđeni da čekaju i po nekoliko mjeseci.

 GRAĐANI OGORČENI

“Do dolaska nove vlasti nijesmo imali problema sa čekanjem. Ako je gužva u Kliničkom, dobijali smo upute za Hipokrat, gdje se na dijagnostiku, odnosno MRI čeka najviše tri do četiri dana. Ne može svako da čeka mjesecima da dođe na red u KCCG, uostalom, zbog opterećenja najveće zdravstvene ustanove u državi je i sklopljen ugovor sa pojedinim privatnim klinikama. Sada nas kažnjavaju da čekamo, da molimo, da tražimo veze i da plaćamo uslugu i pored zakonom zagarantovanog prava na istu. Neko se ozbiljno poigrava našim životima i zdravljem. Decenijama smo ulagali u zdravstveni sistem, to su naše pare i ko je taj ko može da nam zabrani da koristimo usluge klinike koja je dio mreže zdravstvenih ustanova”, navodi se u pismu građana.

Idući tragom ove informacije, Dnevne novine su došle do pisma koje je v.d. direktora Fonda zdravstva Dragoslav Šćekić, još u aprilu uputio domovima zdravlja u Crnoj Gori u kojem ih obavještava da se ponovo uvodi Konzilijum radiologa koji je ukinut prošle godine zbog pandemije koronavirusa. O tome, kako kažu pacijenti, PZU Hipokrat nije obaviještena i nastaje haos, jer bez toga uputa oni nemaju pravo da obave dijagnostičku proceduru. Uprkos svemu, iz ove poliklinike su izlazili pacijentima u susret da ne bi čekali i ugrozili sopstveno zdravlje. Često sui besplatno pružali uslugu.

Da ne bude zabune, Konzilijum radiologa je oduvijek postojao i ukinut je samo za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 prošle godine. O njegovom ponovnom uvođenju, međutim, nijesu obavijestili Hipokrat kao partnera i potpisnika Ugovora.

Dakle, to što ih šalju na Konzilijum je normalna procedura, ali je sada problem što im, kako kažu sagovornici Dnevnih novina, zakazuju konzilijum za 15-20 dana, a ne kako to mora i treba u roku od maksimum pet radnih dana. Nezakonitim barijerama dovode ljude u zabludu i tjeraju ih da čekaju. Ovim se postiže vještačka slika da nema redova čekanja, a oni su već danas tri do četiri mjeseca. I taj period raste. Ostaje nepoznanica zašto sve to rade pored mogućnosti i obaveze da pacijentima obezbijede brzu i jeftiniju dijagnostičku proceduru preciziranu Ugovorom.

ŠĆEKIĆ NE MARI ZA UGOVOR

Prema informacijama Dnevnih novina, Šćekić je nakon dopisa domovima zdravlja u aprilu, poslao još jedan dopis u julu, kojim ih obavještava da se produžava obavezan period čekanja sa dosadašnjih 30 na 45 dana.Tačnije, da osiguranike za dijagnostičke usluge (MRI) ne upućuju u privatnu zdravstvenu ustanovu, odnosno da to urade ”samo utoliko je ponuđeni termin na uslugu u KCCG duži od 45 dana”.

Direktor Fonda očigledno ne zna i ne mari da po Ugovoru kojim se privatne zdravstvene ustanove uključuju u Mrežu zdravstvenih ustanova ne postoje periodi obaveznog čekanja, već pacijenti ostvaruju pravo da biraju gdje će i kada obaviti svoj pregled ili neku drugu medicinsku proceduru.

POSLJEDICE

A što je v.d. direktora Fonda zdravstva svojim nezakonitim pritiskom na izabrane ljekare uradio, najbolje potvrđuje primjer jednog od potpisnika pisma proslijeđenog Dnevnim novinama.

“Preporučena mi je magnetna rezonanca i ja sam otišao kod izabranog ljekara po uput. Ranije sam bez problema dobijao uput za Hipokrat, da ne bih čekao, ovoga puta kada sam to pomenuo, izabrani ljekar mi je rekao da im je naređeno da ništa ne daju privatnicima, iako su dio Mreže zdravstvenih ustanova. Dakle, dobio sam termin za zakazivanje MRI za 10 dana od obraćanja. Nakon konzilijuma dobio sam datum snimanja za 50 dana, a nije mi omogućeno da obavim svoj pregled u Hipokratu. Kada sam završio snimanje u KCCG dobio sam informaciju da nalaze mogu da preuzmem za osam dana. Sve ukupno, to je skoro tri mjeseca da bih kompletirao dijagnostiku koja mi je potrebna za dalje liječenje. Ko je taj ko se tako igra Boga, pa me sprečava da ostvarim svoje zakonsko pravo i dođem što je moguće prije do dijagnostike. Pedeset godina izdvajam novac za zdravstveni sistem, i sad treba neko da se iz političkih ili nekih drugih razloga, sigurno ne zdrastvenih, preko mojih leđa obračunava se nekom ko mu nije po volji. Nažalost, ovakve eksperimente neće plaćati neki direktor Fonda zdravstva koji je po partijskom ključu došao na tu funkciju, nego građani”, kaže sagovomik Dnevnih novina.

Devne novine kontaktirale su i Hipokrat odakle su dobili potvrdu da svakodnevno dobijaju žalbe ogorčenih građana, ali da su oni tu nemoćni.

“Pravo pacijenta zagarantovano zakonom jeste da može da izabere gdje će uraditi dijagnostiku u Mreži zdravstvenih ustanova. Niko nema pravo da mu uskrati tu mogućnost. Hipokrat je dio mreže zdravstvenih ustanova i ima status kao i Klinički centar ili bilo koja druga zdravstvena ustanova čiji je osnivač država, i pacijent ima pravo da bira gdje će da obavi svoj MRI pregled kad dobije zaključak Konzilijuma. Zato je i period od 30 dana nezakonit, kao i ovaj novi od 45”, kažu u ovoj ustanovi.

Podsjećaju da su po ugovoru obavezni da svakom ko im se obrati omoguće MRI pregled (pregled magnetnom rezonancom) u roku od maksimalno 15 dana. U praksi je to obično za sedam dana. Nalazi se izdaju u ogromnoj većini slučajeva u najviše 24 sata, dok samo u slučaju da su u pitanju određena vrsta specifičnih snimanja taj je rok maksimum četiri dana.

Ugovor sa Hipokratom, ističu, potpisan je zato što su brzi, jeftiniji i dostupniji, pa i kvalitetniji. Postoje u tri grada i ljudima je mnogo komfornije da obave pregled u mjestu življenja nego da iz dalekih opština putuju za Podgoricu. Samim tim što ne putuju država im ne plaća putne troškove pa su i jeftiniji. Svako pravljenje barijera nekoga može koštati života.

Poliklinika Hipokrat, pruža usluge dijagnostike iz oblasti magnetne rezonance u Podgorici, Radanovićima i Nikšiću. Prije nego što se pojavila, čekalo se i preko devet mjeseci, dok se do prije četiri mjeseca i novih nezakonitih odluka i opstrukcija čekalo manje od 30 dana.

Svako ko je u mreži ima isti status kao bilo koja javna ustanova

Šćekić se u dopisu iz juna poziva na Pravilnik o formiranju listi čekanja, koji ne važi za polikliniku Hipokrat. Nema ga navedenog u Ugovoru između ove zdravstvene ustanove i Fonda, što je i logično budući da je Hipokrat dio mreže zdravstvenih ustanova i ima status kao bilo koja druga državna zdravstvena ustanova u mreži.

Još jedan detalj iz Šćekićevih dopisa izaziva dilemu. On navodi da je “KC povećao radno vrijeme i opslužuje više pacijenata pa je odlučeno da se produži vrijeme čekanja”.

To je totalni nonsens! Ako rade duže, pregledaju više-zar nije logično da se i kraće čeka?! Ne, on produžava vrijeme čekanja iako ima mogućnost, zbog koje je sklopljen ugovor sa Hipokratom,da pacijenti svoje preglede obave za maksimum 15 dana.

Javnost da zna kako je Šćekić sklopio ugovor sa turskom klinikom Liv Hospital

S obzirom na raspoloženje nove zdravstvene vlasti da kidaju sve što je prethodna uradila, ostaje pitanje da li će biti raskinut ugovor i sa poznatom turskom klinikom Acibadem, sa kojom je Fond zdravstva sklopio ugovor prije tri godine.

Šćekić je nedavno sklopio ugovor sa turskom klinikom Liv Hospital, gdje će Fond upućivati na liječenje i dijagnostiku djecu i odrasle iz Cme Gore.

Šćekić za sve traži navodno da bi poštovao zakon i zaštitio konkurenciju sprovođenje javnih tendera. Postavlja se pitanje kako je jednostrano raskinuo ugovor sa Acibadem, da li će to povući neke finansijske posljedice i da ti će usloviti nedostatak određenih usluga zbog kojih je i bio potpisan taj ugovor? Takode, vrlo je bitno da javnost zna da li je i kada sproveo tender kako bi potpisao ugovor o saradnji sa Liv Hospital?

Ako nije onda, kako upozoravaju sagovornici Dnevnih novina, grubo krši zakon i zloupotrebljava službeni položaj i povlači sumnju da je ostvario neku protiv pravno-finansijsku korist tim postupkom.

Najnovije

DPS Danilovgrad: Daljim snaženjem naše partije obezbjeđujemo nastavak evropskog puta Crne Gore

Na juče održanoj 8. Opštinskoj izbornoj konferenciji u Danilovgradu, nastavljeno je kadrovsko snaženje partije u cilju reformisanja rada stranke i intenziviranja komunikacije sa građanima....

SPP Esadu Rastoderu: Otkud 35.000 Bošnjaka iz Crne Gore u Njujorku

Prije svega, želimo čestitati predstavnicima Bošnjačkih organizacija iz SAD-a, Bošnjačko Američkoj nacionalnoj asocjaciji (BANA) i Islamskoj Zajednici Plav i Gusinje u Njujorku kao i...

Podgorica: Oduzeta poluautomatska puška, pet pištolja i municija

Podgorička policija je juče od sedam osoba oduzela šest komada oružja i veću količinu municije. Spisi predmeta dostavljeni su nadležnom tužiocu na ocjenu i...

Protest majki sa troje i više djece: Vlast da dođe na sastanak 2. novembra

Bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece protestovale su danas ispred Skupštine i pozvale funkcionere vladajuće većine da se odazovu pozivu...

Albanija kreće u novu bitku za prijem Kosova u UNESCO

Za ambasadora Albanije pri Organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO) ponovo će doći Besiana Kadare, saznaje Kosovo online. Ona je na čelu albanske...

Najčitanije

Povezano

Anonimna prijava protiv dvije saradnice Šćekića: Sumnje da nijesu stručne za posao na koji su raspoređene

Upravi za inspekcijske poslove, sektoru za Upravnu inspekciju, podnijeta je anonimna prijava u kojoj se traži nadzor u Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore...

DOKAZ ZLOUPOTREBE Šćekić koristi službeni automobil za privatne potrebe mimo radnog vremena!

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić nastavlja sa brojnim zloupotrebama. Nakon obračuna i incidenta sa zaposlenima i spornog izbora za direktora Fonda, sada se...

Medojević: Mickej Spajić ideju o ukidanju doprinosa na zdravstvo nazvao čistim populizmom

"Izgleda da je ministar Spajić shvatio da je Medo sve u pravu i da je ukidanje doprinosa za zdravstvo na zarade neodrživo u trenutnoj...

Šćekić: Dug Fonda za zdravstvo 45 miliona, očekujemo da će Ministarstvo finansija nadomjestiti potrebna sredstva

Direktor Fonda za zdravstvo Dragoslav Šćekić kazao je u emisiji Link na Radiju Crne Gore da su u ovom trenutku dugovanja sa prispjelim obavezama...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve