Koalicija “Za budućnost Crne Gore”, na čelu sa prof. dr Zdravkom Krivokapićem još nije ni verifikovala mandate osvojene na parlamentarnim izborima, a već je odredila politički prioritet – zabrana jednog privatnog medija, Dnevnih novina.

To je objelodanio član ekspertskog tima i glavni Krivokapićev savjetnik Srećko Crnogorac na svom tviter nalogu čiju objavu prenosimo integralno:

“Vrijeme je da se zabrana ratnohuškačkog lista zvanog Dnevne novine nađe na spisku političkih ciljeva svih pristojnih ljudi Crne Gore, bez obzira na nacionalnu pripadnost i ideološku orijentaciju, a u skladu sa zakonima koji zabranjuju izazivanje vjerske mržnje i netrpeljivosti”.

Može neko reći da je objava na tviteru lični stav, možda bi savjetnik nosioca liste “Za budućnost Crne Gore” uspio da nas zavara, da nije juče Nevladina organizacija čiji je osnivač i izvršni direktor prof. dr Zdravko Krivokapić podnijela krivičnu prijavu, vjerovali ili ne, Višem državnom tužilaštvu protiv analitičara i publiciste Ranka Đonovića zbog autorskog teksta objavljenog u Dnevnim novinama 14. septembra u kojem analizira izborni rezultat, uzroke i posljedice. Nezapamćeno je u demokratskom svijetu da se traži krivična odgovornost za iznošenje sopstvenog političkog stava i da se sudi nečijem mišljenju.

A sada da se vratimo na gospodina Srećka koji je optužio Dnevne novine za širenje vjerske mržnje, pozivajući da zabrana DN postavi kao politički prioritet. Jer su ugroženi od našeg lista! Ne znamo samo čime i koji su to primjeri ratnog huškanja. Podsjećamo Krivokapićevog eksperta da nije reagovao na vrijeđanje Crnogoraca da su volovi, kopilad, nakot, na vrijeđanje muslimana da su lažni ljudi, lažne vjere… Nijesmo vidjeli ni njegovu reakciju na četnička orgijanja po sjeveru i prijetnje Bošnjacima uz stihove: “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica…”. Ako ovo nije ratnohuškačka zlokobna kampanja, onda ne znamo što je. No, to Krivokapićevog savjetnika nije uznemiravalo. Ali, jesu Dnevne novine do te mjere da organizuje njihovu zabranu, dok Krivokapićeva NVO “Ne damo Crnu Goru” krivično goni analitičare. Eto koliki je demokratski kapacitet koalicije i njenog eksperta koji se predstavlja i kao član Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u Londonu, glavnom gradu države u kojoj je sloboda medija njena temeljna vrijednost.

Ne vidjesmo da je gospodin Srećko, iako se preziva Crnogorac, reagovao na brutalnu kampanju koju protiv građana koji se izjašnjavaju kao Crnogorci sistematski sprovodi ujedinitelj i zaštitnik koalicije “Za budućnost Crne Gore”. Nije se ogradio od riječi mitropolita Amfilohija koji Crnogorce naziva komunističkim nakotom i kopiladima, volovima, koji izjavljuje da crnogorska nacija ne postoji, da je stvorena u Brozovom jajcu.

Ili koji poručuje: “Neka bi bog podario da bude što manje onih koji se klanjaju paganskom caru prokletom Dukljaninu i neka paganskog cara Dukljanina svaki Crnogorac prikuje čekićem za Vezirov most.” Zar ovo nije za Vaš govor mržnje, gospodine Crnogorac. Zar to nijesu i svakodnevni ratni pokliči preko portala In4S čiji kolumnisti otvoreno pozivaju Srbe da se dižu na ustanak.

Očigledno da Krivokapićevom ekspertu ovakve “miroljubive pomiriteljske” poruke nimalo ne smetaju. To za njega nije sijanje vjerske i nacionalne mržnje i netolerancije. Po kom osnovu su onda Dnevne novine označene kao neko ko sije mržnju i šta je to što je u našem listu, koji je jedan privatni medij, izazvalo pokretanje takve inkvizitorske metode da se predlaže ujedinjenje svih snaga da bi se Dnevne novine zabranile. Da li glavnom savjetniku Zdravka Krivokapića smeta to što naša novina ne negira postojanje Crne Gore i Crnogoraca, što se trudi da afirmiše građanski koncept države, njenu prepoznatljivost po multietničkom i multivjerskom skladu, što se odupire klerofašističkim ideologijama koje dobijaju na zamahu. Je li to grijeh Dnevnih novina zbog koga nas treba ugasiti. Ili je to drugačije mišljenje od Krivokapićevog eksperta? Je li to svijetla budućnost koja nam dolazi od koalacije čije je savjetnik Srećko Crnograc.

Pa, srećna nam takva sloboda!

(Autori teksta Vesna Šofranac i Goran Popović)

 

 

guest
6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
gagi
17.09.2020-08:14 08:14

Ovaj nekome nesto da “zabrani”.Ja cu njemu “zabraniti”kad me vidi da idem Njegosevom ulicom on ce morati nekom drugom jer nije “dobro”kad se dvojica sretnu u prtinu,ako zna ovaj cetnik Srecko sto je “prtina”.

Jelena
Jelena
17.09.2020-08:26 08:26

Đubre, sramotno sa prezimenom , nećeš moći.

Ja ti kažem sa kapetanovog jezera
Ja ti kažem sa kapetanovog jezera
17.09.2020-13:56 13:56

Darka Šukovića i otrovnu ANTENU treba ignorisati.

Nikola
Nikola
17.09.2020-14:10 14:10

Hahahahahaha….. zanijelo se govece sto ces, ujstu bravu i ne brabonjaj da te ne strefi zabrana, ali zesca.

Veski
Veski
17.09.2020-16:45 16:45

Uzas, e d….e jedno. Dosao si iz Bosne da ti nama kapu krojis.

kuma
kuma
17.09.2020-18:19 18:19

Da li neko može da mi kaže gdje se može pročitati biografija ovog “genija” savjetnika? Otkuda uvozimo ove penale da mrsomude po Crnoj Gori?