Politički konsultant Demokratskog fronta tokom predizborne kampanje 2016. Izraelac Aron Šaviv za televiziju Nova M je kazao da će raspisivanje potjernice za njim međunarodna zajednica odbiti, kao što je to bilo u slučaju Džozefa Asada.

Aron Šaviv

Specijalno državno tužilaštvo je nedavno donijelo odluku da proširi istragu i na Šaviva, koji se sumnjiči da je bio dio kriminalne grupe koja je namjeravala da nasilno uđe u parlament. Tužilaštvu je sporno i porijeklo novca kojim je finansirana kampanja DF-a u Crnoj Gori.

Šaviv, ne spori da je bio politički konsultant DF-a, a u izjavi za Novu M kaže da su pokretanje istrage protiv njega u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora i raspisivanje potjernice politički motivisani.

“Vjerujem da je ovaj novi potez politički motivisan i da će ga međunarodna zajednica odbiti zbog zloupotrebe Interpolovog sistema u cilju političkog progona, kao što je to već uradila u slučaju Asada. U tri godine od otvaranja istrage nikada nisam pozvan da dajem izjavu crnogorskim vlastima, ni kao svjedok ni kao optuženi”, naveo je Šaviv u pismenoj izjavi.

Za  Šavivom, nekadašnjim šefom izborne kampanje Demokratskog fronta, koji se tereti za učestvovanje u planiranju terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. godine, raspisana je međunarodna potjernica.

Crnogorske vlasti obnovile su potjernicu i za bivšim operativcem CIA Džozefom Asadom, za kojim je prije godinu prvi put raspisana međunarodna tjeralica.

Prema nalazima istrage, Aron Šaviv je Džozefa Asada, vlasnika konsultantske kompanije za bezbjednost “Peregrini” angažovao za specijalne bezbjednosne usluge i mjere elektonskog nadzora, za potrebe kampanje DF-a.

Specijalno državno tužilaštvo je tokom proširene istrage došlo do dokaza protiv Šaviva, a on je, kako se sumnja, tokom angažovanja u kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori od jula do kraja oktobra 2016. godine, od novca prenešenog sa firme čiji su zastupnici Rusi, platio više od 1.150.000 eura.

Komentari

avatar