Javni servis ne treba da se takmiči u gledanosti sa komercijalnim medijima, već da obezbijedi kvalitetan program, što je standard i potreba u skladu sa javnim interesom, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković tokom sastanka sa rukovodstvom Radija i televizije Crne Gore.

“Javni servis sam po sebi nema konkurenciju. U našem pristupu i u našim zakonskim rješenjima treba da vas oslobodimo onoga što vas gura u konkurentsko ponašanje, ali zato morate obezbijediti kvalitet”, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je informisao menadžment RTCG o razlozima pokretanja inicijative Savez za Evropu i o dosadašnjim razgovorima, koje je ocijenio uspješnim.

Predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić kazao je nakon sastanka da smatra da je dijalog dobra ideja za Crnu Goru.

Ivan Jovetić (foto: RTCG, screenshot)

“Mi smo danas akcentovali ono što smatramo ključnom ulogom Radio i Televizije Crne Gore, odnosno, ciljeve koje ona ima u podizanju stepena obrazovanja, stepena razumijevanja procesa u ukupnom društvu, te potrebu da RTCG bude dodatno otvorena, kako prema akterima crnogorskog društva, tako prema regionu i šire”, naveo je Jovetić.

Na sastanku je razgovarano o Zakonu o medijima i Zakonu o RTCG.

“Iznijeli smo naša viđenja koji su to problemi koji se tiču novog zakonskog rješenja. Mi smo ponudili neka rješenja i čini mi se da su sve te ideje naišle na pravo razumijevanje”, kazao je Jovetić.

Osim Jovetića, na sastanku sa predsjednikom Vlade bili su i generalni direktor RTCG Božidar Šundić, direktor TVCG Slavko Đurđić, direktor Radija Crne Gore Budimir Raičević, rukovodilac Multimedijalnog centra Ilija Šukovič i potpredsjednik Savjeta RTCG Nikola Tatar.

Takođe, premijer i zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan Nikola Marković ocijenili su na današnjem sastanku da Vlada i mediji treba zajedno da rade na nadogradnji medijskog zakonodavstva, jačanju crnogorske medijske scene i njenoj održivosti i profesionalnosti kao potrebi crnogorskog društva.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je u konstruktivnom duhu razmotreno više predloga i sugestija o zaštititi i unapređenju crnogorskog medijskog prostora, uključujući obavezu registracije medija i potpune transparentnosti vlasništva, kao i dalje unapređenje oblasti medijskog oglašavanja.

“Predsjednik Vlade i zamjenik glavnog urednika dnevnog lista Dan saglasili su se da Komisija za istraživanje napada na novinare i imovinu medija dobije međunarodnu ekspertsku tehničku pomoć i da bude predstavljena u Savjetu za vladavinu prava”, navode u Vladi.

Sastanku su prisustvovali direktorica marketinga Dana Smiljka Miličković i urednica u Danu Ljiljana Minić, a u ime Vlade ministar kulture Aleksandar Bogdanović i glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve