Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Savez slijepih: Potrošači oštećenog vida svakodnevno diskriminisani

''Nadamo se da će Ministarstvo ekonomskog razvoja konačno donijeti podzakonski akt koji će obezbijediti punu primjenu obilježavanja informacija o proizvodima na Brajevom pismu'', navodi Savez

Povodom Međunarodnog dana potrošača, Savez slijepih Crne Gore ukazuje na nepoštovanje prava potrošača oštećenog vida kroz neposrednu i ponovljenu diskriminaciju.

Naime, podsjećaju, obaveza obilježavanja informacija o proizvodima na Brajevom pismu je propisana Zakonom o zaštiti potrošača kojeg je Skupština Crne Gore usvojila 23. decembra 2013.

Od tada do danas Pravilnik o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu, pretprio je više izmjena.

“Donošenjem prvog Pravilnika i obavezom obilježavanja dva proizvoda, tečnog deterdženta i šampona, a nakon toga i sužavanjem prava, na proizvode preko 500ml u prodajnim objektima od preko 500 m2, zauzeli smo stav da su odredbe ovog dokumenta diskriminatorne u odnosu na potrošače oštećenog vida, što je potvrdilo i mišljenje Ombudsmana, nakon čega je uslijedila nova izmjena pomenutog Pravilnika, a lista proizvoda proširena na: sredstva za ličnu higijenu i sredstva za higijenu prostora”, navode iz Saveza.

Navedeno rješenje, ističu, iako nije bilo najbolje, prilično je unaprijeđeno u odnosu na danas važeći Pravilnik, kojeg je resorno Ministarstvo ekonomije donijelo u tajnosti, u periodu prvog talasa pandemije COVID19, mimo ustaljenih procedura i pravila, bez konsultacija sa većinom članova radne grupe koju je Ministarstvo formiralo kako bi se nastavio dijalog zainteresovanih strana u cilju izrade teksta Pravilnika.

Zbog evidentne neposredne i ponovljene diskriminacije u Pravilniku o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu, Savez slijepih se ponovo obratio instituciji Ombudsmana koja je 18. januara 2021, donijela novo mišljenje, odnosno preporuku, kojom je utvrđena neposredna i ponovljena diskriminacija u odnosu na potrošače oštećenog vida.

Preporuka je upućena Ministarstvu ekonomskog razvoja, koje je dužno, u roku od 60 dana od dana prijema Mišljenja, dostaviti izvještaj o radnjama i mjerama preduzetim radi izvršenja preporuke institucije Ombudsmana.

“Nadamo se da će Ministarstvo ekonomskog razvoja konačno donijeti podzakonski akt koji će obezbijediti punu primjenu obilježavanja informacija o proizvodima na Brajevom pismu”, navodi Savez.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve