Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Sastala se Bošnjačka nacionalna vijeća iz regiona i SAD-a

''Članice Ureda donijele su odluku da se u Ured za koordinaciju primi krovna bošnjačka organizacija iz Slovenije – Bošnjački kulturni savez Slovenije čiji su predstavnici prisustvovali sjednici'', stoji u saopštenju

Bošnjačka nacionalna vijeća iz Bosne i Hecegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Sjeverne Amerike i predstavnici Bošnjaka iz konsultativnog vijeća zajednica Kosova održali su 15. sjednicu Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća u Bihaću, navodi se u saopštenju.

Sjednici su prisustvovali Kemal Ademović predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mehmed Pargan savjetnik člana Predsjedništva BiH dr Denisa Bećirovića, i direktor Instituta za istraživanje zočina protiv čovječnosti i međunarodog prava UNSA doc.dr Muamer Džananović.

“Članice Ureda donijele su odluku da se u Ured za koordinaciju primi krovna bošnjačka organizacija iz Slovenije – Bošnjački kulturni savez Slovenije čiji su predstavnici prisustvovali sjednici. Na ovaj način bošnjačka vijeća iz svih država bivše Jugoslavije kao i Kongres Bošnjačka Sjeverne Amerike čini će Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u narednom periodu”, stoji u saopštenju.

Ured je inicirao organiziranje međunarodne Konferencije o genocidu i zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koja će okupiti najrelevantnije evropske i svjetske naučnike i istraživače iz ove oblasti.

Sa dogđaja
Foto Bošnjačko vijeće

“Na sjednici je zaključeno da se pristupi osnivanju i registraciji matičnog ureda bošnjačkih vijeća sa sjedištem u Sarajevu, čiji bi osnivači bila bošnjačka vijeća iz regiona, a čiji će temeljni ciljevi djelovanja odnose na zaštitu i očuvanje temeljnih identitetskih posebnosti- jezika, kulture, tradicije i društvenog položaja Bošnjaka u zemljama regiona”, ističe se u saopštenju.

Ured je razmotrio i nedavno usvojenu Deklaraciju sa svesrpskog sabora, održanog u Beogradu, od predstavnika Srbije, entiteta Republike Srpske, SPC i predstavnika srpskih institucija i subjekata iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije.

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u potpunosti je odbacio kompletan tekst Deklaracije, preambulu i zaključke, jer smatra da je ona usmjerena na dezintegraciju Bosne i Hercegovine, suspendiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odbacuje Rezoluciju Generelne skupštine UN-a o Srebrenici i utemeljena je na neistinama, krivotvorenju historijskih činjenica, te je kao takva usmjerena protiv stabilnosti cjelokupnog prostora Zapadnog Balkana.

Ured smatra da cilj nije samo „razdruživanje“ manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta, nego integrisanje srpskih teritorija u jednu državnu tvorevinu, kroz narušavanje postojećih državnih granica i odnosa u regionu uz njegovu dezintegraciju, što je suprotno dosadašnjim procesima demokratizacije, saradnje i euro-atlanskih integracija.

Tokom posjete i susreta na prostoru Unsko-sanskog kantona održane su javne tribine u Gradu Bihaću i Cazinu, te su obavljeni susreti sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona, Gradova Bihaća i Cazina i Univerziteta u Bihaću.

U ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori , u radu su učestvovali Suljo Mustafić, u svojstvu predsjedavajućeg Ureda, Mirsad Rastoder predsjednik Izvršnog odbora i Almir Avdić, član Bošnjačkog vijeća i predsjednik Skupštine opštine Rožaje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Gusinje
30.06.2024-12:35 12:35

Bravo za najbolji Narod na Balkanu a i sire

Nikšić Mne
30.06.2024-13:03 13:03
Reply to  Gusinje

i ja volim bosance