Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Šaranović u Njujorku razgovarao sa Žan Pjerom Lakroom

On je istakao kontinuirano učešće Crne Gore u međunarodnim operacijama Ujedinjenih nacija kao jedan od načina kojima naša država doprinosi promociji mira i stabilnosti

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović sastao se, na marginama Samita šefova policija država članica Ujedinjenih Nacija u Njujorku, sa podsekretarom UN-a za mirovne misije Žan Pjerom Lakroom.

On je istakao kontinuirano učešće Crne Gore u međunarodnim operacijama Ujedinjenih nacija kao jedan od načina kojima naša država doprinosi promociji mira i stabilnosti.

“Svjesni da je cilj policije Ujedinjenih nacija unapređenje međunarodnog mira i bezbjednosti, te podrške koju pri tome pružaju državama članicama, Crna Gora opredijeljena je nastavku dosadašnje uspješne partnerske saradnje i spremna da jača učešće u mirovnim misijama”, poručio je Šaranović.

Ministar je podsekretara UN-a informisao da Crna Gora najveći doprinos pruža na Kipru, gdje je broj policijskih službenika koji učestvuju u toj operaciji povećan na pet.

“Uvažavajući standarde po pitanju rodne ravnopravnosti, u sastavu crnogorskog kontingenta od 2015. godine nalaze se i policijske službenice koje su dosadašnjim angažovanjima postigle zapažene rezultate u misiji. Naši službenici i službenice odlikovani su i Medaljom UN za služenje miru”, kazao je Šaranović. Napomenuo je da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova aktivni i u mirovnim misijama UN na Kosovu i Avganistanu, gdje su iskazali visoko profesionalne kvalitete i etičke standarde.

Šaranović je saopštio i da se pripreme crnogorskih službenika za upućivanje u mirovne operacije vrše kontinuirano i da je u cilju proširenja kapaciteta MUP 2023. godine organizovao predmisionu obuku, u saradnji sa Centrom za obuku za operacije podrške miru.

„On je iskazao otvorenost za mogućnost upućivanja predstavnika u Odjeljenje za mirovne operacije Ujedinjenih nacija u Njujorku, ističući da bi se time na najbolji način omogućila brza razmjena informacija i dao značajan doprinos promociji Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve