Saradnja Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije u oblasti zdravstva zajednički interes

Memorandumom je, kako je saopšteno, predviđeno ostvarivanje saradnje kroz razmjenu informacija u oblasti zdravstva, medicinskog osoblja, kao i direktnu saradnju između medicinskih fakulteta, medicinskih komora i drugih zdravstvenih ustanova

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović i ministar zdravlja Republike Sjeverne Makedonije dr. Venko Filipče potpisali su Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, koji je usaglašen na osnovu obostrano iskazanog interesa da se formalizuje saradnja dvije države u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva.

Memorandumom je, kako je saopšteno, predviđeno ostvarivanje saradnje kroz razmjenu informacija u oblasti zdravstva, medicinskog osoblja, kao i direktnu saradnju između medicinskih fakulteta, medicinskih komora i drugih zdravstvenih ustanova.

“Uzimajući u obzir postojeći duh prijateljstva i uzajamne pomoći u bilatеralnoj saradnji, ministri zdravlja dvije zemlje iskazali su zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma, koji će dodatno osnažiti saradnju u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, na bazijednakosti, reciprociteta i uzajamnog interesa”.

Primjenom ovog Memoranduma ojačaće se, kako je navedeno zdravstveni kapaciteti i proširiti znanja o najnovijim dostignućima u oblasti medicine. U cilju njegove implementacije oformiće se zajednički Odbor koji će biti zadužen za sprovođenje aktivnosti.

“Tokom bilateralnog susreta ministra Hrapovića i njegovog makedonskog kolege, dogovorena je saradnja u oblasti telemedicine između Kliničkog Centra Crne Gore i Kliničkog Centra u Skoplju. Hrapović i Filipče su razmatrali i mogućnost rehabilitacije građana Sjeverne Makedonije u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr. Simo Milošević” u Igalu”, navedeno je u saopštenju.

Komentari

avatar