Saradnici osumnjičenog za pranje novca u Avali i Bjanci ponovo dobili radne dozvole: Institucije ne znaju da objasne kako

Finansijski  direktor kompanije “Beplpler & Jakobson“ Mikhail Peskov i njegov saradnik Viktor Golikov, iako su pravosnažno osuđivani u krivičnim postupcima, bez problema rade u Crnoj Gori. Državni organi su im, i pored toga što su osuđivani za krivična djela,  izdali dozvolu za privremeni boravak i rad, potvrđeno je Standardu iz nadležnih institucija.

Uprkos pitanjima po kojem osnovu su izdali dozvole pravosnažno osuđenim za krivična djela u Crnoj Gori nadležne institucije nijesu imale odgovor prenosivši odgovornost jedni na druge.

Status Golikova i Peskova aktuelizovan je nakon što je Specijalno državno tužilaštvo ponovo pokrenulo izviđaj o sumnajma da je prilikom kupovine hotela Avala i Bjanka oprano blizu 70 miliona eura, kroz razne forme ugovora koje su uglavnom na posredan način, preko Paname i Djevičanskih ostrva, dolazile iz rurske naftne komapnije TNK-BP.

Tužilaštvo u ovom slučaju provjerava bivšeg suvlasnika kompanije “Beppler & Jacobson”  Igora Lazurenka ali i druge osobe u kriminalnoj piramidi pranja novca. Standard saznaje da je riječ o Svetlani Lazurenko (supruzi Igora Lazurenka), Mikhailu Peskovu Viktoru GolikovuMarcelu Telseru iz Lihtenštajna, Patriku Kadufu iz Ciriha, kao i firma iz Lihtenštajna – First Advisory Trust.

Iz MUP-a nijesmo dobili izvaničan odgovor kada je u pitanu oslučaj Peskova i Golikova, ali nam je nezvanično iz tog resora rečeno da nijesu nadležni jer  “Peskov i Golikov nijesu izvršili krivično djelo za koje bi bili gonjeni po službenoj dužnosti”.

Sa druge strane iz Uprave za inspekcijske poslove su nam saopštil i da su posljednje radne dozvole izdate prije nešto više od mjesec dana.

“Viktor Golikov je zasnovao radni odnos na određeno vrijeme od 29. oktobra 2018. godine do 29.10.2019. godine na mjestu Administrativnog direktora. Posjeduje dozvolu za privremeni boravak i rad stranca na period od 29.10.2018 godine do 29.10.2019 godine. Uvidom u radnu knjižicu imenovanog utvrđeno je da je isti bio u radnom odnosu od 03.11.2015. godine do 11.10.2018 godine”, saopšteno je Standardu iz  Uprave za inspekcijske poslove.

Mikhail  Peskov, kako su na mpotvrdili iz UIP-a, je zasnovao radni odnos na određeno vrijeme od 19.07.2018. do 19.07.2019. godine na mjestu Stručnjak za računovodstvo-finansijski direktor.

“Posjeduje dozvolu za privremeni boravak i rad stranca na period od 19.07.2018 godine do 19.07.2019 godine. Uvidom u radnu knjižicu imenovanog konstatovano je da je isti bio u radnom odnosu od 26.03.2009 godine do 22.01.2014 godine i ponovno zasnovao radni odnos 19.07.2016 godine”, rekli su Standardu iz UIP-a, ali nijesu mogli da daju odgovor po kojem osnovu su izdate radne i boravišne dozvole dvojici Rusa uputivši novinara ponovo na Upravu policije koja se takođe oglašava nenadležnom.

Novinar Standarda je pokušao da potraži odgovor i od Osnovnog suda u Kotoru za koja krivična djela su odgovarali Peskov i Golikov.

Iz tog suda su objasnili da su Golikov i  Peskov, osuđeni  uslovno na po tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela – povreda prava na upravljanje.

Protiv njih je tekođe vođen postupak i za krivično djelo “samovlašće”.

“Krivični postupak posl. br. K. 8l/l6/l6 se vodio protiv okrivljenih “Beppler & Jacobson Montenegro” DOO Budva, Golikov Viktora i Peskov Mikhaila, zbog krivičnog djela samovlašća iz čl. 384. st. l. KZ i isti je  okončan presudom kojom je optužba odbijena, a presuda je postala pravosnažna dana, 27.o5.2ol6. godine”, saopšteno nam je iz Osnovnog suda u Kotoru.

izvor: standard.co.me

 

Komentari

avatar