Petak, 31 Marta, 2023
Rubrika:

Šamaranje ili podmetanje ?

Na youtube.com objavljen je snimak sa nadzornih kamera u Tivtu gdje je prikaz navodni incident u kojem su učestvovali izvršni direktor kompanije „Pomorski saobraćaj“ i pripadnici Uprave policije. Na snimku koji je dio predmeta ni u jednom trenutku se ne vidi da je došlo do bilo kakvog „šamaranja“ pa čak ni guranja, kako je tvrdila Uprava policije

Na youtube.com objavljen je snimak sa nadzornih kamera u Tivtu gdje je prikaz navodni incident u kojem su učestvovali izvršni direktor kompanije „Pomorski saobraćaj“ i pripadnici Uprave policije. Na snimku koji je dio predmeta ni u jednom trenutku se ne vidi da je došlo do bilo kakvog „šamaranja“ pa čak ni guranja, kako je tvrdila Uprava policije. Na snimku koji traje duže od šest minuta ne vidi se trenutak fizičkog kontakta, zadavanja šamara ili bilo kakvog napada na policajca, kako je navedeno u krivičnoj prijavi. Taj zaključak se nameće nakon pregleda snimka.

Dejan Ban je dostavio medijima izjavu za javnost povodom ovog slučaja. Tekst izjave prenosimo u cjelosti:

Granična policija je željela da jedan krajnje benigni saobraćajni događaj pretvori u slučaj. I to slučaj koji će se rješavati preko medija. Nije ih interesovao ni rad kolega iz CB, ne interesuje ih ni rezultat rada tužioca, a o mogućem sudskom epilogu da ne govorim. Na žalost, primoran sam da prihvatim taj izazov. Istina nevoljno , ali spreman sam da ovo rješavamo preko medija na očigled javnosti . Za početak, svim zainteresovanima, činim dostupnim trenutno jedini snimak tog događaja. Kako se sporni dogadjaj odvijao ispred aerodromske zgrade, to sigurno postoje snimci i sa ostalih sigurnosnih kamera na čijem pribavljanju ću insistirati. Neka javnost gleda “silinu i žeštinu napada” na policajca Ranka Nikolića i neka gleda “odlučnu” reakciju tog policajca na napad. Ako se bude istrajavalo na ovakvom načinu rješavanja stvari, najavljujem da je ovo samo početak. Preko medija ćemo pričati i o lažnom lišavanju slobode, o lažnom privođenju kod tužioca, kao i o tome kako se ljekari varaju radi pribavljanja uvjerenja o povredama, kako se pronalaze i instruišu svjedoci i još dosta toga. Željeli su ovo i imaće priliku da javnosti pokažu svu “istinitost i profesionalnost”. Na kraju , sudnicu neće moći izbjeći oni koji su lagali, isto kao i oni koji su tu laž prenosli – naveo je Ban.

Iskaz Nikolića pun kontradiktornosti

U postupku utvrđivanja činjenica policajac Nikolić je saopštio da je “dobio veoma snažan udarac kao da je udaren maljem i da je vidio sve zvijezde ovog svijeta, ali da je ostao na nogama“!? 

On je saopštio da se “zateturao, izgubio svijest “, a da je nakon toga preduzeo službenu radnju zabrane iznošenja kofera iz prtljažnika automobila”, kao i da se naslonio na kofer, koji se nalazio unutar prljažnika, kako bi malo odmorio od udarca”.

Na snimku se ne taj udarac uopšte ne vidi!

Šta je tvrdila Uprava policije

Uprava policije u svom saopštenju navela je da je Ban nakon navodnog incidenta „lišen slobode”, ali nikada nije saopšteno kada je to urađeno, kada je donijeto rješenje o hapšenju, kao ni kada je pušten. Nadalje, policija je izričita u saopštenju od 9. avgusta, da je Ban “prvo verbalno a onda i fizički napao policajca”, što se na snimku uopšte ne vidi.

-On je nasrnuo na policijskog službenika i zadao mu udarac, nakon što nije postupio po naređenju policjskog službenika da ukloni vozilo sa mjesta na kojem nije dozvoljeno parkiranje. D.B. je lišen slobode i predat službenicima Odjeljenja bezbjednosti Tivat. Nakon konsultacija sa tužiocem protiv D.B. je nadležnom tužiocu podnijeta krivična prijava u redovnom postupku zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti”, saopštili su tada iz Uprave policije što su prenijeli skoro svi mediji.

Prema pouzdanim saznanjima portal Aktuelno, Ban nikada nije bio lišen slobode, pa shodno tome nije ni mogao biti privođen tužiocu radi donošenja tužilačke odluke da li će se u daljem toku postupka braniti se sa slobode.

Problematičan stav Savjeta za kontrolu rada policije

Saopštenjem se oglasio početkom septembra i Savjet za građansku kontrolu rada policije koji je snažno osudio svako neprimjereno postupanje i ponašanje prema policijskom službeniku.

Savjet je u saopštenju “provjerio” postupanje policije u odnosu na napad na službenika granične policije R.N.. Savjet je ocjenio da su policijski službenici OB Tivat u konkretnom slučaju postupili redovno i profesionalno i pokazali da se zakon primjenjuje jednako prema svima bez obzira na ekonomski status i materijalni položaj. Biće zanimljivo kako je Savjet “provjerio” slučaj nakon što ukupna javnost odgleda snimak.

-Fizički napadi na policijske službenike za ovaj Savjet predstavljaju neprihvatljiva djela koja ukazuju na nepoštovanje države i namjeru pojedinca, zbog osjeća sopstvenog značaja, moći, uticaja ili snage, da bude iznad države i vladavine prava. Važno je i da se potvrdi ravnopravno postupanje u odnosu na ranije osuđena lica za isto krivično djelo. Savjet je ocjenio da su policijski službenici OB Tivat u konkretnom slučaju postupili redovno i profesionalno i pokazali da se zakon primjenjuje jednako prema svima bez obzira na ekonomski status i materijalni položaj – naveo je Savjet koji je precizirao da je obavijšten od Uprave policije da je izuzet jedini snimak sa lica mjesta.

Vrlo interesantna će biti reakcija Savjeta nakon što pregledaju dostupan snimak, pošto su u svom saopštenju bili precizni da je bilo “fizičkog napada”, a vrlo je indikativno zbog čega Savjet poziva pravosudne organe da reaguju profesionalno “bez obzira na ekonomski status i materijalni položaj”. Postavlja se dilema po onoj staroj kome vjerovati “očima odnosno onome što se vidi na snimku ili onome što piše u saopštenjima Policije i Savjeta”.

Zaključak cijele priče je da se sve u stvari svodi na to da li je u pitanju “šamaranje” ili “podmetanje”. Snimak sve razjašnjava.

Ako nadležni organi utvrde da nije bilo udaraca, to će biti jak šamar za Upravu policije i Savjet za građansku kontrolu rada policije, jer bi se tako otkrilo da su oni učestvovali u klasičnom podmetanju, a sve na štetu jednog građanina. To otvara zatim reakciju pravosudnih organa, ali u suprotnom smjeru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve