Nedjelja, 4 Decembra, 2022
Rubrika:

Sajber udar: Ruske službe koordiniraju napade na infrastrukturu državnih organa; NATO: Eksperti u kontaktu sa crnogorskim vlastima

''Ovakav napad je prvi put izveden na Crnu Goru. On je pripreman duži vremenski period. Napadnuta je kritična infrastruktura'', kazali su iz ANB-a

Crna Gora je od kasno sinoć izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu. Primarna meta je struktura državnih organa – kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj. Kako su kazali iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Iza sajber napada stoje koordinisane ruske službe.

Primarna meta napada je struktura državnih organa.

– Ovakav napad je prvi put izveden na Crnu Goru. On je pripreman duži vremenski period. Napadnuta je kritična infrastruktura – kazali su iz ANB-a, prenosi RTCG.

Zbog nove serije organizovanih cyber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu, ne radi sistem za fiskalizaciju, odnosno izdavanje fiskalnih računa.

NATO: Upoznati smo o sajber napadima

NATO je upoznat sa izvještajima o sajber napadima u Crnoj Gori i spreman je da pomogne crnogorskim vlastima, saopšteno je za Glas Amerike iz Alijanse, povodom učestalih hakerskih napada na informatičku strukturu Vlade.

“NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući i razmjenu informacija o zlonamjernim sajber aktivnostima. Vidjeli smo izvještaje o sajber napadima na servere crnogorske vlade. Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je to potrebno”, naveo je za za Glas Amerike neimenovani zvaničnik NATO-a.

Takođe je ocijenio da se u sajber prostoru svakodnevno vode borbe.

“Vidimo sajber napade na dnevnoj osnovi i NATO i naši saveznici reaguju na tu realnost, ukjučujući jačanjem naših kapaciteta da otkrijemo, spriječimo i odgovorimo na zlonamjerne sajber aktivnosti”, poručio je zvaničnik Alijanse.

Ambasada SAD: U toku uporni sajber napad

U Crnoj Gori je u toku uporni i kontinuirani sajber napad, saopštili su iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici.

“Napad može uključivati poremećaje u javnom komunalnom sektoru, transportu (uključujući granične prelaze, kao i aerodrom) i u sektoru telekomunikacija.

Radnje koje treba preduzeti su: budite svjesni svog okruženja, ograničite kretanje i putovanja do potrepština, pregledajte svoje lične bezbjednosne planove, imajte ažurne putne isprave i lako dostupne, te pratite lokalne medije za nove vijesti”, naveli su iz ambasade SAD na zvaničnom sajtu.

Abazović: Politički motivisan napad

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović sazvao je u petak hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost povodom hakerskih napada koje je nazvao politički motivisanim, dok lokalni mediji javljaju da iza napada stoje ruske službe.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović govorio je o sajber napadima sa kojima se suočavaju crnogorske institucije, rekavši da je u pitanju jako ozbiljan napad, koji je po njegovom mišljenju politički motivisan.

Stručnjaci Ministarstva javne uprave su, kako su kazali iz ovog resora, pravovremeno su preduzeli odbrambene mjere.

“Iako su trenutno iz bezbjednosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nijesu ni na koji način ugroženi. Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike”, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Što se dogodilo 2016. i 2017. godine?

Prema podacima Digitalnog forenzičkog centra (DFC) iz Podgorice, najžešći hakerski napadi u Crnoj Gori dogodili su se 2017. godine u vrijeme pristupanja Crne Gore NATO alijansi i na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Tokom tri mjeseca 2017. godine bili su ugroženi servisi Vlade i državnih institucija kao i neki mediji.

– Crnogorsko Ministarstvo odbrane je tada izvijestilo da je meta ‘fišing napada’, putem mejlova koji su naizgled stizali iz EU i NATO-a sa prilozima (attachments), a omogućavali su hakerima da instaliraju malver Gejmfiš (Gamefish) na računare Ministarstva odbrane – navode u DFC pojašnjavajući da su to metode koju koristi grupa APT28 (Advanced Persistent Threat 28, poznata kao Fancy Bear).

Gejmfiš je trojanac (virus) koji hakeru nudi širok pristup ciljanom računaru, uključujući eksfiltraciju podataka, pristup logovima i druge mogućnosti nadzora.

Američki obavještajni podaci dodatno su ukazali da je APT28 grupa povezana sa ruskom vojnom obavještajnom službom GRU i finansirana od strane Kremlja, kažu u DFC.

– Otkriveno je da je APT28 takođe odgovorna za napade na njemački Bundestag 2015. godine, francusku televiziju TV5 Monde, pokušaj napada na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW), Zimske olimpijske igre u Pjongjangu 2018. godine – navodi DFC.

Na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, Crna Gora se suočila sa učestalim DDoS napadima (napad distribuisanog uskraćivanja usluge), koji su ciljali sajtove državnih institucija, stranice pro-NATO-a i pro-EU političkih partija, veb stranice civilnog društva i posmatrače izbora. Tim naporima, došlo je do obaranja informativnih sajtova i dijela političkih partija.

Nakon niza napada početkom 2017. godine, Crna Gora je potražila pomoć NATO-a i Velike Britanije, što je pomoglo da se uspješno odbiju dva napada krajem iste godine.

Zbog tih dešavanja, početkom oktobra 2019. pripadnici američke Sajber komande stigli su u Podgoricu, sa ciljem da se istraže znaci ruskog prodiranja u mreže crnogorske vlade, ali i da se stvori uvid u protivničke sajber prijetnje u susret tada predstojećim američkim i crnogorskim izborima 2020. godine.

NATO ponudio pomoć

Podsjećamo, Vladina serverska infrastruktura i početkom ove sedmice je bila pod sajber napadom. Službenici javne uprave dobili su obavještenje da hitno isključe računare sa mreže, kako bi zaštitili podatke, a sve zbog sajber aktivnosti kojima je izložena vladina infrastruktura.

Direktor Direktorata za javnu upravu u Ministarstvu javne uprave Dušan Polović kazao je tada portalu Pobjeda da se sa sigurnošću može reći da je riječ o ransomware napadu koji je usmjeren na enkripciju podataka radi pribavljanja finansijske koristi napadačima.

Iz NATO su početkom sedmice Pobjedi kazali da su dobili informacije o sajber napadima usmjerenim na servere crnogorske vlade, te da će, ukoliko bude bilo potrebe, pružiti podršku Crnoj Gori.

– Sajber prostor je u svakom trenutku diskutabilan. Svakodnevno vidimo sajber napade i NATO i naši saveznici odgovaraju na ovu realnost, uključujući jačanje naše sposobnosti da otkrijemo, spriječimo i reagujemo na zlonamjerne sajber aktivnosti. Vidjeli smo izvještaje o sajber napadima usmjerenim na servere crnogorske vlade. NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući razmjenu informacija o zlonamjernim sajber aktivnostima. Naši stručnjaci su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da pružimo podršku ako bude potrebno – kažu u NATO.

Najnovije

Vuković: Da smo htjeli da opstruiramo, uzeo bih odmor

Kad bih ja sjutra rekao da nijesam gradonačelnik, ko bi onda bio i ko bi preuzeo upravljanje gradom, upitao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. On je...

Eksplozivna naprava ponovo pronađena u dvorištu načelnika Istražnog zatvora

Načelnik Istražnog zatvora Predrag Spasojević prijavio je policiji da je u svom dvorištu, pored ograde, pronašao neeksplodiranu eksplozivnu napravu, potvrđeno je nezvanično Portalu Pobjeda...

U Jadranu pronađeno pet američkih bombardera: Njihovo otkriće može da riješi misteriju staru 80...

Istraživački tim sa Univerziteta Delaver i Pentagon otkrili su pet američkih bombardera B-24 Liberator koji su se srušili u Jadransko more prije skoro 80...

Ženska izloženost prikrivenim vidovima nasilja: Premijera “IzloŽENE” sjutra u KIC-u

Premijera predstave “izloŽENE”, u režiji Sandre Vujović, a u koprodukciji Nezavisne teatarske scene „Bunt“ (Bunt Scena) i Centra za kulturu Tivat, biće izvedena sjutra...

Kremlj se inati: Nećemo prodavati naftu po cijeni zapada, pa makar i smanjili proizvodnju

Rusija neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena koje je nametnuo Zapad, čak i ako će zbog toga morati smanjiti proizvodnju, rekao je damas...

Najčitanije

Povezano

Upozorenje FBI: Grupa odgovorna za sajber napad na Crnu Goru iznudila više od 60 miliona dolara

Hakerska grupa “Cuba ransomware” iznudila je između decembra 2021. i avgusta 2022. godine više od 60 miliona dolara za otkupninu od žrtava, upozorili su...

Knežević: ANB imala logistiku za prisluškivanje u zgradama CBCG, DRI, MUP i gradonačelnika Podgorice

Agencija za nacionalnu bezbjednost imala je logistiku za prisluškivanje Centralne banke Crne Gore, Državne revizorske institucije, Ministarstva unutrašnjih poslova i zgrade gradonačelnika Podgorice –...

Knežević objavio tajni dokument: Sa Andrijom Mandićem bio pod mjerama

Predsjednik DNP-a i jedan od funkcionera DF-a Milan Knežević objavio je danas na Tviteru tajni dokument koji, kako tvrdi, dokazuje da su on i...

Kriptovano 17 informacionih sistema u 10 institucija, sajber napad direktno uticao na 150 računara

Vlada je usvojila Informaciju o preduzetim aktivnostima povodom saniranja posljedica izazvanih sajber napadima na Vladinu informatičku infrastrukturu i informaciono-komunikacionu mrežu organa. Analizom je, pored...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
26.08.2022-15:42 15:42

Informacioni sistem Vlade Crne Gore nikad nije bio bezbjedan, a posebno ne od 2020 godine, dolaskom profesora univerziteta, teške neznalice za Predsjednika Vlade. Sadašnji Premijer u padu Drabazović je dodatno pripremio informacinoni sistem Crne Gore da bude podložan napadima i ometanjima. Po njegovoj potrebi. Svi njegovi najuuži saradnici u Vladi CG su saučesnici u tom poslu.

Backovic E.
27.08.2022-00:04 00:04

Dritan se hitno treba obratiti za pomoc vojvodi Mendicu, nadvojvodi Knezevicu, pa i zeni cetniku i naravno Portfiriju, sve poznatim cyber strucnjacima i hakerima koji evo vec godinama hakuju CG, hakuju i ne popustaju. No otporan je crnogorski software,….,….alele njima ako se se sudare sa CG hardware-om!!