Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Sagledati važeći ustavni i zakonodavni okvir koji se odnosi na status sudija i tužilaca

Sastanak Radnog tima, kako se navodi, otvorio je ministar pravde Marko Kovač, koji je upoznao učesnike sa razlozima za izradu Analize i potrebom definisanja plana konkretnih aktivnosti na izradi ovog dokumenta

U Ministarstvu pravde danas je održan prvi sastanak Radnog tima za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu. Na sastanku je  zaključeno da se u prvoj fazi sagleda važeći ustavni i zakonodavni okvir koji se odnosi na status sudija i državnih tužilaca i sistem njihove odgovornosti, kao i međunarodni standardi i uporedna iskustva zemlja koje su već sprovodile ovaj procese.

“Zadatak Radnog tima je da na sistemski i sveobuhvatan način izradi Analizu stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu, uz sagledavanje iskustva država u kojima je ovaj proces već primijenjen, a sve u cilju otklanjanja sumnji građana u rad sudija i državnih tužilaca”, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Sastanak Radnog tima, kako se navodi, otvorio je ministar pravde Marko Kovač, koji je upoznao učesnike sa razlozima za izradu Analize i potrebom definisanja plana konkretnih aktivnosti na izradi ovog dokumenta.

“Na sastanku je utvrđena dinamika rada na predmetnoj analizi. Zaključeno je da se u prvoj fazi sagleda važeći ustavni i zakonodavni okvir koji se odnosi na status sudija i državnih tužilaca i sistem njihove odgovornosti, kao i međunarodni standardi i uporedna iskustva zemlja koje su već sprovodile ovaj proces”, neki su od zaključaka sastanka.

Iz resora ističu da je predstavnica Savjeta Evrope koja je prisustvovala sastanku iskazala spremnost da se u okviru zajedničkog projekta koji se bavi odgovornošću nosilaca pravosudnih funkcija pruži podrška radu Radnog tima kao i izradi predmetne Analize.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve