Principi održivog razvoja i zaštita životne sredine ne bi smjeli da imaju alternativu u jedinoj ekološkoj državi na svijetu, a to je Crna Gora. Stoga navodi načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Dragutina Dakića, koji kaže da ne postoji alternativa gradnji poligona na Sinjajevini izazivaju zabrinutost i ogorčenje, ali i kršenje Ustavne definicije Crne Gore, poručuju iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Oni kažu da je istina da je država vlasnik prostora na Sinjajevini, ali je još veća istina, kako tvrde, da su građani vlasnici države, pa samim tim i Sinjajevine.

S obzirom da su građani protiv uništavanja jednog prirodnog rezervata, onda alternativa uništavanju Sinjajevine svakako da postoji. Pozivamo Ministarstvo odbrane, odnosno Vladu, da organizuje referendum i da vidimo da li građani žele uništenu ili Sinjajevinu kakva je sada, čistu i netaknutu. Podsjetićemo da Arhuska konvencija garantuje građanima odlučivanje o pitanjima żivotne sredine, a ovo je upravo takva situacija. Sinjajevina je netaknuta priroda, odlično tlo za razvoj turizma i poljoprivrede koji su strateški pravci ekonomskog razvoja naše države”, poručuju oni.

Kako dodaju, priča o gradnji putne infrastrukture je samo još jedno obećanje koje vjerovatno neće biti ispunjeno.

“Davno ste nam obećali i puteve i struju, ali niste ništa uradili. Zašto bi vam vjerovali sada? Takođe, šta će nam putevi u uništeno i razoreno područje? Da vidimo kratere od bombi umjesto zelenih površina? Ne, mještani Sinjajevine to ne žele. A vjerovatno to nije atraktivno ni turistima. Priča o gradnji poligona je začuđujuća s obzirom da nemamo analizu uticaja na životnu sredinu, trovanje vode, uništavanje endemskih vrsta. Jedino zaštićena priroda na Sinjajevini nema alternativu, a sve drugo je okupacija. Mi našu Vojsku poštujemo, finansiramo, pa ćemo platiti i te obuke van Crne Gore. Neće nam biti prvi put.
Pozivamo Ministarstvo odbrane da ne pokušava da priču o Sinjajevini povuče na politički teren. Zdrava i očuvana Sinjajevina je iznad bilo koje partije i ideologije”, smatraju u Građanskoj inicijativi Sačuvajmo Sinjajevinu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve