Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

RUSKA TOKSIČNA PROPAGANDA U ZAMAHU, AKTUELNO NA METI: ”Miraševi sektaši se klanjaju sotoni i tetoviraju kukaste krstove na leđima”

U objavi prepunoj propagandnog taloga, koristi se već ustaljena velikosrpska matrica laži i kleveta, pa se tako portal Aktuleno naziva ''ustaškim portalom koji je predvođen idejom Anta Pavelića''. Ono što nije baš uobičajeno i što ovu objavu razlikuje od ostalih velikosrpskih propagandnih uradaka, je da se u njoj očigledno koristi putinistička terminologija, odnosno izrazi kao što su - ''narkomani'', ''nacisti'', ''konzumiranje heroina''...

Crna Gora je već godinama na meti brutalnog hibridnog rata i najprljavije anticivilizacijske propagande. Napadi se plasiraju od strane velikosrpskih, neočetničkih propagandnih ispostava u Crnoj Gori koje imaju veliku podršku bezbjednosno-obavještajnih centara bliskih Beogradu i Moskvi.

Neizostavni činilac u hibridnom ratu je i Svetosavski kult krvi i tla, poznat kao svetosavska sekta (SS) koja se vodi pod akronimom SPC, čiji operativci na terenu daju nemjerljiv doprinos u direktnom širenju velikosrpsko-putinističke propagande.

Destabilizujući uticaj SPC konstatovao je i Evropski parlament (EP) koji je nedavno usvojio Rezoluciju o stranom uplitanju u demokratske procese čime je ova parapolitička organizacija i zvanično proglašena za regionalni bezbjednosni rizik.

Stoga i ne čudi što je nakon agresije Rusije na Ukrajinu takozvana putinistička propaganda počela mnogo intenzivnije da se širi i na Crnu Goru, koja je prema priznanju jednog od vodećih putinista u državi, visokog funkcionera SPC Jovana Mićovića, projektovana da bude ”mala Ukrajina”.

Čelnici SS nosioci putinističke ideologije u Regionu

Osim tradicionalnih medija, propagandnog spinovanja i operativaca SPC, posljednjih godina svjedočimo eksploziji govora mržnje i toksične propagande na društvenim mrežama i on-line platformama različite vrste.

Ruska propaganda stigla u Crnu Goru

Na meti opskurnih on-line platformi, kao i nebrojeno puta do sad, našao se portal Aktuelno. Ovoga puta neočetnička i velikosrpska terminologija koju internet teroristi koriste za širenje prljave propagande obogaćena je putinovskim ”šmekom”.

Na stranici ”Tribun Crna Gora”, koja ima profile na Facebooku, Instagramu i Telegramu, prije nekoliko dana lansirana je objava u kojoj se na najbrutalniji način targetira naša medijska kuća i svi koji su sa njom povezani.

U objavi prepunoj propagandnog taloga, koristi se već ustaljena velikosrpska matrica laži i kleveta, pa se tako portal Aktuelno naziva ”ustaškim portalom koji je predvođen idejom Anta Pavelića”. Ono što nije baš uobičajeno i što ovu objavu razlikuje od ostalih velikosrpskih propagandnih uradaka je da se u njoj očigledno koristi putinistička terminologija, odnosno, izrazi kao što su – ”narkomani”, ”nacisti”, ”konzumiranje heroina”…

Navodi se da portal Aktuelno ”vode džankiji (narkomani) i Miraševi sljedbenici, tj. sektaši”. Dalje se ističe da se na portalu Aktuelno mogu dobiti uputstva ”kako se učlaniti u sektu i postati narkoman i nacista”, uz još nekoliko termina karakterističnih za putinističku propagandu kao što su ”kukasti krst”, ”konzumiranje heroja” (vjerovatno heroina, loš prevod na google translate nap.a.)… Post se završava prijetnjom kako će ”u Crnoj Gori doći do čišćenja nacizma i ustašluka” uz poruku da treba da idemo na Madagaskar.

Putinistička toksična retorika

”Jasno je se ovdje ne radi o tradicionalnoj velikosrpskoj propagandi, već je vidljiv jak upliv putinističkog uticaja. Oni priželjkuju stranu vojnu operaciju sa istom parolom kao i u Ukrajini (“denacifikacija”) koju su osudili svi. Nazivaju sve prozapadno opredjeljene društvene činioce ‘narkomanima’ i ‘nacistima’, što su jasna obilježja putinističke propagande”, rekao je sagovornik portala Aktuleno dobro upućen u propagandni rad ruskih i srpskih obavještajnih službi.

Naš sagovornik podsjeća da istu terminlogiju koja je prisutna u objavama kojima se targetira portal Aktueno, koristi i predsjednik Rusije Vladimir Putin u svojim javnim obraćanjima.

”Putin za vlast u Ukrajini koristi termin ‘neonacisti’. Nedavno je obraćajući se ukrajinskim snagama,  poručio da ne dozvole ‘neonacistima i banderovcima da koriste djecu, žene i starce kao živi štit’. Pozivao je narod da preuzme vlast u svoje ruke, a čelnike Ukrajine je nazivao ‘bandom narkomana i neonacista’. Jasno je da se ovdje radi o istoj propagandi”, rekao je naš sagovornik.

Slučaj prijavljen nadležnima

Povodom brutalnog etiketiranja i prijetnji protjerivanjem koje propagandne ispostave šire društvenim mrežama, uredništvo portala Aktuelno obratilo se nadležnim institucijama – Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, Ministrastvu javne uprave i medija, MUP-u i Upravi policije.

U prijavi koju smo poslali podsjetili smo da je evropskim konvencijama zabranjena putinistička propaganda.

Međutim, s obzirom da je u Crnoj Gori ovaj vid propagandne postao dio svakodnevnog života, postoji bojazan da su državne institucije već oguglale na ovakve pojave, nemoćne da sa njima izađu na kraj.

Treba podsjetiti da je Telegram grupa “Tribun Crna Gora” na brutalan i direktan način već širila otrovnu propagandu, i pozivala na “konačni obračun i izlazak na ulice” zbog formiranja manjinske vlade.

Propagandna ispostava BIA-e i ruskih službi u Crnoj Gori

Treba podsjetiti da na crnogorskoj medijskoj sceni agresivno prorusko propagandno djelovanje doživljava kulminanciju 2015. godine i to preko ”portala” koji su do tada bili praktično nevidljivi. U tom periodu, odjednom dolazi novac i formiraju se takozvane ”redakcije” koje nijesu bile ništa drugo do ruske i velikosrpske ispostave za subverzivno djelovanje, bliske crkvi Srbije.

Najočiti primjer je paltforma IN4S čiji su zvanični osnivači Gojko Raičević i aktuelni rektor, ekstremni putinista Vladimir Božović. Kako se već duže vremena spekuliše da iza ove subverzivne propagandne ispostave stoje srpska obavještajno-bezbjednosna služba BIA i njeni ruski pokrovitelji.

Platforma IN4S je takođe veoma bliska subverzivnoj svetosavskoj sekti koja se vodi pod akronimom SPC. Od 2015. godine, ova obavještajno-propagandna ispostava, uz paravjersku ekipu i političku podršku iz ekstremno desničarskog DF-a, kreće u promovisanje ruske politike i otvoreno vodi anti-NATO kampanju. Tada nepoznati ”portal” koji karakterišu tekstovi puni lažnih informacija koje su pisali polupismeni saradnici službi, doživljava ekspanziju jer počinje da služi kao ”odskočna daska” za plasiranje lažnih informacija koje su kao sunđer upijali srbijanski tabloidi sa milionskim tiražom.

Cilj ovakvih akcija bio je jasan – destabilizija crnogorske političke scene, diskreditacija države, državnog rukovodstva i kreiranje haosa sa krajnjim ciljem pripremanja ”ukrajinskog scenarija” za Crnu Goru. Da li će država i dalje biti indiferentna po ovom pitanju ostaje da se vidi u narednom periodu.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

15 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zozium
29.03.2022-12:42 12:42

Koji je ovo uzas? Dje mi zivimo, sa cim se ljudi bave?

Sve je gore i gore.

Jole
29.03.2022-13:34 13:34

Vi i jeste ustaška i nacistička propaganda koja širi srbofobiju i rusofobiju. Fašistički nato plaćenici …

nenad.mne
29.03.2022-15:21 15:21
Reply to  Jole

Samo ste vi bili plaćenici, što za makarone, kod talijanskih fašista, pa sa SS-ovcima i ustašama u zajedničkoj bježaniji, a sada za ruske agresore, ali sada će te morati da primate rublje, pa da vidimo i tu ljubav! Moja topla preporuka popij ljekove i pročitaj prije nego što se slanjem osramotiš!

gagi
29.03.2022-19:34 19:34
Reply to  Jole

A de si bre Jole bem te u dupe pod nos Jolee.

dpero
29.03.2022-21:02 21:02
Reply to  Jole

Ajde Jle cdt nicino glibava ne dipr i idi na in4s i tamo baljezgaj!!

Nikola
30.03.2022-00:32 00:32
Reply to  Jole

Jole vole…..pasi travu zdravije je za mozak no sto zderes te bajate sendvice koje ti licno pravi picousti genocidas i fasista. Poserem ti se u njih bili bi sigirno hranljiviji i kaliricniji….jole vole :)))))

nenad.mne
29.03.2022-15:16 15:16

Kod ovijeh Srbalja nema srama kada pokazuju svoje neznanje i poltronstvo!

EU
29.03.2022-16:22 16:22

Srbi i jesu najveca evropska olos.

gagi
29.03.2022-19:36 19:36
Reply to  EU

A srbi su PRASAD za milog Boga,opstepoznato.

Ivana
29.03.2022-17:54 17:54

Aktuelno je jedini list koji je tacan i u kojeg mozemo vjerovati vjerujte da nista drugo ne citamo druge novine sve lazu i zato se ne gledaju Aktuelno najbolji ste!

MB_MNE
29.03.2022-19:18 19:18

Znate sto? Znate sto???? Mogu da nam ga sisaju! rusija ide pod izolaciju slijedecih 50 god! A samim tim zatrijet ce se trag i klerofasistickoj agendi u CG!
Znate sto? Mogu da nam ga sisaju!

gagi
29.03.2022-19:33 19:33

Tribun Crna Gora je SMECE taman ka pop Ovan Micovic pokrovitelj pedofilije u SPC dje spada i smece Tribun,a posebno SMECE je rusko-srpski IN4S vlasnika dekana Bozovica spijuna i nesoja i neizbjeznog cetnika iz Bjekopavlica Gojka Raicevica zvanog VEPAR,no vepar je gospdin za Gojka.

Ivana
29.03.2022-20:32 20:32

Srpska sluzba vodi sve you tube alternativne kanale koji najavljuju promjenu poretka kraj zapada I tu su svi kvazi analiticari rusofili koji stvaraju alternativnu silku realnosti preko smecarske ezoterije I smrdljivi astrologije navodno rusi imaju skriveno znanje a tesla je iz druge dimenzije

Etika
29.03.2022-20:35 20:35

Covjek koji je naivan ka francuska sobarica ce povjerovat u te srpske lazi i kojemu gugl sluzi za slusanje tursko srpske muzike

Lada
29.03.2022-23:55 23:55

Ovakve komentare o portalu Aktuelno mogao je objaviti samo neko ko nije normalan. Radi se o jačoj psihozi.