Petak, 22 Oktobra, 2021
Rubrika:

RTCG-u neko usmenim putem saopštio da je pucano na policiju

Na dodatno pitanje da li danas, 15 dana nakon događaja, poslije analiza i izvještaja, UP može da potvrdi zvanično da li se pucalo na policiju, ili nije, nije direktno odgovoreno.

Informaciju Televiziji Crne Gore, koju je ta kuća objavila u jutro 5. septembra u 9:35, da je „pucano na policiju iz vatrenog oružja“ saopštio je neko iz Uprave policije (UP), usmenim putem, a na zahtjev te medijske kuće, saopšteno je zvanično Pobjedi iz Uprave policije.

Generalni direktor Radio- Televizije Crne Gore (RTCG) Borisa Raonića je u emisiji ,,Link“ te medijske kuće da su o pucnjima na policiju dobili zvaničnu informaciju od Uprave policije.

“Mi smo je prenijeli (informaciju). Da li treba ta informacija da se provjerava, to je stvar, onda, o kojoj treba da razgovaraju stručnjaci. Ali, mi imamo informaciju koju smo dobili i mi smo je prenijeli”, kazao je Raonić.

Na pitanje Pobjede da potvrde, ili demantuju, Raonićeve navode da li je UP zvanično RTCG-u saopštila tu informaciju, s obzirom na to da ni nakon 15 dana nije saopšteno da li je bilo pucanja u policiju ili nije, iz UP  je odgovoreno da je „Televiziji Crne Gore potvrđeno da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u odnosu na policijske službenike, što je proizilazilo iz informacija kojim se u tom trenutku raspolagalo i objektivnih okolnosti koje su dovele i do izdavanja naredbi za zaštitu (u smislu adekvatnog zaklona) policijskih službenika nakon što su se začuli pucnji iz vatrenog oružja“.

Ostaje, međutim, i dalje misterija kako je Televizija Crne Gore u informativnoj emisiji u 9:35 javila: „Kako je potvrđeno Televiziji Crne Gore, pucano je na policiju iz vatrenog oružja, ali bez posljedica“, dok je na portalu iste medijske kuće objavljena informacija bitno drugačije sadržine, koja se poklapa sa izvještajima svih ostalih medija koji su sa lica mjesta pratili događaje na Cetinju koja glasi: „Na barikadi na Belvederu došlo je do upotrebe vatrenog oružja, zvanično je potvrđeno RTCG-u iz UP“. Dvije bitno različite informacije, a kako se ispostavilo danas, iz istog izvora.

Na dodatno pitanje da li danas, 15 dana nakon događaja, poslije analiza i izvještaja, UP može da potvrdi zvanično da li se pucalo na policiju, ili nije, nije direktno odgovoreno.

“Sve činjenice pa i okolnosti nesumnjive upotrebe vatrenog oružja, imajući u vidu da je, između ostalog, vršen i uviđaj, su i biće predmet policijsko-tužilačkih aktivnosti, uključujući i pitanja i ko je i zašto upotrijebio vatreno oružje”, navodi se u odgovoru iz UP.

Iz UP su saopštili i da su „činjenice o upotrebi vatrenog oružja potkrijepljene i pronalaskom materijalnih tragova (čaura)“.

Na pitanja: kada je tačno data zvanična informacija iz UP Televiziji Crne Gore i kojim kanalom komunikacije, te zbog čega informacija o ,,pucanju na policiju“, kao zvanična, nije distribuirana svim crnogorskim medijima, već samo RTCG; da li se radilo o nečijoj procjeni; čijoj; po čijem ovlašćenju? – odgovoreno da je informacija o događaju „Televiziji Crne Gore data u usmenoj komunikaciji“.

“Navedena informacija je tada bila predmet interesovanja ove medijske kuće te je shodno tome i potvrđena”, navodi se u odgovoru UP.

Savjet

Savjet za građansku kontrolu rada policije, koji je pratio primjenu policijskih ovlašćenja i poštovanje ljudskih prava na demonstracijama na Cetinju koje su 5. septembra 2021. godine održane zbog protivljenja politici negiranja i asimilacije, međutim ima drugačiju vizuru cjelokupnog događaja.

Tokom spornog događaja, kako je saopšteno Pobjedi iz Savjeta, predsjednik i članovi tog tijela, advokat Zoran Čelebić, dr Aleksandar Mugoša i Aida Petrović, koji su pratili postupanje policijskih službenika na samom prilazu Cetinju, nadomak skretanja za Belveder, bili su prisutni na licu mjesta, neposredno uz policijski kordon, kada je došlo do upotrebe vatrenog oružja.

“Policijski službenici su se ponašali redovno i ništa drugačije nego prije što je došlo do šenlučenja. Ništa u njihovom profesionalnom ponašanju pojedinačno, međusobno ili prema nama, nije ukazivalo da je došlo do dodatno vanrednih okolnosti ili ugrožavanja nečije sigurnosti. Nije nam poznato da je došlo do upotrebe vatrenog oružja ,,u odnosu na policijske službenike“ i niko od prisutnih službenih lica to nam nije stavio do znanja. Predsjednik i članovi Savjeta nijesu se na licu mjesta osjetili ugroženim”, rečeno je Pobjedi iz Savjeta.

Iz tog kontrolnog tijela navode da je neposredno nakon šenlučenja, član Savjeta hirurg dr Aleksandar Mugoša pozvan da pomogne učesnici demonstracija kojoj je pozlilo što je nesmetano i učinio.

“Nakon što su se okupljeni građani povukli sa lokacije u pravcu grada, a policija omogućila nesmetani saobraćaj, predsjednik i članovi Savjeta su nastavili posmatračku i nadzornu misiju u samom gradu, kroz posjetu zadržanim osobama u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje i razgovoru sa povrijeđenim građanima”, naveli su iz Savjeta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Crna Gora dobija nove količine najsavremenije terapije za početni stadijum COVID infekcije

Ministarstvo zdravlja Njemačke doniraće Ministarstvu zdravlja Crne Gore 1. 536 jedinica monoklonalnog antitijela (mAb) Casirivimab i monoklonalnog antitijela (mAb) Imdevimaba koje se sastoji od...

Dončić: Igrali smo očajno, ali nema razloga za brigu

Dalas je podbacio na gostovanju Atlanti, ali Luka Dončić smatra da nema razloga za brigu zbog toga. ''Maveriksi'' su na premijeri nove sezone poraženi 113:87. -...

Otvoreni Podgorički dani meda

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici danas je u organizaciji Udruženje pčelara Podgorice i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva...

Čistoća nastavlja da unapređuje komunikaciju sa građanima

U cilju unapređenja komunikacije sa građanima, gradsko preduzeće Čistoća d.o.o Podgorica kreiralo je ChatBot opciju na www.cistoca.me i Facebook stranici, posredstvom koje će građani...

Evroliga: Ivanović preskače Albu

Crnogorski košarkaš Nikola Ivanović se gotovo izvjesno neće naći u sastavu Crvene zvezde za večerašnji duel Evrolige protiv Albe. Meč se igra od 19 sati...

Najčitanije

Povezano

Na Cetinju organizovano Opštinsko školsko prvenstvo

Sekretarijat za kulturu, sport i mlade Prijestonice Cetinje u saradnji sa Crnogorskim školskim sportskim savezom organizovao je Opštinsko školsko prvenstvo za učenike osnovnih i...

Savjet mladih DPS Cetinje: Mladi će izvojevati novu pobjedu Prijestonice, Zdravković predsjednik

U Prijestonici je sinoć održana izborna konferencija Savjeta mladih DPS-a na kojoj je izabran novi Opštinski odbor koji broji 35 članova odnosno članica, ali...

Albijanića saslušavaju u trebinjskom Tužilaštvu

Policijska uprava Trebinje sinoć je Tužilaštvu u Trebinju predala Stojana Albijanića, osumnjičenog za pljačku pošte u Nikšiću, potvrđeno je za ATV. Iz Tužilaštva su rekli...

Cetinje: Raspisan konkurs za studentske nagrade

Prijestonica Cetinje objavila je danas javni poziv za dostavljanje prijedloga za dodjelu studentske nagrade za 2021. godinu. Nagradu će kao izraz priznanja za izuzetan uspjeh...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
21.09.2021-08:23 08:23

Tranjo tudja, slugo srbska, sam ćeš se sebi ogaditi.