Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Rodna kuća Blaža Jovanovića opet ruinirana

Blažo Jovanović, nekadašnji predsjednik Vlade Crne Gore, državnik revolucionar, pravnik i novinar bio je značajna ličnost novije crnogorske istorije

Blažo Jovanović, nekadašnji predsjednik Vlade Crne Gore, državnik revolucionar, pravnik i novinar bio je značajna ličnost novije crnogorske istorije. Njegova rodna kuća, koja se nalazi ispod Veljeg brda kod Podgorice, devastirana je više puta do sada. Sagovornici Dnevnika TVCG poručuju da je problem u nama, kako se kao društvo odnosimo prema značajnim ličnostima i kulturnim dobrima uopšte.

Ilustracija

Svaka priča o Blažu Jovanoviću je istovremeno priča o Crnoj Gori. Pod njegovim rukovodstvom građani su doživjeli da Crna Gora ponovo uspostavi svoje nacionalno i državno biće.

Rodna kuća, je nakon njegove smrti prodata. Nakon 1976. Glavni grad je otkupio. Nekoliko puta je privedena namjeni, ali je svaki put devastirana od strane, kako kažu, vandala.

Kuća Blaža Jovanovića danas je u nadležnosti JU Muzeji i galerije Podgorica.

“Jedini način je da spriječimo fizičko uništenje, prvo da to obezbijedimo, a onda ćemo napraviti plan i program kako dalje,” kaže Magdalena Radunović.

Blažo Jovanović, je svoj život poklonio Crnoj Gori, smatra Boro Banović. Podsjeća da je lokalana samouprava više puta ulagala u ovaj objekat, Banović upućuje i ukor građanima.

“Ona se može privesti namjeni i da bude posjećena i od turista i od gostiju ali građanima upućujemo ukor, treba da ako bar vide da prijave da se tu nešto dešava,” rekao je Boro Banović, predsjednik NORA i antifašista Podgorice.

Ovaj događaj je pokazao kako znamo da budemo neodgovorni, prema nečemu što zaslužuje posebno poštovanje i odgovornost, smatra Jadranka Selhanović, koja se bavi likom i djelom Blaža Jovanovića.

Glavni problem je u nama, tvrdi, u tom vandalskom činu koji je svojstven nekim ljudima.

“Mi sami vidimo da se i u budžetu Optine Podgorrica nalazi jako značajna stavka, suma pred kojom čovjk treba da se zabrine kolika se sredstva opredjeljuju da bi se nešto renoviralo. Ako se vandalski činovi događaju u centru grada onda možete misliti kako i šta se dešava na periferiji”, kaže Jadranka Selhanović, zamjenica direktora Državnog arhiva Crne Gore.

Opština Podgorice izdvaja značajna sredstva koja se opredjeljuju za renoviranje gradskog mobilijara, podizanje spomenika i spomen kuća značajnim ličnostima Crne Gore. Blažo Jovanović ima most i ulicu u Glavnom gradu.

Kako je najavio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković biće podignut i spomenik, čovjeku koji je kako zaključuju naši sagovornici, simbol uspostavljanja crnogorskog identiteta.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve