Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Roditelje niko ne obavještava na koji način će se organizovati boravak djece u vrtićima

Na taj problem ukazuju iz Udruženja Roditelji koje je tražilo objašnjenje od resora Vesne Bratić i pojedinih vrtića da preciziraju kako će iste mjere moći da se primjenjuju ako se očekuje više djece

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta kratko je saopštilo nedavno da će mjere protiv koronavirusa u vrtićima da budu iste kao prošle godine, uprkos tome što će u pojedinim grupama biti mnogo više djece.

Na taj problem ukazuju iz Udruženja Roditelji koje je tražilo objašnjenje od resora Vesne Bratić i pojedinih vrtića da preciziraju kako će iste mjere moći da se primjenjuju ako se očekuje više djece, piše Pobjeda.

“Više ih je bilo čak i u toku ljetnjih mjeseci. Podsjećamo da je prošle godine preporuka bila da bude do 20 djece u grupi. Sada nam se, na primjer, javljaju roditelji da kažu da ih je duplo više upisano po grupama, od tog broja čak i u opštinama u kojima to ranije nije bio slučaj”,  kaže iz Udruženja Roditelji Lepa Žunjić za Pobjedu.

Oni su juče na Facebooku pitali roditelje da li su dobili instrukcije o tome kako će biti organizovan rad i mnogi su odrično odgovorili.

Nema informacija ni o čemu, problem je kao i uvijek nedostatak komunikacije, moram sjutra poći do vrtića, ne znam apsolutno ništa – neki su od komentara roditelja…

“Roditelji djece koja prvi put kreću u neke JPU kažu da nijesu dobili nikakvo obavještenje o tome kako će izgledati prvi dani poput prijema i upoznavanja sa vaspitačima. Dio njih se žali na model trijaže koji važi od prošle godine, koji, između ostalog, predviđa da se djeca ostavljaju na ulaznim vratima osobama koje nijesu njihove vaspitačice i da im se tako komplikuje adaptacija koja inače najčešće bude izazovna.  U nekim JPU još traje potpisivanje ugovora, uz velike gužve i pitanje je hoće li taj posao završiti do srijede, jer su za to predvidjeli samo jednu lokaciju”, kaže Žunjić, dodajući da se na osnovu dogovora roditelj a može vidjeti daje puno toga nedefinisano, ali, srećom, da ima i onih koji su se dobro spremili i sve pripremili na vrijeme.

Prošle godine nadležni su za djecu predškolskog uzrasta predložili rad u manjim grupama i da po jednom djetetu distanca bude od tri kvadratna metra…

Resorno ministarstvo još nije izlazilo sa detaljnim saopštenjem kako bi cjelokupna javnost bila upoznata na koji način će sada da se organizuje rad u vrtićima. Pojedinima nije jasno do kraja ni kako će škole da funkcionišu, jer su se protekle sedmice čule kontradiktorne informacije između ministarstava zdravlja i prosvjete nauke, kulture i sporta i Instituta za javno zdravlje. Nijesu mogli da se dogovore hoće li maske biti obavezne u školi, zbog čega je na kraju Ministarstvo zdravlja presudilo i naredilo da budu obavezne.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve