Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Rmandić: Neozbiljno što Nezavisni sindikat policije nije pozvan na sastanak, koeficijent za obračun zarada mora biti povećan najmanje 25 odsto

Nezavisni sindikat policije, kaže on, nije dobio poziv za ovaj sastanak niti je o njemu obaviješten i ako su na prethodnom sastanku predložili niz vrlo konkretnih rešenja od kojih bi svako značajno unaprijedilo položaj crnogorskog policajca

Predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić kazao je da je neprijatno iznenađen jučerašnjim saopštenjem Ministarstva finansija o sastanku sa predstavnicima Sindikata Uprave policije i Sindikata MUP-a na kome se razgovaralo o povećanju zarada policijskim službenicima i usaglašavanju kolektivnog ugovora.

Nezavisni sindikat policije, kaže on, nije dobio poziv za ovaj sastanak niti je o njemu obaviješten i ako su na prethodnom sastanku predložili niz vrlo konkretnih rešenja od kojih bi svako značajno unaprijedilo položaj crnogorskog policajca.

“Uostalom, dogovor na tom sastanku, kojem je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova, je bio da ćemo u istom sastavu nastaviti pregovore a ministar finansija je čak i pojedinačno evidentirao prisutne sindikate. Nezavisnom sindikatu policije je obećano učešće u pregovorima, tom predlogu se niko nije protivio, i to je javno objavljeno na sajtu MUP-a. Postavlja se pitaje ozbiljnosti pregovora ako dogovori o njihovoj dinamici i načinu traju onoliko koliko i sastanak na kom su postignuti”, kazao je Rmandić.

Sa druge strane, navodi on, ostavljaju mogućnost da je kabinet ministra finansija napravio propust i prosto zaboravio da ih pozove, bez loše namjere.

“Ako je to u pitanju prihvatićemo izvinjenje i očekujemo poziv za sledeći sastanak”, poručio je Rmandić.

Ono što ostaje stav Nezavisnog sindikata policije i od čega nećemo odustati je da plata policijskim službenicima mora biti povećana na način da se koeficijent za obračun zarada poveća ne manje od 25 odsto.

“Zahtjev je vrlo realan, utemeljen i zasnovan na realnosti u kojoj žive i rade crnogorski građani”, istakao je Rmandić.

Njihova poruka kolegama koje se predstavljaju kao sindikalci a u suštini su vrlo daleko od toga je da dobro razmisle prije nego dogovore i potpišu bilo šta što se tiče povećanja zarada i kolektivnog ugovora.

“Policijskim službenicima je dosta praznih priča i neispunjenih obećanja i sigurno nećemo nijemo posmatrati kako nas “sindikalci” još jednom “prodaju” zbog ličnih interesa i sopstvenih privilegija. Njihovo ponašanje na sastancima na kojima su učestvovali predstavnici Nezavisnog sindikata policije je u najmanju ruku skandalozno i ni najmanje ne liči na sindikalnu borbu. Dok jedni zastupaju stranu poslodavca i govore nam da *ne zapinjemo* sa zahtjevima jer nema para drugi na pola sastanka ustaju i odlaze jer imaju neke preče obaveze. Problemi i siromaštvo  policajaca njih očigledno ne dotiču”, navodi Rmandić.

Nezavisni sindikat policije koristi ovu priliku da se zahvali Odboru za bezbjednost i odbranu kao i poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore koji su nakon sastanaka koje su imali odlučili da podrže njihov predlog za povoljnije uslove penzionisanja policijskih službenika i da predlog o izmjenama zakona upute u skupštinsku proceduru.

“Spremnost za dijalog i razumijevanje koje su pokazali daju nadu da će konačno i policijski službenici biti tretirani adekvatno težini i opasnosti posla koji obavljaju kao i značaju koji  imaju za naše društvo. Iskreno se nadamo da će svi poslanici Skupštine Crne Gore razumjeti situaciju u kojoj se nalazimo i da će podržati ovaj predlog prilikom glasanja”, zaključio je Rmandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve